Обєднання ПФТС і Української біржі - питання нацбезпеки України!

30 липня 2012, 07:27
Власник сторінки
0
403

Революційні зміни грядуть на фондовому ринку – парламент, прийнявши закон «Про депозитарну систему», дозволив Нацбанку створити Центральний розрахунковий центр.

Революційні зміни грядуть на фондовому ринку – парламент, прийнявши закон «Про депозитарну систему», дозволив Нацбанку створити Центральний розрахунковий центр, який у виключному порядку надаватиме клірингові послуги. Нині цим займаються декілька приватних компаній. В цілому, модель, передбачена новим законом, відповідає європейській та російській практиці, оскільки питання контролю за розвитком інфраструктури у частині створення центрального депозитарію, мінімізації ризиків від можливих збоїв у функціонуванні даного сегменту мають виступати прерогативою держави, і найоптимальніше – через Національний банк.

Загалом ні для кого не секрет, що існуюча в Україні модель функціонування фондового ринку так і не призвела його перетворення у потужну фінансову силу акумуляції ресурсів. Можна навіть констатувати «втрату» вітчизняного фондового ринку, особливо, якщо згадати, що його інфраструктура контролюється російськими компаніями. А це вже питання національної безпеки. Тому можна сміливо говорити, що одним з негативних наслідків функціонування та розвитку вітчизняного фондового ринку, що значною мірою пояснюються, недостатнім рівнем ефективного контролю за його регулюванням, є саме та обставина, що найбільші фінансові біржі України контролюються іноземним капіталом походженням з однієї країни - Росії. Наприклад, об’єднання ПФТС і Української біржі, про яке вже говорять другий рік, може спричинити, крім очевидного зниження ринкової конкуренції у цьому сегменті, негативний вплив на всю економіку, оскільки можливе виникнення механізмів, які б дозволили, через власне функціонування бірж, здійснювати вплив і навіть тиск на оборот капіталу в Україні.

Звичайно, у випадку такого об’єднання, цей процес має відбуватися відкрито і прозоро, з обговоренням можливих сценаріїв розвитку подій, і це було б свідченням реального існування (а не декларування) нормальних партнерських стосунків між Україною та Росією.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.