Чому Korrespondent.net більше не існує?

27 листопада 2013, 23:00
Власник сторінки
0
194
Чому Korrespondent.net більше не існує?

Почему Korrespondent.net больше не существует?

У неділю познайомився в Бостоні з російськомовним українцем, який вже 15 років живе в Штатах. Серед іншого, він спитав в мене, які інші новинні сайти існують в Україні окрім Korrespondent.net. Справді, значна частина Інтернет-аудиторії переглядає Korrespondent.net як один з ключових новинних ресурсів. У цьому – заслуга команди Юлі Мак-Гаффі, яка вела ресурс впродовж останніх десять років. Стара команда ще встигла редизайнути сайт, зробивши його максимально сучасним.

Однак впродовж останніх п’яти днів онлайновий Корр кардинально змінився. Не всі можливо відчули це, але нині, з новим власником – Курченком і без Мак-Гаффі Korrespondent.net- це газета “Сегодня” в її найгірших проявах. На сайті працює 30 чоловік, більшість – чудові і толкові люди. Однак в минулу п’ятницю, як тільки звільнилася Мак-Гаффі, в структурі Korrespondent.net з’явився новий підрозділ – “Отдел выпуска”. Хто там працює – журналісти не знають, відділ розташований щонайменше на іншому поверсі редакції. Саме від цього відділу нині зележить, що саме публікується на сайті та як переписуються новини.

Станом на вівторок, стара команда все ще контролювала публікації в соціальних медіа (Фейсбук та Твітер). Чи надовго? При спробі перейти зі сторінки Корреспондента у Фейсбуці на спецтему “Евромайдан. Самые важные события. Обновляется” – сайт показує помилку 404.

Що змінилося на сайті впродовж останніх кількох днів – легко простежити через висвітлення подій Євромайдану. Читаємо заголовки:

Янукович: Украина подпишет СА, когда договорится на нормальных экономических условиях. Зверніть увагу на застосування слова “нормальных” – це “нормалізація” не тільки новини, але й мови /дискурсу. Підтекст: нинішні умови євроінтеграції – ненормальні, невигідні, кабальні. Давайте усі разом почекаємо “нормальних” умов. Головне – чекати.

Лидеры оппозиции намерены пойти на заседание Кабмина и убеждать отменить паузу евроинтеграции. Відчуйте відтінки інтонаціі “убеждать отменить” – Корр подає так, ніби старшокласники йдуть в кабінет директора відмазувати друга, що провинився. Прийом – маргіналізація опозиції. Йдемо далі: словосполучення “пауза евроинтеграции” – Корр використовує термінологію, яку нав’язує влада. “Пауза” – це щось незначне, несуттєве, нетривке. Тобто це спроба лінгвістично пом’якшити відмову від Асоціації. Опозиція ніколи не використовувала термін “пауза”.

Оппозиция решила бросить партийную символику и объединиться с митингующими на Майдане Незалежности. Можете уявити собі новину на сайті Партії регіонів: “Регионалы решили бросить партийную символику и уехать в Донецк”? Дієслово “бросить” явно зашкалює, окрім того, ніхто нічого не кидав в прямому сенсі слова. Картинка, яка асоціюється в мене з “киданням партійної символіки”, – прапори нацистів, кинуті під мавзолей на Красной площади в 1945 році.

Характерними є інші заголовки на центральній сторінці. Я вже не кажу про підбір новинних фото в стилі “політбюро” – голова Рибака, портрет Януковича з офіційного сайту Президента. Українські фотографи, певно, вже виють від болю. Зрештою, заголовки:


На Евромайдан пришли три тысячи студентов;
МИД России обвинил Евросоюз в подстрекательстве к протестам в Украине;
Янукович: Основа государственных решений – национальные интересы Украины.


Після таких змін варто очікувати відтік читачів з сайту.  Хоча у нових менеджерів, видається, є нова стратегія:


По материалам: uainfo.org  

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.