Цікавий колір

18 грудня 2011, 14:30
Власник сторінки
0
878

Про гетерохромію...

 

    Ви зустрічали   коли-небудь  людей з різним кольорем очей? А тварин?  А чи часто вдавалося заглянути в ці загадкові очі?! Впевнена, що ні.  Нерідко  люди жахаються такого погляду або роблять вигляд, що не помічають людину, щоб не здаватись витріщкуватими. 

    Але є й такі, кого зачаровує таємнича  загадковість неповторних барв очей, оскільки  при різному кольорі очей (гетерохромії)  вони  дещо виділяються чіткішою лінією контуру. У Великому Медицинському словнику зазначається  про це так: «Гетерохромія – (від грец. «heteros» - різний,  «chroma» - колір) різниця в забарвленні радужних оболонок очей. Вона може бути повною -  тоді очі різняться кольором, або частковою -  в такому випадку лише частина райдужки відрізняється від решти кольору. Частіше зустрічається саме часткова гетерохромія.   Люди з гетерохромією , безперечно, виділяється з сірої маси натовпу .  Ця особливість є їх певною своєрідною  родзинкою.  Багато хто з них пишається цим, але й є такі, хто на психологічному рівні  невпевнені в собі та  соромляться  своєї індивідуальності. Хоча насправді їм зовсім не варто боятися цієї патології, якщо вона без ускладнень. Цим людям просто варто усвідомити свою неординарність  та неповторність.  Багато хто   їм заздрять та купують різнокольорові лінзи, задля того, щоб виділитись.

     Цього не варто соромитись, адже скільки є відомих та талановитих зірок, котрі живуть с цією патологією і не соромляться її, не зайве згадати про  американську фотомодель та актрису, красуню Кейт Босворт («Молоді американці»,  «Блакитна хвиля»),  також часткова гетерохромія спостерігається і в харизматичного анлійського актора, продюсера та режисера Саймона Пегга («Зомбі по імені Шон»),  «хамелеон рок-музики» Девід Боуі теж відрізняється серед колег не лише творчим стилем але й своєю різноокістю, хоча  в нього й  псевдогетерохромія через  травму;  до цієї ж когорти належить британська актриса Еліс Ів («Потрапити в десятку», «Геній Бетховена») ...  Також хотілося б згадати ще й  про літературних персонажів, яких не оминула  різноокість, таких як відомі Воланд та Азазелло з «Майстер та Маргарита» Булгакова та ще в одному його творі «Біла Гвардія»  з  різнооким поруччиком Мишлаєвським.   В серіалі «Чотири танкіста та собака»  за одноіменною повістю польського письменника Януша Пшимановського, представником  гетерохромії виступає  командир танку Василь Семенов.  Вважається, що люди з різним кольорем очей  володіють в додаток  ще  якоюсь певною аномальністю . До прикладу серед них зустрічаються лівші,  люди з родінками на білці ока, з дивним синдромом щасливого життя (СЩЖ). Також гетерохромія  радужки вважалась Божим знаком -  з-давна таких людей приймали за пророків, чарівників і відьм, оскільки незнали про хворобу. Серед людей з цією патологією існує певна низка спільних якостей, ознак, які б вказували на їх схожість між собою та унікальність серед інших, накшталт того, що вони  можуть носити окуляри при хорошому зорі,  майже завжди володіють почуттям гумору, спостерігаються паранормальні можливості , задаються глобальними питаннями чи навіть просто люблять добре поїсти. Звичайно ж  під такі канони може потрапити будь-хто, але суть в тому,  що майже у всіх людей з гетерохромією  присутня така аномальність.

        Гетерохромія більш розповсюджена у тварин.  Вона зазвичай є повною і її забарвлення  в більшості випадків блакитного кольору.  Блакитне око можна зустріти у кішок, особливо в таких порід як Турецький ван і Турецька ангора,  їх  називають різноокими.  Такі кішки мають біле або переважно біле забарвлення, одне нормальне око (оранжеве, жовте, зелене), а одне блакитного кольору.  Серед собак можна часто зустріти гетерохромію у такої породи, як Сибірська хаскі. Є коні з повною гетерехромією: одне каре  і  одне біле, сіре чи  блакитне око. В основному вона  в коней з рябим забарвленням.  Також зустрічається серед корів та азітських буйволів. Це виглядає досить цікаво та загадково. 

     Тож, як на мене, різноокості не варто боятись, адже це надає певного шику, харизми людині. Головне, щоб це не шкодило здоров'ю. Багато хто вважає, що якщо патологія, то обов'язково потрібно робити операцію.  Але коли це є  для людини абсолютно безболісним та не впливає на зір,  не варто робити відчайдушних кроків.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.