Кандидат ПРОТИ ВСІХ

19 квітня 2011, 12:02
Власник сторінки
Юрист
0
1437

Чи залишать йому право обиратися та бути обраним?


Зі слів міністра юстиції стало відомо, що влада у законопроекті про вибори народних депутатів України пропонує виключити з бюлетеня пункт «проти всіх».

Як відомо, «проти всіх» (англ. none of the above (NOTA) – графа в виборчому бюлетені, яка розміщується там в самому кінці списку кандидатів та/або партій. Голосування «проти всіх» є однією з форм протестного голосування.

В країнах Західної Європи графа «проти всіх», як правило, не використовується. Мотивується така позиція тим, що сама наявність цієї графи провокує протестне голосування, знижуючи рівень громадянської відповідальності. В якості аргументу також часто зазначається, що людина, яка голосує «проти всіх», просто не вважає за потрібне робити усвідомлений вибір,  не бажає розбиратися та приймати участь у житті країни.

Цікавий факт - країни СНД, в яких існування цієї графи в бюлетені є обов’язковим, поступово відмовляються від її використання. У Російській Федерації  ця графа була виключена з бюлетеня у 2006 році. При цьому голова ЦВК РФ А. Вешняков зазначав, що виборець, коли заповнює графу «проти всіх» свідомо відмовляється робити вибір, саме тому відміна цієї графи змусить виборця думати. Але ми добре розуміємо, що таким чином російська влада знищила можливість виборця висловити свій протест проти фактично «однопартійної» системи. В Казахстані напередодні президентських виборів у квітні 2011 року також було виключено подібну графу з виборчого бюлетеня, найцікавіше, що відбулося це за рекомендацією ОБРЄ.

Рекомендації Венеціанської Комісії спрямовані на те, щоб і Україна позбавилася цього пункту у виборчому бюлетені. Переконаний, що влада буде намагатися використати таку рекомендацію поважної європейської інституції. Аргумент, що ліквідувавши цю графу у виборчому бюлетені, Україна наблизиться до демократичних стандартів європейських країн, є хибним. Він не враховує реалій політичної ситуації, за яких саме голосування проти всіх є однією з можливих безпечних реакцій громадян, що виражає загальне невдоволення діяльністю органів влади.

Звичайно, для країн Західної Європи, у яких загальний рівень довіри до органів державної влади, зазвичай, достатньо високий, питання голосування «проти всіх» не є надто актуальним, адже до виборчого списку потрапляють реальні представники політичних партій з диференційованими політичними програмами і питання зводиться до усвідомленого вибору. В Україні ситуація прямо протилежна: на виборах представлені не політичні програми, а окремі персоналії та їх групи, а точніше - угрупування, які приходять до влади, використовуючи фінансовий, адміністративний ресурс та чисельні фальсифікації.

Своєрідним українським ноу-хау щодо виключення цієї графи є аргумент, що наявність бюлетенів з поміткою «проти всіх» сприяє фальсифікації. Дійсно зарахування голосів «проти всіх» на користь інших - розповсюджена та проста технологія фальсифікації. Але вважаю, що це більше питання прозорості та чесності виборчого процесу, а не права виборця на протест і, відповідно, ризик фальсифікацій не може бути аргументом у цій дискусії.

Серед аргументів на користь існування графи «проти всіх» є твердження, що це право витікає безпосередньо зі статті 34 Конституції України, яка гарантує кожному право на свободу думки і слова, на вільне вираження своїх поглядів та переконань. Голосуючи проти всіх, людина має право висловити свій протест та незгоду з існуючими політиками (партіями). Таке протестне голосування, з одного боку – най безпечніший спосіб протесту, а з іншого –  індикатор рівня довіри до політичних структур. Адже громадяни, які не полінувалися прийти на виборчу дільницю та проголосувати «проти всіх», дають сигнал партійним інституціям, що вони не задоволені їх роботою.

В рамках існування демократій перехідного типу, до яких відноситься Україна, існування графи «проти всіх» - це можливість освіжити та скорегувати вже усталені партійні системи та не уможливити створення штучної «монопартійності». На мій погляд, додатковою умовою збереження цієї графи повинна бути вимога за якої, якщо графа «проти всіх» набирає більше 50%, вибори повинні вважатися такими, що не відбулися. При цьому участь у повторних виборах, кандидатів, що приймали участь у попередніх виборах забороняється! 

В умовах, коли ситуація в країні загалом погіршується, ліквідація графи «проти всіх» скидається на небажання діючої влади отримати високі процентні показники загального незадоволення населення. Адже навіть 4% голосуючих «проти всіх» - це сигнал, що в суспільстві нестабільна та незадовільна ситуація.

І головне, наявність графи «проти всіх» не допустить штучної суспільної легітимізації  одно- чи двопартійної системи, штучно створеної ситуації, коли вибір ніби буде, але він буде керованим (так звана ілюзія вибору). На моє переконання, наявність кандидата «проти всіх» залишає можливість виборцю сказати: «Ви мене не задовольняєте, вимагаю інших!».

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.