Ті, хто підтримав Закон «Про ринок землі» скуплять її за безцінь

12 грудня 2011, 08:25
Власник сторінки
0
352

В першому читанні Верховною Радою прийнято Закон «Про ринок землі», котрий підтримали 245 народних депутатів.

В першому читанні Верховною Радою прийнято Закон «Про ринок землі», котрий підтримали 245 народних депутатів. Варто відзначити, що голосували всі, окрім фракцій БЮТ, «Нашої України» та Комуністичної партії. Серед очікуваного - закон гірший ніж законопроект, який був внесений на перше читання у вересні і перенесений Верховною Радою на повторне читання.

Головні недоліки цього законопроекту полягають в тому, що, по-перше, згідно з ним створюється спеціальний орган на зразок Тендерної палати, з приблизно такими ж повноваженнями і можливостями для зловживання. Як ми пам’ятаємо Тендерна палата свого часу зробила досить багато галасу із зловживаннями під час державних закупівель. Точно такі ж зловживання плануються під час продажу землі, оскільки це єдиний орган через який мали б проходити всі покупки як землі, що знаходиться в державній власності так і приватних земель, купівлю яких цей орган мав би регулювати. По-друге -  це створення єдиного земельного банку через який фактично мали б проходити всі операції по заставі і з продажу землі, що різко знижує конкуренцію в цій області і таким чином теж призводить до зловживань.

 В самому законі передбачається експертна оцінка вартості земельних ділянок, яка стосується виключно земель державного  запасу. Що стосується приватних земель, які будуть знаходитися у селян, скоріше за все їх будуть скуповувати і продавати за безцінь, оскільки люди не знатимуть реальної вартості цих земель.

Крім того, якщо зараз вся земля, яка може бути запропонована для продажу піде на ринок землі, то очевидно, що ціни будуть надзвичайно низькі і вони будуть падати по мірі надходження нових пропозицій на ринок. Фактично, всі землі будуть продані і відповідно скуплені за безцінь.

Законотворці із Кабінету Міністрів і з більшості нехтують правовими нормами, в тому числі і тими, що кожен закон має свій предмет розгляду і не можна одним законом регулювати речі, що складають предмет розгляду кількох законів. В цьому законопроекті «Про ринок землі» прописано певні норми по ринку землі, такі, як створення земельного банку та з обмеження ділянок, які можуть бути здані в оренду, а це є предметами різних законів. Якщо це стосується орендних відносини, то це абсолютно окремий закон, який має спеціально регулюватися.

Головний недолік ситуації загалом, яка склалася із створенням ринку землі, пов'язаний із тим, що такі серйозні речі, які по суті справи визначають подальшу долю цілої галузі народного господарства, а також цілої галузі економіки, культурну і політичну ситуацію в Україні і долю всієї країни можуть бути прийняті тільки після дуже серйозного розгляду в умовах достатньо високого рівня довіри громадян України до свого уряду, до законодавчого органу та до Президента, чого зараз немає. І в умовах, коли влада дотримується принципів демократії як в політичному та економічному житті і не намагається робити бізнес на своїх владних повноваженнях за рахунок грабунку громадян.

В нинішній же ситуації вводити ринок землі тотожно тому, що забрати у селян останнє майно за безцінь. Крім того,  замість ефективного власника залучити основним покупцем на ринок представників правлячої партії,  які скуплять всю землю.

В цьому законі земля не продається іноземцям, але є певний нюанс. Зараз ця заборона є, але  у нас немає жодної гарантії, що, скажімо, через півроку, коли цей процес розпочнеться і олігархи через підставних осіб скуплять всю землю - не факт, що вони не проштовхнуть через ВР дозвіл на продаж землі іноземцям і після введення відповідних норм до законодавства не продадуть цю землю, але вже значно дорожче.

Головна проблема нинішньої політичної ситуації полягає в тому, що немає довіри до нинішньої влади і тому будь-які операції із нерухомістю, особливо з землею та великими об’єктами приватизації викликають підозри, як такі, що здійснюються не в інтересах громадян України, але  окремих осіб, які представляють владу. І тому більшість українців проти продажу землі як і продажу будь-чого, що знаходиться в державній власності, оскільки  усвідомлюють, що держава в цілому і вони, зокрема, будуть ошукані тими, хто продає.

Ці хлопці змушують продавати приватну власність за безцінь, в тому числі своїх друзів-колег з Партії регіонів, тому взагалі дуже небезпечно вести економічну діяльність, коли при владі знаходиться Президент Янукович та Партія регіонів. Підприємці це вже зрозуміли.  Якщо після другого читання все ж залишиться дозвіл на реалізацію землі,  то це зрозуміють і селяни.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.