«Стоп цензурі!» - ЖУРНАЛІСТСЬКА ФОТОВИСТАВКА ПІД PRESSом

28 вересня 2011, 06:32
Власник сторінки
гос.управленец
0
677

27 вересня о 17.00 у приміщенні незалежного культурного центру "Indie" м. Харкова відбулося офіційне відкриття ЖУРНАЛІСТСЬКОЇ ФОТОВИСТАВКИ ПІД PRESSом «Стоп цензурі!» за участю відомих всеукраїнських та харківських журналістів.

Це проект фотографа Олександра Бойка, який вже експонувався у Києві, Івано-Франківську, Одесі, Тернополі, Чернігові, Черкасах, Львові, Житомирі та Миколаєві.

Головною метою виставки є привернення уваги широкої громадськості до проблем цензури,утискання в Україні свободи слова, та, безперечно, її захист.

На виставці представлено 21 фотопортрет відомого журналіста, кожен із цитатою - власною думкою про цензуру, свободу слова і доступ до інформації.

На відкритті заходу були присутні відомі діячі мас-медіа країни, серед них Андрій Куликов (ICTV), Наталія Соколенко (СТБ), Ігор Розкладай (Інститут медіа права), Євген Радченко (Інтерньюз-Україна) та інші, та, зокрема, посли Сполучених Штатів Америки та ЄС.

Під час проведення прес-конференції обговорювався стан сучасної журналістики України, Харкова, та особлива увага приділялася актуальній темі припинення трансляції трьох телеканалів міста.

Кожен з запрошених гостей висловився щодо загострення ситуації з питання трансляції місцевих телеканалів, думки провідних журналістів були критичними, інколи провокаційними, але вірними та справедливими.

Під час свого виступу А. Куликов наголошував, що «з 90-х років в Харкові була дуже потужна телевізійна школа, але на разі відбувається процес знищення існуючого потужного потенціалу».

Наталія Соколенко виказала свою підтримку постраждалим журналістам закритих телеканалів, та завірила, «що міцна сформована команда журналістів проекту «Стоп цензурі» не пройде осторонь цієї проблеми та буде боротися за відновлення прав каналів разом зі своїми колегами та колежанками».

Підтримав цю тему й Ігор Розкладай, юрист Інституту медіа права, який акцентував увагу на те, «що припинення трансляції телеканалів – це дії дещо більшої політично заангажованої гри, яка перетинається з проведенням Цифрового конкурсу. З 2015 року планується поява нових гравців на «ефірному терені», і тому владі необхідно починати звільняти місця для наступників, які будуть їй більш корисні. Це свідчить про те, що від тепер опозиційні канали потребують ще більшого захисту і є пріоритетними для борців за свободу слова та вільного мовлення. І як показує практика, вже 4 українські телеканали подали скарги до Суду на Цифровий конкурс, який проводився Національною радою з питань телебачення та радіомовлення».

Виступ Розкладая одразу був підтриманий Євгеном Радченком.

«Ця резонансна справа навела суспільство на деякі певні підозри , - наголошує Радченко – по-перше, у всіх трьох телеканалів одночасно почалися проблеми з провайдерами та наданням послуг трансляції, згодом одночасно їх відключили, та найголовніше – всі три канали  подавали новини одного виробництва, що вже наштовхує на певні думки. Зокрема, таке порушення гарантованих Конституцією прав, викликало інтерес Президента Віктора Януковича, органи влади та місцеву владу, яка заявляє, що ніяким чином до цього не причетна. Порушені права свободи слова – це така ж важлива тема як і газові переговори та інші актуальні державні питання, і ця проблема є, мабуть, найбільш пріоритетною. Це питання треба вирішувати та боротися за наші права, щоб слава Харкова, була гідна цього міста!».

Надалі у виступах присутніх згадувалися і Європейські стандарти свободи слова, і українська стратегія євроінтеграції, діло Гонгадзе та окремим питанням - зустріч з міським головою Харкова, яка теж відбулася 27 вересня, щодо мовлення закритих каналів.

Такі провокаційні питання викликали гострі суперечки, але все ж таки, незважаючи на це, всі дійшли згоди, що свобода преси – одна з найголовніших цінностей нашого суспільства та залог формування цього демократичного суспільства, тому треба відстоювати свої права.

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.