ФОПИ не перевірятимуть без заяв

17 травня 2012, 02:41
Власник сторінки
0
359

У цьому році для перевірок Державної інспекції України виділено 6,8 мільйонів гривень.

З 7 квітня набрав чинності закон, згідно якому Держінспекція прав споживачів відтепер може перевіряти фізичних осіб підприємців лише за зверненнями громадян. Далі про це коментар виконувача обов’язків начальника відділу департаменту споживчої політики та реклами Державної інспекції України з питань захисту прав споживачів Олега Кобелькова.

«Ми можемо перевіряти ФОП, а це 80% місць, де ми купуємо продукти, тільки за зверненням громадян. Якщо нам не будуть писати, ми не зможемо провести глобальні перевірки. Якщо у в 2012 році не буде жодної заяви про те, що нам треба перевірити ГМО, ми перевіряти не будемо.»

Також чиновник зазначив, що у них є планові і позапланові перевірки. Згідно з законом про державний нагляд і контроль у сфері господарської діяльності про такі перевірки мають повідомляти за 10 днів.

Переважна кількість виробників намагається дотримуватись стандартів. Особливо це стосується великих виробництв, які експортують, бо вони розраховують на довіру споживача і використовують чесну інформацію про свій продукт як маркетинговий хід. З іншого боку існують виробництва, мета яких за невеликий час отримати максимальний прибуток. В таких випадках порушення стандартів маркування є досить поширеним.

Про самі стандарти маркування ми запитали виконавчого директора Асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» Олександра Вержиховського.

«В законі прописано, що виробник повинен вказувати склад товару, назву продукту, умови зберігання, кількість продукту, поживну та енергетичну цінність і т.д. Технічний регламент прописує всі умови стосовно того, як це маж бути вказано, якими шрифтами, наскільки доступно і т.д.»

В минулому році Державна інспекція України отримала перші гроші за 5 років на перевірку відповідності і якості продукції – 1,7 мільйонів гривень. По м’ясо-молочній продукції зі 150 зразків 49 не відповідали нормативним документам. По нафтопродуктам це 27 відсотків із 47 зразків продукції.
У цьому році для перевірок Державної інспекції України виділено 6,8 мільйонів гривень.

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.