Соціальні ініціативи Президента - не останні передвиборчі подачки від влади

25 квітня 2012, 13:11
Власник сторінки
народний депутат України
0
676

У діючої влади немає іншого механізму для фінансування соціальних ініціатив Президента, як включення друкованого верстату і випуск в обіг нічім не підкріпленої гривневої маси.

Після двох років «покращень погіршення» життя, як охрестили люди реформи президента, Віктор Янукович взбурив країну новими соціальними ініціативами. Обіцянки  президента пророкують народові суцільний рай: іпотечні кредити під два-три відсотки річних, виплата вкладникам Ощадбанку СРСР знецінених вкладів, доплата до пенсій і підвищення заробітних плат бюджетників. Що це?  Продумана соціальна політика діючої влади чи  банальний передвиборчий блеф з елементами плагіату? На цю тему, на порталі INTV, громадяни поспілкувалися з провідним експертом Українського центру економічних та політичних досліджень  імені Разумкова  Павлом Розенком

 

- Прем’єр міністр Микола Азаров нещодавно дозволив собі вислів:  «українці живуть складно, але повноцінно». Чи можна, на ваш погляд, жити складно, але повноцінно?

 

- Я би трошки перефразував Миколу Яновича, сказавши, що є , звичайно, українці, які живуть повноцінно, і ми  всі знаємо  їхні прізвища, але 90 відсотків наших співгромадян,  думаю,  живуть складно. Тобто існують дві категорії громадян. Для одних життя протягом двох років не покращується, а інші входять  у списки Форбс найбагатших людей світу, ось вони, я думаю, нині живуть в Україні повноцінним життям.

—Що таке, на ваш погляд, обіцянки Віктора Януковича -  продумана соціальна політика чи передвибочий популізм?

- Я вважаю, що  своїм виступом 7 березня на засіданні уряду Віктор Янукович фактично розпочав передвиборчу компанію влади. Нічого  не знайшли кращого, ніж згадати 2004 рік, коли також за кілька місяців до початку виборів влада підняла пенсії  на ті ж самі 100 грн,  і заробітні плати працівникам бюджетної сфери (цього поки що  в соціальних ініціативах президента нема). Коли протягом  двох років представники соціального блоку уряду розповідали нам, що усе погано, економіка в кризі,  що існує величезна дирка в бюджеті пенсійного фонду, не має жодної можливості збільшувати пенсії і соціальні виплати,  а зараз за три місяці - повний розворот на 180 градусів, і виявляється, що все добре, і гроші вже є, і пояси затягувати вже не треба… зрозуміло у мене особисто нема ніякої довіри до того, що говорять сьогодні представники влади.

- Пані Акімова, з одного боку стверджує що  у бюджеті  вже є 11 млрд гривен для виконання обіцянок Януковича, а решту коштів бюджет повинен отримати від оподаткування на багатство,( коли приймуть цей закон), та інших надходжень. У свою чергу Микола Азаров запевняє, що виконати завдання, поставлене президентом можна без включення друкарського верстату. Чи не  приведуть подібні ініціативи до інфляції і наскільки це зможе підірвати економіку країни?

