Українці скуповують землю...

11 березня 2011, 09:03
Власник сторінки
Девелопер
0
762

2010 року в Україні було оформлено 17.953 угоди купівлі-продажу земельних ділянок на вторинному ринку, порівняно з 12.200 роком раніше. 50% зростання свідчить про те, що інтерес українців до землі зростає. При чому у 86% випадків – наділи 6-20 соток.


Пояснити дану тенденцію можна просто. Під час кризи банківського сектору у багатьох гроші опинилися просто під подушкою, тому родини вирішили, що земля є безпрограшною альтернативою саме в даний час. По-друге, криза показала всім нам, які нещодавно прали в ванній кульки з супермаркетів та купували пахучу олію з бідонів на базарі – ми рано відмовилися від землі-матінки. Та прийшов час згадувати, де сховані наші сапи та граблі. Я жартую, але знаєте…

Більшість людей купують землю з метою будівництва та ведення господарства, а не тільки городництва. Щоправда, деякі покупці, розглядають купівлю землі лише для тимчасового інвестування в недооцінений актив з метою подальшого продажу. Оскільки ми багато часу приділяємо вивченню земельних ділянок та консалтингу, хотілося б дати читачам декілька важливих порад.

Сьогодні я розкажу вам, як купувати на продаж. А наступного разу – як купувати для життя.

Якщо у вас невелика сума коштів, скажімо 10-20 тис. дол. США, то вам необхідно йти простим шляхом купівлі напряму у власників-приватних осіб. Оскільки в такому разі витрати в 1-2 тис на брокера може бути вам не під силу.

Інвестори, які займаються землею серйозно працюють по-іншому, вони заходять в сільські ради, кажуть, що саме їх цікавить, дають передплату за вирішення питання та згодом доплачують голові сільради за завершення угоди. Таким чином, навіть в непоганих місцях можна було придбати землю в 3-4 рази дешевше її ринкової ціни.

Є інвестори ще вищого ешелону – чиновники. Це окрема каста, вони вкладають в процедуру оформлення менше за всіх та мають доступ до найбільших масивів землі в районах, де мають можливість впливати на вирішення питань. Далі, на них працюють брокери, які дають оголошення та продають по клаптиках ввірені наділи землі.

Отже, ви проста людина, яка хоче тимчасово вкласти кошти. Тоді вам варто зробити наступні речі:

1.     Купувати землю напряму в населеному пункті, де ви добре знаєте ситуацію (про розвиток, екологію, стан комунікацій тощо).

2.     Краще купувати землю в селі на вулиці, де вже є побудовані будинки.

3.     До фасаду має бути прокладено асфальтну дорогу, робити її самому виявиться дуже дорого.

4.     Газ та світло мають проходити магістрально уздовж ділянки.

5.     Бажано, щоб сусідами були не лише дачники, але й постійні мешканці (постійні іноді тримають худобу – переконайтеся, що це не в вашому випадку).

6.     Сходіть в магазин та розпитайте всі новини про село, школу, дитячий садок, відомих сусідів.

7.     Зробіть аудит земельного акту та замовте самостійно витяг з бази даних земельного кадастру. Проведіть аудит ділянки.

8.     Під час торгу покажіть продавцю гроші, принаймні їхню частину, це може переконати в серйозності намірів та значно опустити ціну.

9.     Не купуйте біля автотрас. Найбільшою популярністю користуються землі в затишному місці, де не чутно машин та потягів.

Найкращий спосіб купувати за найнижчими цінами – йти по дворах у населеному пункті, де ви би хотіли самі жити. Просто зверніться до мешканців і з’ясуйте, хто продає ділянку. Брокери найчастіше займаються землею в полях та пагорбах. Така земля як правило не має генерального плану розвитку, тому має певні ризики для подальшого перепродажу.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
ТЕГИ: Украина,инвестиции,Земля
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.