Як стати героєм?

06 травня 2012, 16:10
Власник сторінки
ПР-менеджер
0
763

Ти молодий, енергійний та повний життєвих сил? Ти хочеш ефектно виділитись з сірої маси? Здійснити героїчний вчинок – це твоє покликання? Секрет швидкого перевтілення в героя дуже простий.

В Древній Греції, наприклад, героєм називали людину, яка здійснює великі вчинки на благо людського суспільства.  А у сучасному світі для цього  зовсім не обов’язково рятувати принцесу від дракона чи вбивати мінотавра.  Варто лише стати донором крові, яка здатна подарувати комусь  життя. А результат не змусить себе довго чекати і твій героїчний вчинок буде гідно оцінений.

Так, наприклад, свого часу  молода медсестра дитячої інтенсивної терапії м. Рівне, а зараз уже пенсіонерка, Вікторія Матвійчук стала героєм. «Того дня я тільки прийняла на роботі зміну, коли до нас «Швидкою» привезли дівчинку років шести-семи, - ділиться спогадами жінка. – Дитина потрапила в автомобільну аварію та втратила дуже багато крові, її стан був критичний. Діяти потрібно було дуже швидко». І Вікторія Миколаївна вирішила поділитися своєю кров’ю з незнайомою дитиною, адже група та резус в обох збігалися. Після цього дівчинка почала поступово одужувати, набиратися сил та через деякий час її виписали. Вже пізніше жінка дізналася, що дитина залишилася сиротою – батьки її загинули в тій автокатастрофі.  Відтоді минуло кілька десятків років. «А от нещодавно, - говорить Вікторія Матвійчук, - я відвідувала своїх подруг на роботі і звернула увагу на нову  молоденьку медсестру. Яким же було моє здивування, коли з’ясувалося, що це та сама дівчинка, якій я свого часу врятувала життя». А вже через кілька днів Вікторія Миколаївна отримала великий букет червоних троянд, в якому була записка: «Щиро дякую за Вашу кров. Вона врятувала мені життя». Жінка відразу зрозуміла від кого була ця щира подяка та квіти.

Але крім безмежної вдячності людини, якій ти врятував життя, ти можеш отримати також і різні заохочення від держави, яка донорів крові не лишає без уваги та всіляко піклується про них. Наприклад, донори мають право першочергового придбання путівок для санаторно-курортного лікування за місцем роботи або навчання, та першочергового лікування в закладах охорони здоров'я, що перебувають у державній власності. Підставою цього є відповідна довідка, видана донору за місцем здачі крові. А також за свій героїзм можна відразу ж в лікарні отримати фінансову допомогу в розмірі від 40 до 60 грн за одну процедуру (залежно від кількості зданої крові – від 300 до 500 мл).

І тут виникає логічне запитання: «То що ж потрібно для кроводачі?» Отож, щоб стати донором, головне бути здоровим, а  наявність лицарських обладунків не має жодного значення. За день-два до кроводачі бажано не вживати спиртних напоїв та в день твого подвигу варто відмовитися від сигарет. Режим харчування донорів має деякі особливості. Напередодні здачі крові необхідно виключити з раціону жирну їжу (масло, сало, жирні м'ясо та рибу, молоко, сметану, яйця, морозиво) через те, що кров насичується жировими речовинами і стає непридатною для переливання. В ці дні можна вживати нежирні відварені м'ясо та рибу, каші, картоплю, відварені та сирі овочі та фрукти, соки, кисіль, компот, житній та білий хліб. До того ж така кількаденна дієта -  чудовий спосіб очистити свій організм від непотрібних та шкідливих шлаків.

Також в день здачі крові було б добре легко поснідати (наприклад, чаєм з не здобним печивом) та відпочити перед процедурою. Відпочинок передбачений і після твого подвигу, адже ти офіційно отримуєш два вихідні дні та безкоштовний обід для відновлення сил.

Не важко погодитися, що для здійснення такого героїчного вчинку потрібно зовсім небагато. А якщо зважити, що один раз здачі крові може врятувати як мінімум два життя, - ти автоматично стаєш героєм двічі.

І, здавалося б, героїзм – це самопожертва, але тільки не в  донорстві крові. Адже донор отримує набагато більше для свого здоров’я ніж сам реципієнт (людина, яка отримала кров). Перш за все, це стійкість до крововтрат – у донора в таких випадках кров відновлюється швидше ніж в пересічної людини. Навіть після однократної дачі крові оживлюється клітинний склад організму, переміщуються рідини внутрішніх середовищ, стимулюється кровотворення. Можна сказати, що організм повністю оновлюється, а людина відчуває приплив нових сил. А при регулярній кроводачі відбувається омолодження організму, покращення діяльності імунної системи, печінки, підшлункової залози, органів травлення. Як наслідок — зникають порушення обміну речовин, а це  профілактика захворювань серцево-судинної системи, атеросклерозу, подагри, ожиріння та ін.

Тож, якщо ти хочеш стати героєм та особистим рятівником життя людини та при цьому, крім морального задоволення, мати вигоду для себе, приєднуйся до проекту  донорства крові на сайті http://vk.com/nado_donor

Врятуй життя – стань донором крові!

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.