Замах на державного діяча –довічне, замах на громадського діяча- хуліганство

28 березня 2012, 19:04
Власник сторінки
Адвокат
0
1176

в Науково- практичному коментарі до Кримінального кодексу Російської Федерації вказано, що «під громадськими діячами слід розуміти керівників, активістів, політичних партій, громадських організацій, м

Посягання на життя та насильство стосовно громадських та державних діячів були та є, скільки існує світ.

Україна у цьому питанні не є виключенням. З резонансних вбивств державних діячів можна згадати вбивство екс-голови НБУ Вадима Гетьмана, громадських діячів - голови НРУ В’ячеслава Чорновола, журналіста Георгія Гонгадзе.

Останнім часом також почастішали напади на громадських діячів. Громадськими діячами я вважаю і захисників від незаконних забудов, і правозахисників, і членів громадських організацій, і активістів що борються за права автолюбителів, екологів, цей перелік можна продовжувати…

Одразу зауважу, що, на моє переконання, не можна назвати громадською діяльністю броунівський рух осіб, діяльність яких нагадує сезонне загострення психічної хвороби, дивним чином співпадає з виборами, та полягає в розвішування біг-бордів «За….», оскільки їх життю або здоров’ю навряд чи що загрожує, хоча й така діяльність має формальні ознаки громадської.

Як же держава стоїть на сторожі життя державних та громадських діячів.

Так відповідно до статті 112 Кримінального кодексу України, посягання на життя Президента України, Голови Верховної Ради України, народного депутата України, Прем'єр-міністра України, члена Кабінету Міністрів України, Голови чи судді Конституційного Суду Ук¬раїни або Верховного Суду України, або вищих спеціалізованих судів України, Генерального прокурора України, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, Голови Рахункової палати, Голови Національного банку України, керівника політичної партії, вчинене у зв'язку з їх державною чи громадською діяльністю, — карається позбавленням волі на строк від десяти до п'ятнадцяти років або довічним позбавленням волі.

Даний перелік є вичерпним, та розширеному тлумаченню не підлягає.

Такий самий перелік, за винятком близьких родичів вищевказаних осіб, присутній і в статті 346 КК України «Погроза або насильство щодо державного чи громадського діяча».

Громадських діячів у цьому переліку немає, за виключенням керівників політичних партій.

У разі замаху на життя громадського діяча, кримінальні справи найчастіше порушуються або за нанесення тілесних ушкоджень, або за статтями про розбій, або ж хуліганство, і розслідуються відповідним чином.
Законодавчого визначення терміну «громадський діяч» в Україні не існує. Вікіпедія дає визначення, що Громадський діяч—це людина, яка відзначається своєю активністю та енергійністю на громадській роботі, в якійсь галузі життя. Як правило, член (лідер) громадської організації.

В ширшому розумінні громадський діяч може бути:
•    політичний або громадський активіст
•    громадський лідер
•    громадський представник (англ. community advocate) — діяльність (адвокатування), спрямована на захист прав і інтересів громадян через їх участь у прийнятті рішень, спрямованих на зміни законодавства, політики або регулюючої діяльності влади на місцевому та національному рівнях.

А ось в Науково- практичному коментарі до Кримінального кодексу Російської Федерації вказано, що «під громадськими діячами слід розуміти керівників, активістів, політичних партій, громадських організацій, масових рухів, профспілкових, релігійних організацій та інших об’єднань. До громадських діячів відносяться особи, що беруть активну участь в роботі громадських об’єднань, партій, незалежно від їх посадового стану».

Посягання на життя державного або громадського діяча у зв’язку з його діяльністю або помстою за таку діяльність (теракт) відповідно до Кримінального кодексу Російської Федерації карається від 12 до 20 років позбавлення волі або пожиттєвим позбавленням волі або смертною карою (смертна кара залишилась в крим. Законодавстві РФ).

Підсумовуючи, хочу зазначити що в Кримінальний кодекс України слід внести норму, аналогічну тій, що міститься в КК РФ, прирівнявши громадського діяча до голови політичної партії, та дати в Кримінальному кодексі України законодавче визначення терміну «громадський діяч».

На моє переконання ця міра, хоча б трохи остудить нерозумні голови, затьмарені власною безкарністю.

Авторгов Андрій Миколайович, адвокат, кандидат юридичних наук.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.