- Після проголошення президентських ініціатив мене  насамперед здивувало, що різні представники влади назвали абсолютно різні цифри щодо необхідності їхнього фінансування. Акімова називала 8 мільярдів гривень, Тігіпко - 16 мільярдів, врешті-решт домовилися про те що насправді потрібно близько 16 мільярдів, але це ще без витрат на іпотечну програму, запропоновану президентом. Очевидно,  не було точних розрахунків, скільки ж потрібно грошей, і  звідки їх взяти. До речі, коли відразу після засідання Кабміну головного банкіра в коридорі спіймали журналісти і спитали, «де ж ви візьмете гроші на повернення вкладів Ощадбанку, він на льоту сказав: “Ну, ми ще не знаємо, будемо думати.» Ось вам рівень сьогоднішнього  менеджменту в державі коли проголошуються ініціативи, а виконавці не знають, як їх реалізувати. Якщо відштовхуватися від цифр, ця соціальна програма Януковича коштуватиме всім нам приблизно 18 - 20 млд грн. Щоб  дістати  потрібну суму є кілька можливостей. Перша – за рахунок підняття економіки, зростання ВВП. Але треба чітко сказати: прогноз зростання економіки зафіксований вже в бюджеті 2012 року і доходи від цього підйому вже давно розписані -  за  рахунок   цих додаткових ресурсів  передбачена невелика індексація пенсій і заробітних плат, десь приблизно на 10-12%. Тобто цього ресурсу вже точно немає. Другий  варіант -  податок на багатство. Але, за словами представників самого уряду, від нього можна виручити максимум 800 млн грн. на рік. Якщо розділити цю суму на кожного пенсіонера, вийде що на людину припадає рівно по 5 грн. на місяць. А де взяти ще 95 з тих ста гривень, що пообіцяв Янукович? Третім можливим ресурсом   могло б стати кредитування міжнародними організаціями, але ми вже можемо сказати чітко, що після проголошення Президентом України своїх соціальних ініціатив, на відношеннях з МВФ  можна поставити жирну крапку. Міжнародний валютний фонд готовий підтримувати Україну, але він ніколи не буде фінансувати передвиборчу програму партії регіонів і діючої влади.

- Якщо казати про цифру у  11 мільярдів гривень, так  приблизно така сума надійшла в бюджет у січні  від приватизації.  Можливо дійсно влада розраховує на подальший розпродаж стратегічних об’єктів? Що буде із «соціальними ініціативами» коли «передерибанять»  залишки держмайна?

-Від приватизації на рахунки уряду  щомісяця поступає певна сума грошей. Але всі вони вже давно розподілені у бюджеті , під  них розписані всі соціальні програми і тому перенаправити їх на нові соціальні ініціативи неможливо.  У уряду нема можливості навіть профінансувати у повному обсязі   пенсії, зарплати, які вже закладені у бюджеті 2012 року.

Таким чином у діючої влади немає іншого механізму для фінансування ініціатив Президента, як включення друкованого верстату і випуск в обіг нічім не підкріпленої гривневої маси. І якщо до виборів людям роздадуть по 100 гривен то після – через інфляцію, через підвищення цін на товари і послуги, через можливе послаблення гривні з кишені кожного українця заберуть вже  по 200-250 грн. Ми фактично самі і профінансуємо цю програму соціальних ініціатив.

-  Віце-прем'єр Сергій Тігіпко проголосив, що бідність потроху знижується, і близька до 22-24%. Наскільки правдиві цифри про  кількість бідних в Україні?

- Я думаю, що Сергій Леонідович трохи помилився з термінами. Бо 25 % громадян у нас знаходяться за межею бідності, тобто, на грані фізіологічного виживання. А кількість бідних людей, очевидно, сьогодні є значно більшою. І за різними критеріями, зокрема за критеріями ООН, до бідних людей в Україні можна віднести 70-80 відсотків українських громадян. Соціологічні дослідження Центру Разумкова засвідчують, що приблизно 70 відсотків громадян переконані - Україна рухається в неправильному напрямку. Рівень протестності,  незадоволення життям в Україні з кожним днем зростає.

-Як ви вважаєте, чи піднімуться рейтинги Партії регіонів після цих ініціатив, і яка,  на ваш погляд, справжня картина електоральних симпатій українців?

- Ці соціальні ініціативи і спрямовані на те, щоб зупинити обвал рейтингів правлячої партії. Але  великого зростання рейтингів не відбудеться,  тому я  думаю, що це не останні подачки від влади. Ближче до виборів, у серпні-вересні ми  побачимо ще один викид соціальних ініціатив. Почнуть з центрального бюджету роздавати по 100 гривень пенсіонерам, бюджетникам, по 50 гривень інвалідам, малозабезпеченим. А ще й кандидати в депутати по мажоритарних округах від влади будуть заносити в квартиру кожного виборця по кілограму рису і гречки, банку шпротів і пляшечку олії, І  це все буде складати соціальний пакет від влади, яким вони  намагатимуться купити наші голоси.

