Очима очевидця: погляд з середини на акцію з презервативами

24 лютого 2012, 17:30
Власник сторінки
журналіст
0
514

Переміститися на кілька хвилин у акцію.

Спостерігаючи за сьогоднішньою ситуацією, що склалася під час акції з роздачі презервативів на Майдані, можна виокремити декілька важливих речей.

Одна з них — це стовідсоткове прослуховування телефонів. Пояснюю. Акція мала розпочатися об 11:00 біля Головпоштамту. Захід був повністю законний, бо напередодні було подано заяву на дозвіл проведення акції. Відмови не було. Далі по багатьом ЗМІ розкидали прес-анонс, в якому зазначалося місце і час проведення акції. Ввечері мені подзвонив активіст Чорного Комітету Богдан Тицький і попросив мене, аби я подзвонила іншим активістам і запросила їх на захід. В тексті сказаному мною було зазначено, що прийти треба було о 10:20 до Макдональдсу на Майдані Незалежності, тобто трохи раніше за офіційний початок. Більш ніде це не розповсюджувалося. Жодних згадок в інтернеті.

Вранці, прибувши на місце зустрічі, не пробувши там 20 хвилин, його довелося покинути. В закладі швидкого харчування активістів було лише двоє: Богдан Тицький та Ярослава Пугачова.  Та я, як запрошений журналіст.  Коли ми сиділи за столиком до нас підійшло четверо кремезних чоловіків в штатському. Двоє з них одразу звернулися до Ярослави сказавши: "Так, и что тут происходит?", потім схопили її під руки. Інші ж двоє власне взялися за пакунки з презервативами (до речі, самі презервативи крізь кульки не було видно!). Дівчину одразу хотіли везти до відділку. Але відвідувачі закладу підняли гамір, і, під їх натиском, мєнти відступили.

Далі дії відбувалися вже власне біля поштамту. Без п'яти хвилин на одинадцяту зібралося чимало журналістів, які чекали на початок. 11:15 — машини з наступною партією кондомів нема. Дзвінок Мельниченку. По телефону каже, що за його автомобілем йде стеження. Щойно він зупиниться, коробки вилучать. Це друга важлива річ — влада боїться навіть такого, як коробка з гумовими виробами. В цей час по Майдану пересувається багато міліціонерів, як в штатському, так і у формі. Помічений був і відомий майор Оніщєнко.



Коли врешті-решт привезли презервативи, почалася сутичка між міліціонерами та активістами. Перші забирали коробки у молодих людей. Не обійшло це і стороною тих, хто просто отримав одну упаковку, як сувенір. Викручували руки в прямому сенсі того слова. Також шманали сумки і кишені. Далі пам'ятаю, що з натовпу хтось крикнув: "Держите организаторов. Ловите их, вот они!". І знову почався балаган зі штовханиною. В автомобіль патрульної служби потрапили перші двоє затриманих: Богдан Тицький (Чорний Комітет) та Ярослава Пугачова (КУПР). Народ, що був на акції став перед машиною, аби не дати їй виїхати. До них долучився депутат Київради Олександр Бригинець. Проте це не завадило автомобілеві виїхати на дорогу і попрямувати в відділок на Прорізній.



І після цього штовханина не вщухла. Міліціонери були нещадними навіть по відношенню до депутата Бригинця. Це третя важлива штука. Чому? Здогадайтеся самі.

Буквально за 10 хвилин подзвонили затримані і попросили журналістів швидко йти під відділок. Але власне пішли тільки я та Олена Білозерська. Прибувши туди ми побачили Ярославу та Богдана в одному з вікон будівлі. Вони посміхалися і охоче показували великий варіант презерватива. Коли ми почали фотографувати, мєнти, що стояли поруч, почали нам казати, що знімати тут не можна. Олена відповіла, що з їхнього боку це вже перешкоджання роботі журналіста, а отже стаття. Ті трохи побуркотіли і замовкли. Знову ж питання — чого вони бояться?



Через декілька хвилин дзвонить Мар'ян Ощановський, один з активістів і каже, що затримано ще двох КУПРівців. Серед яких голова організації — Сергій Мельниченко. В цей час на перших двох складали протоколи.

Далі десь на годину все затихло. Ярослава в смс повідомила, що їх одразу повезуть на суд, що по вулиці Смірнова-Ласточкіна. Їм інкримінують 185 ст., ч.1 "Порушення проведення мирних зібрань...". І добре, що саме цю. Бо на думку Олени ще могли розцінити як паплюження державних символів, хоч президент ним не являється. Я теж думаю, що могли. Бо у випадку смаження яєчні на Вічному вогні активістів судять за статтею "про наругу над могилою", хоч могили насправді там нема. Наразі Сергію Мельниченку суд дав 15 діб.

О таке "покращення життя вже сьогодні"...


Нагадую, що сьогодні активістами Чорного Комітету та КУПР було проведено роздачу ПРЕЗервативів з біло-блактиної "Партії Кондомів".
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
ТЕГИ: купр,акція,ЧорКом,презервативи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.