За життя він часто говорив: "Хочу вмерти за Україну"

28 березня 2012, 09:43
Власник сторінки
лідер "Української громади Києва"
0
557

28 березня виповнилося 100 років з Дня народження борця за незалежність України, Героя України Олекси Гірника

Олекса Гірник у ніч з 21 на 22 січня 1978 року, напередодні проголошення Акта Злуки УНР та ЗУНР, яке тепер відзначають як День соборності України, спалив себе на Чернечій горі в Каневі, біля могили Тараса Шевченка, на знак протесту проти політики зросійщення України й українців.

 Олекса Гірник ішов до такого вчинку все своє життя. Одинадцять років він пробув в ув'язненні. Три з них – карався у польській тюрмі за неодноразові заяви офіцерам під час служби у польській армії про право українців мати свою власну державу і бути вільною нацією. Вісім років Олекса Гірник провів у концтаборах під Норильськом. Він не хотів потрапити до концтабору вчергове, але водночас совість кликала його до боротьби.

 За життя він часто говорив: "Хочу вмерти за Україну". За неї він і помер. Його самоспалення – це його форма боротьби. Своєю смертю він прагнув протестувати проти поневолення України Російською імперією та привернути увагу людей до жахливих наслідків московської політики зросійщення України.

 У 2007 році Указом Президента України за проявлені мужність і самопожертву в ім'я незалежної України Гірнику Олексію посмертно присвоєно звання Герой України з удостоєнням ордена Держави.

 Сьогоднішній владі ім'я Гірника нічого не варте. Тривалі перемовини Євгена Гірника – сина Героя із політичними силами, представленими у Верховній Раді, з проханням підтримати постанову про відзначення 100-річчя Олекси Гірника на державному рівні, результатів не дали. Напевно, підтримку знайде постанова про відзначення 90-річчя заснування Піонерського руху, проект якої днями внесли комуністи Симоненко та Царьков, аби на державному рівні відзначити "великий внесок Піонерського руху в розвиток держави…".

 Не зважаючи на те, що Верховна Рада не підтримала ідею відзначення 100-річчя з Дня народження Героя України Олекси Гірника на загальнодержавному рівні, Всеукраїнське об'єднання "Свобода" закликає всіх патріотів все ж таки відзначати ювілей легендарного мученика за Україну на всеукраїнському рівні – в кожній області, містечку, селі, в кожній українській родині, в кожному щирому українському серці.

 У Каневі на місці самоспалення Гірника уже понад 10 років керівник місцевої "Свободи" Юрій Гамалій спільно з побратимами, серед яких і Михайло Іщенко – лікар, який оглядав тоді тіло загиблого Гірника і який потім все життя присвятив вивченню життєвого шляху Героя, зібрав багато фактів і матеріалів про Олексу Гірника і згодом їх оприлюднив, і його син Володимир, і десятки небайдужих українців, вшановують пам'ять Героя України. Цього року, окрім традиційних заходів, які відбулися на Тарасовій горі 21 січня, мали місце й інші заходи зі вшанування пам'яті О.Гірника: у фойє Канівського міськвиконкому відбувся перегляд документального фільму "Смолоскип" про життя і подвиг О. Гірника та проведена дискусія учасників цього перегляду; учні Канівської СШ №3 організували вечір пам'яті Олекси Гірника, на якому всі учасники отримали копії передсмертних листівок Героя.

 А в Івано-Франківській області заходи відбудуться офіційно, за підтримки обласної Ради, яка оголосила 2012 рік Роком Олекси Гірника. В рамках програми вшанування 100-річчя О.Гірника заплановано широкий спектр різного роду громадських, культурних та спортивних заходів, які відбуватимуться не одноразово, а протягом всього року. Справа Олекси Гірника живе. Якщо в ті часи йшлося про зникнення української мови й нації взагалі, то нині, на щастя, є кому боронити і мову, і державу.

 Світла пам'ять Герою України Олексі Гірнику.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.