Пісня американської депресії

05 січня 2011, 19:17
Власник сторінки
режиссер
0
558

Why don't you do right

Америка 30-х років була не самим приємним місцем на Землі. Світова економічна криза не оминула країну, спростовуючи теорію вічного процвітання цієї держави. Багато хто втратив роботу, житло, різко знизився рівень життя. Сільське господарство криза теж торкнулася, почався голод. Тільки в Нью-Йорку в 1931 р. від нього загинули дві тисячі осіб. Лише до середини 30-х уряд зміг взяти ситуацію у свої руки.
Природно, в цей важкий час людям було не до музики. Але розвиток блюзу загальмувалося лише на початку 33-го - тоді блюзи практично не записувалися. Суворі умови життя в Нью-Йорку, Детройті та Чикаго в період Великої депресії посилили блюзовий саунд. Центром цього напряму став Чикаго, в якому і з'явився колектив Harlem Hamfats. Вийти Витйти "у люди" йому дозволила перший запис - "Oh! Red", що вийшла в квітні 1936 р. Але мова піде не про неї, а про композицію, яка, може бути, вам відома по фільму "Хто підставив кролика Роджера?" 1988 р. "Why don't you do right" виконувала голосом Amy Irwing Jessica Rabbit, гіпержіноча мультяшка, дружина бідного кролиня.
Але в 36 році, текст пісні був зовсім іншим, та й назва теж - тоді вона називалася "Weed smoker's dream" ("Мрія курця трави"). Правда, у неї був підзаголовок, схожий з сучасною назвою - "Why don't you do now". Про що співається в пісні, можна зрозуміти, почувши переклад лише першого куплету:

Ти сидиш на мільйоні, сидиш на ньому кожен день
І не можеш отримати гроші, продавши свій товар.
Чому ти не зробиш цього зараз, як роблять мільйонери?
Продай свій товар і теж зроби мільйон.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.