- Янукович обіцяє іпотеку під 2-3% річних. Проте у бюджеті на будівництво «доступного» житла закладено усього 20 млн гривень, що рівнозначно вартості 500 однокімнатних квартир в Києві.

- Найбільш нереальна і ефемерна  із соціальних ініціатив якраз іпотечна програма.  Я не знаю жодної країни світу – де діяла б ефективна програма іпотеки під 2% .Можливо існує якесь ноу-хау від Януковича чи його оточення? Хочеться її побачити на власні очі, а не чути про неї лише на словах

 

- «Юліну тисячу» вже перейменували у «Вітіну штуку». Як ви вважаєте, вкладники Ощадбанку отримають гроші від Януковича? Ходять чутки, що замість готівки будуть давати облігації внутрішнього держзайму із строком погашення 15 років. Або, по інших чутках, людей змусять покласти ці гроші на депозити?

- Я хотів би звернути вашу увагу на трансформацію думки самого президента від середи 7 березня – до неділі 11-го, коли він на одному з телеканалів давав інтервю. На засіданні Уряду він чітко сказав: «Я даю дорученні уряду, щоб до 1 січня 2014 року ця тисяча була видана всім, хто її не отримав. І щоб не було ніяких черг. Проходить кілька днів і вже Віктор Федорович каже, що «ми будемо стимулювати людей, щоб вони відразу не забирали цю тисячу, а щоб залишали її на якихось програмах. Це ще раз доводить, що в момент проголошення соціальних ініціатив вони не були прораховані.

- СБУ викликало на допит вчену раду Київського  інституту соціології НАН. Можливо, СБУ збирається взяти «під ковпак» усіх соціологів, в тому числі і центр Разумкова?

- Ми підтримуємо своїх колег в цій ситуації, висловлюємо повну з ними солідарність. На мій погляд, керівництво інституту соціології діяло абсолютно правильно, коли оприлюднило цю інформацію про виклик в СБУ. Усі громадяни України повинні знати, що  такі прояви тиску можна побороти лише шляхом публічності, шляхом гласності. А щодо майбутнього тиску, то сьогодні  на встановлення тоталітаризму в нашій державі попиту у суспільства не має. З кожним днем зростає кількість людей, як бачать своє майбутнє в Європі,  бажають встановлення  європейських і демократичних принципів  в Україні. Отже, суспільство не сприйме такі намагання встановити диктатуру. Та й рейтинг влади дуже низький –  уряду 4, 5%,  президента – 13-15% за різними опитуваннями. Не можна сказати, що при такій «популярності» комусь вдасться так просто залякати інших 85% населення. Переконаний, нині матиме підтримку в українському суспільстві лише та влада, яка сама очолить процес демократизації в Україні. А європейський вектор  - це не гра м'язами, а інтелектуальна дискусія, діалог з  громадянським суспільством, з опозицією, з науковцями, експертами. І початок такого діалогу можливий, коли лідери опозиції  будуть на волі.

- Ваш прогноз – скільки місць у парламенті зможе здобути опозиція,  а скільки Партія регіонів?

- Сьогодні ситуація в Україні дуже динамічно змінюється. Попередні прогнози можна буде дати лише після оприлюднення передвиборчих списків опозиції і після затвердження формату виходу опозиційних сил на ці вибори. Дуже багато залежить також від того, які персоналії увійдуть до списків опозиційних сил. Якщо опозиції вдасться залучити до своїх лав не маловідомих бізнесменів, а лідерів громадських ініціатив, фахівців, професіоналів у різних сферах життя, людей чистої репутації і продемонструвати їх суспільству, у  неї будуть дуже гарні шанси показати пристойний результат  і по  партійних списках і перемогти владу по мажоритарних округах. Незважаючи  навіть на  можливий адміністративний  тиск, спроби фальсифікацій і підкупив, зняття їхніх кандидатів  з виборів. У опозиції є реальні шанси набрати  приблизно  230 -250 голосів у наступному парламенті.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.