Електротранспорт виграє по більшості позицій (2 частина)

25 квітня 2011, 11:31
Власник сторінки
відсутня
0
961

Що ж потрібно зробити, щоб покращити становище міського електротранспорту? Було б дуже непогано, якби міська влада закупила в трамвайний та тролейбусний парки декілька десятків нових одиниць техніки, якби проклала нові трамвайні шляхи , що значно підвищили б комфортність поїздки. Але на це потрібні значні кошти, а їх як завжди бракує.

В моєму рідному місті контролер в трамваї чи тролейбусі це надзвичайно велика рідкість, майже екзотика. Просто підприємство електротранспорту не володіє достатніми коштами для забезпечення заробітною платою штату контролерів, тому оплата за проїзд залежить лише від совісності і чесності самих пасажирів.

Вирішити цю проблему можна завдяки введенню так званої системи добровільного контролювання. За цією системою підприємство електротранспорту наймало б так званих добровольців, які мали б право на безкоштовний проїзд, але повинні були б контролювати оплату проїзду пасажирами. Звичайно не повний робочий день, а лише, коли сам доброволець їде в електротранспорті. Ця система допомогла б заощадити велику кількість коштів та забезпечити хоч якийсь контроль в трамваях та тролейбусах.

Занадто багато ризиків несе з собою введення системи добровільного контролювання. Корисливий та недобросовісний доброволець може користуватись безкоштовним проїздом, але не перевіряти наявність закомпостованого квитка у пасажирів. А його проконтролювати буде дуже важко, майже неможливо. Також невідомо, як часто доброволець буде використовувати електротранспорт, тобто як часто він буде контролювати оплату проїзду пасажирами. Але найголовніше те, що пасажири будуть знати, що контроль існує, і, боячись натрапити на контролера, будуть купувати квитки.

Збільшити дохід підприємства електротранспорту означає збільшити кількість споживачів його послуг. Було б непогано ввести розклад руху трамваїв та тролейбусів, щоб громадяни знали о котрій годині їм чекати трамвая чи тролейбуса. Тоді на зупинках буде накопичуватися максимально можливо кількість чоловік, тобто один трамвай чи тролейбус буде перевозити максимально можливу кількість пасажирів, тобто з однієї одиниці транспорту буде отримуватись максимально можливий дохід.

Привернути увагу потенційних пасажирів до електротранспорту можна завдяки підвищенню комфортності проїзду в трамваях та тролейбусах. Я маю на увазі введення музичного супроводження поїздки. Зараз в багатьох трамваях встановлено звукове обладнання для оголошення зупинок. Так чому ж не скористатись цим вже встановленим обладнанням по максимуму? Слухаючи спокійну музику, пасажири трамваю зможуть розслабитися і насолодитися поїздкою, не звертаючи уваги на деякі недоліки старих та невідремонтованих вагонів. 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
ТЕГИ: Трамвай,тролейбус,електротранспорт
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.