Кияни – за збереження історичного обличчя свого міста

12 січня 2011, 14:36
Власник сторінки
Філолог, журналіст
0
589

10 січня громадська організація «Збережи старий Київ» (ЗСК) провела акцію на захист історичних пам’яток столиці. Біля Замку барона на Ярославовім Валу, 1 зібралося декілька сотень киян, яким небайдужа доля рідного міста.


Поштовхом до проведення заходу стало знищення садиби Казанського на вулиці Сагайдачного, 1-Б. Будівлю 1909 року знесли в ніч з 29 на 30 грудня. Крім того, 4 січня одна зі столичних газет опублікувала ТОП – 10 історичних пам’яток Києва, яким загрожує руйнування. Закриває цей перелік Замок барона.

Будинок споруджено 1898 року за проектом інженера Миколи Добачевського. Зовні він дійсно нагадує середньовічний замок з вежею, старовинними ліпнинами та крилатими чудовиськами з лев’ячими головами, які підтримують башту. Будівлю пов’язують з іменем барона Максима Штейнгеля, хоча насправді вона належала поміщикові Михайлові Підгорському. Потім її власниками були Яр Ярошинський, та «цукровий король» Лев Бродський. З 1912 року на першому поверсі будинку був кінотеатр. У 1920-х роках у «замку» розмістили комунальні квартири.

На початку нового тисячоліття мешканців виселили, а будинок став приватною власністю. Хто нинішній господар будівлі, невідомо. Проте на її фасаді вже давно висить оголошення про продаж. Останнім часом стали ширитися чутки, що будинок може спіткати доля низки інших столичних пам’яток, які спочатку виключили з Державного реєстру нерухомих пам’яток України, а потім знесли.

Активіст ЗСК Євген Карась посилається на розслідування газети «Сегодня», опубліковане 6 січня. Представник компанії, яка займається продажем замку, нібито запевнив журналіста газети, що вони мають зв’язки в КМДА, тому будь-яка реконструкція не буде проблемою. «Загроза знищення – це не проблема одного чи кількох будинків, а проблема історичних пам’яток», – вважає Євген.

Депутат Київської міської ради, голова постiйної комiсiї Київради з питань культури та туризму Олександр Бригинець вважає основною причиною недбалого ставлення чиновників до історичних пам’яток те, що влада не розуміє Києва, оскільки більшість сучасних високопосадовців виросла в містах, де немає будинків, які мають культурну цінність: «Людина може говорити про потребу збереження пам’яток, але вона цього не відчуває. І коли постає питання: оберігати пам’ятки чи отримувати прибутки, – вона обирає друге. Це глобальна проблема того, що відбувається в Києві». Депутат наголосив на необхідності публічності та відкритості діяльності Експертної комісії з питань статусу об’єктів, що можуть увійти до складу нерухомих пам’яток.

Пан Олександр розповів про два поширені нині способи отримати дозвіл на знесення пам’ятки: довести її до руйнації або ж домогтися позбавлення споруди охоронного статусу. На думку депутата, власника історичної пам’ятки, який доводить її до жалюгідного стану, треба карати і забирати будівлю в державну власність. Власники старовинних будинків мають за них відповідати.  

Пан Бригинець повідомив, що звернувся до Міністерства культури й туризму з депутатським запитом щодо наявності Замку барона та ряду інших будівель у Державному реєстрі нерухомих пам’яток України. У разі підтвердження інформації про позбавлення цих будинків охоронного статусу депутат обіцяє звернутися до голови КМДА з проханням зробити все можливе для повернення їм цього статусу, а також звернутися до прокуратури з проханням провести службове розслідування щодо дій посадовців, які сприяли його позбавленню.  

З осудом містобудівної політики нинішньої столичної влади виступив народний депутат Олесь Доній. Активісти ЗСК показали міні-виставу про забудовника, який замахнувся на історичну пам’ятку, але наштовхнувся на середньовічних лицарів, що стали на захист будівлі. У віршах та піснях висловили свій протест проти руйнування старого Києва скандальний поет Артем Полежака та вокаліст гурту «Тінь Сонця» Сергій Василюк.

Акція завершилася ходою до Міністерства культури й туризму України. Кияни виклали зі свічок перед вікнами установи слово «Ганьба», висловлюючи цим свій осуд діям чиновників, які потурають знищенню пам’яток.

Однією з вимог захисників старого міста є відставка заступника директора Науково-дослідного інституту охорони пам’яток Віктора Вечерського, який узгоджував проекти будівництва на вул. Сагайдачного, 1-Б, причетний до будівництва в охоронній зоні ЮНЕСКО на вул. Олеся Гончара, 17-23 та на місці знищеного скверу біля станції метро «Театральна», і голову Державної служби охорони національної культурної спадщини Андрія Вінграновського, який захищає будівництва в охоронній зоні ЮНЕСКО, а також біля Пейзажної алеї. Кияни готові захищати рідне місто. Вони хочуть, щоб їхні діти та онуки милувалися архітектурою старовинних будівель, а не сучасними залізобетонно-скляними потворами.

Європейська держава Україна повинна мати європейську столицю з неповторним історичним обличчям. Поки що Київ його має, проте невпинно втрачає. Тому нам потрібно робити все можливе, щоб зупинити цей нищівний процес і зберегти наше місто таким, яким ми його любимо і пам’ятаємо.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.