Церковні суперечки

20 квітня 2012, 06:48
Власник сторінки
0
509

В селі Хоружівка розділення церков сталося в 2007 році. Ми вирішили дізнатися чому в Хоружівці відбулася така подія і як сьогодні складаються відносини між вірними УПЦ КП ТА УПЦ МП.

Церковні суперечки

Розділення православних в Україні сталося ще в 90 роках. Так і до сьогодні церковне життя в державі представлене кількома парафіями. Розкол православних – це великий головний біль вірян. Адже кому вірити, куди ходити, де хрестити дитину, вінчатися? Люди зачасту плутаються, не розуміючи суперечок церковних парафій.

В селі Хоружівка розділення церков сталося в 2007 році. Ми вирішили дізнатися чому в Хоружівці відбулася така подія і як сьогодні складаються відносини між вірними УПЦ КП ТА УПЦ МП.

Як говорить Віра Василівна Сенько, представниця УПЦ МП, розпочалося все з того, що в сільську раду прийшли книги УПЦ КП. Уже тоді було зрозуміло, що церкву віддадуть Київському патріархату. Після реєстрації парафії Святої Великомучениці Катерини Української православної церкви Київського Патріархату кілька чоловік, вірні УПЦ МП, не змирилися з тим, що, церква, в якій була закладена капсула Московським патріархатом, більше їм не належить. Вони обладнали житловий будинок, як говорить Віра Василівна, за всіма канонами церковного життя. З того часу в селі ведеться конкуренція між парафіями.

Головною причиною такої ситуації в селі, Микола Іванович Клименко, голова Хоружівської сільської ради вважає те, що мало проводиться роз’яснювальної роботи серед прихожан, проте людей похилого віку вже ніщо не зможе навернути до єпархії Київського патріархату. Микола Іванович, як представник влади, не втручається в церковні справи, оскільки не має таких повноважень, так як сьогодні церква відокремлена від держави. Головне, говорить Микола Іванович, що немає ворожнечі в селі, ніхто не свариться, не виходить на мітинги, а яку церкву відвідувати – особиста справа кожної людини.

У Віри Василівни на це своя думка. Вона говорить, що до неї не дуже добре відносяться, її осуджують, і насамперед ті, хто взагалі не ходить ні в яку церкву. Але незважаючи ні на що, вона не відступиться, адже «Віра і нація не продається».

У 2010 році єпископ Сумський і Охтирський Євлогій зустрічався з Петром Ющенком і просив його про передачу громаді УПЦ МП хоча б нижнього бокового вівтаря храму. Але Петро Андрійович відмовив, заявивши, що Хоружівська церква буде належати тільки Київському Патріархату.

Зараз громада УПЦ МП села Хоружівка уже не намагається отримати дозвіл молитися у церкві. Головне, як вони говорять, щоб їх не чіпали і ставилися до них з повагою.

О.Сергій, настоятель Свято-Андріївської церкви, головною причиною розділення православних в селі Хоружівка вважає «особисту антипатію Віри Василівни до Віктора Ющенка. І саме тому вона підбурює людей».

Для того аби подолати розкол православних в Хоружівці, потрібно проводити діалог між представниками обох конфесій, який нажаль сьогодні не ведеться. Само собою ця проблема не вирішиться, принаймні поки будуть живі люди, які обладнали будинок під церкву Московського патріархату, адже вони свято вірять у те, що роблять. Проте з кожним роком все більше людей, обираючи між прекрасною церквою і будинком, обирають церкву, тому постійно збільшується число прихожан Свято-Андріївського храму.

Незважаючи на конкуренцію сьогодні обидві конфесії в Хоружівці виступають за створення Української помісної церкви. Але за умови, якщо вона буде визнана Константинопольським  Патріархом та, якщо на неї спуститься Божа Благодать.

О.Сергій вважає несправедливим відношення РПЦ до України, адже після отримання Україною Незалежності РПЦ повинна була визнати Автокефальність Української Православної Церкви. Не визнавши її, РПЦ фактично порушила 34 Апостольське правило, яке говорить, що: «єпископам будь-якого народу належить знати першого серед них і визнавати його як голову, і нічого не робити, що було б понад їхню владу, без його вказівок; а кожний має робити тільки те, що стосується його єпархії та тих місцевостей, що належать до неї…»

На цей рахунок можна багато сперечатись, проте ми розуміємо, що доки верховенство не порозуміється, доки і не буде розв’язана проблема в Хоружівці.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.