Булава всьому голова

12 січня 2011, 12:06
Власник сторінки
журналист
0
488

«OMNI REVERTUTUR- все повертається»,- такий девіз вигравіруваний на стилеті булави Президента України, символі його влади. І справді, старовинні традиції української геральдики знаходять відображення і сьогодні.

Так, наприклад, булава зараз є одним із символів верховної влади так само, як і за часів Богдана Хмельницького.  Особливо тісний зв'язок з символікою Війська Запорізького відчувається у сучасних символах Збройних Сил України. Наприклад, малиновий колір та «козацький хрест» ,що домінують на стягах усіх установ та підрозділів українських військових, своїм корінням тяжіють до хоругв козаків. І не дивно, адже малиновий є в геральдиці кольором шляхетності, лицарства, перемоги та відваги, а характерний для доби козаччини хрест символізує приналежність для славного козацького роду.

Повторюються не лише символи та геральдика доби славетних українських лицарів, але й обставини,за яких ці символи запроваджувалися.

Державна символіка - одна з однак державності. Потреба у символіці виникає на зорі встановлення самостійності держави. Така потреба виникла у кінці 20 століття під час відновлення української державності. Тогочасні політики вирішили відновити зв'язок з історією, використавши стародавню українську геральдику, зокрема і козацькі символи.

За схожих умов виникли і символи козацької влади. Коли козацьке суспільство сформувалось та набуло більш стійких форм, для створення корпоративної ідеології була запроваджена символіка. За Богдана Хмельницького сформувалась українська держава 17-го століття – Військо Запорізьке. Тоді й козацька символіка набула найширшого застосування.

Гербом козацької держави був козак у кунтуші, підперезаний поясом, із шаблею при лівому боці, у шапці , ліва рука підтримує рушницю, оперту на рам'я, права спирається о бік. Цей герб знаходився також на козацьких хоругвах і на печатях. Прапор Війська Запорізького – стяг малинового кольору, традиційно вважається Козацьким Прапором.

Важливе місце у козацькій символіці займала зброя. Особливо велику пошану отримала благородна, холодна зброя. Навіть поява вогнепальної зброї не похитнула авторитет шаблі - улюбленої зброї козаків. Поряд з шаблею почесне місце займав лук. Про це свідчить , до прикладу, зображення Байди Вишневецького. Він тримаю лівою рукою шаблю, яку майже не видно, а правою лук. За легендою саме за допомогою лука та стріл славетний Байда розплавлявся зі своїми ворогами. Лук та шабля стали дуже популярними символами на родових гербах відомих козаків.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.