Україна потрібна Європі. Тисячний мітинг у Варшаві

08 грудня 2013, 21:25
Власник сторінки
0
3143
Україна потрібна Європі. Тисячний мітинг у Варшаві

Варшава — це єдине місто за кордоном, де від самого початку євромайдану мітинги відбуваються щодня.

Починаючи із 24-го листопада, активісти пікетували Посольство України. Сьогодні більше тисячі небайдужих пройшли Маршем солідарності з українським суспільством через весь центр Варшави. До акції долучилися білоруси і поляки: як звичайні громадяни, так і політики.

Коли гасла «Януковича на йолку», «Київ, Варшава — спільна справа!» і «Ми з Майданом» затихали, вулицями Старого Міста лунала українська пісня. При чому, білоруси теж співали український гімн, а багато поляків говорили в натовпі гарною українською. З акцентом — але українською. Дехто вчив її в університетах, а дехто — просто від друзів. Перехожі, що не брали участі в ході, зупинялися, фотографували і вітали, а водії тиснули на клаксони.

Фото: Дмитро Григор'єв

Мітинг відвідав польський євродепутат Павел Коваль: «Де в Європі під європейськими прапорами стоїть стільки людей, як у Києві? Ті, хто сидить в кабінетах у Брюсселі, в Парижі, в Берліні, повинні дати Україні виразний знак, що Україна потрібна Європі». Політик підкреслив, що саме Європа зараз може і повинна вплинути на ситуацію.

Співзвучна думка прозвучала і «з народу». Рафал Сушек, який відвідує мітинги під українським посольством щодня, сказав: «Сьогодні часто кажуть, що Європа стоїть перед багатьма іспитами — іспитами європейської «зрілості». Я вважаю, що Україна вже склала свій найголовніший європейський іспит, а саме громадянського і суспільного поступу. Тож ми зараз чекаємо, чи складе цей іспит Європа».

Фото: Дмитро Григор'єв

Збігнєв Буяк, діяч польської Солідарності, наголосив на мирному характері українських протестів. «Сьогодні у світі стільки насилля, що кожна країна, яка бореться за свої права мирним шляхом, заслуговує на повагу цілого цивілізованого світу. Ваш приклад мирної боротьби потрібний не тільки нам тут, для розв’язання наших проблем, але й для інших країн та континентів. Страшно дивитися, як сьогодні учасники Майдану готуються давати відсіч насиллю. Ми всі вболіваємо за те, щоб усе закінчилося мирно!»

Вячеслав Сівчик, білоруський опозиційний активіст, розповів про те, як нещодавно за сто кілометрів від Мінська затримали автобус із людьми, що їхали в Київ підтримувати Майдан. Білорусам довелося добиратися до Києва автостопом, але декого з них все одно затримали прикордонники — цього разу, вже українські. Сівчик звернув увагу на те, що диктатура в Білорусі триває вже понад 20 років, відбуваються страшні речі, яких Україні він не зичить. «Перемога Майдану потрібна і Білорусі, і іншим пост-радянським республікам!» — виголосив він.

В кінці організатор Наталя Панченко, як завжди, запросила всіх на євромайдан завтра о 18:00 біля Посольства України. «Тому що ми будемо турбувати українську владу до тих пір, поки не пройдемо Маршем Перемоги!» — уже під оплески говорила вона.  Тим часом, на верхніх поверхах посольства у вікнах горіло світло. Але до мітингувальників так ніхто й не вийшов.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.