Незмінні факти історії

20 січня 2011, 23:42
Власник сторінки
Студентка КНУ ім. Т.Шевченка
0
539

Вплив природно-кліматичних умов, матеріального виробництва і міграційних потоків на формування людини на території України

А ви коли-небудь задумувалися над тим, як мільйони років тому, коли лише з’являлися перші люди, маленькі деталі, зміни в природі і будь-які інші фактори впливали на життя і розвиток людини. Насправді це дивовижно. Адже, якщо тільки уявити, що великого льодовитого періоду не було, або його насування змістилося б у просторі, то ми б з вами могли бути зовсім іншими…кардинально іншими. Та сталося те, що сталося. І зараз ми можемо лише підсумовувати зміни, які колись так радикально і безповоротно вплинули на розвиток людини.

  На території сучасної України перші люди з’явилися  близько 1 млн. років тому. Їх учені назвали Homo habilis – людина вміла, тому що люди тієї доби навчилися обробляти каміння й робити з нього знаряддя праці (кам’яні рубила, скребачки, різці та ін.). У результаті цього розвинулася рука, людина почала пересуватися на двох кінцівках. Звідси й друга назва – Homo erectus – людина прямостояча.  Перші люди мали незначного об'єму мозок, низький лоб, масивні щелепи та великі зуби.

Вижити поодинці в суворих умовах дикої природи було неможливо. Полювати, збирати їжу та відбиватися від хижих звірів значно легше колективом. Так виникає первісне людське стадо, що стало першою суспільною формою об’єднання людей. Від тваринного стада його відрізняло те, що члени стада допомагали один одному, споруджували сховища - житла, де переховувалися від холодів і негоди, виховували дітей та передавали їм життєвий досвід. Уміла, прямостояча людина жила тепер у колективі, у якому для елементарного порозуміння необхідне спілкування.

Отже, у первісної людини розвивається мозок, і виникає мова як засіб спілкування. Таку людину вчені називають неандертальцем (термін походить від назви долини Неандер біля Дюссельдорфа в Німеччині, де вперше знайдено залишки людей подібної будови). Близько 100 тис. років тому в житті первісних людей відбулися значні зміни. На Європу насунувся великий льодовик. Навколишній світ, до якого люди звикли й пристосувалися, змінився. Замість слонів, гіпопотамів і тигрів з’явилися величезні мамонти, печерні ведмеді, північні олені та інші пристосовані до холодів тварини. У цей час великих випробувань первісним людям довелося вчитися виготовляти одяг, розпалювати вогнище, будувати житло. Помітно вдосконалилися кам’яні знаряддя праці: з’явилися ножеподібні пластини, списи- дротики зі спеціальними загостреними кінцями, вироби з кісток і рогу тварин. Грушевський  про льодовиковий період говорив так:  Разом з сими змінами міняли ся й обставини житя чоловіка. Ледова доба має ще той інтерес, що се перша безсумнївна доба чоловіка, задокументована вповнї ясними і безперечними слїдами його істнування. Що перед тим — все більш або менш гіпотетичне або й сумнівне.

У боротьбі за виживання змінився не тільки спосіб життя первісної людини, але і її зовнішній вигляд. Вона стала схожою на сучасну людину – Homo sapiens – людину розумну. Цей різновид  називають ще кроманьйонцем.

У добу мезоліту почав танути льодовик. Планета наповнювалася водою – морями, річками, озерами, у яких водилося багато риби. Виникла потреба вдосконалювати знаряддя рибальства – гарпуни, гачки, з’явилися рибальські сітки. Почали майструвати дерев’яні човни, уперше застосовуючи для цього сокири й тесла. Поява великої кількості водоплавних птахів сприяла винайденню зброї дальньої дії – лука й стріл, які зробили полювання безпечнішим та ефективнішим. Полювали також і на звірів, чиї шкури використовували для виготовлення одягу. З прирученням собаки життя первісної людини стало значно простішим: він став її надійним помічником та охоронцем.

Узимку від холоду люди ховалися як у природних печерах, так і в житлах, власноруч збудованих з дерева та кісток тварин. Спочатку для обігрівання жител первісні люди використовували вогонь, що виникав від блискавки, коли та підпалювала сухе дерево або траву. Пізніше стали самостійно добувати вогонь, підкоривши таким чином одну з природних стихій.

Близько 10 тис. років до н. е., коли відступив останній льодовик, лишивши після себе характерний для сучасної України ландшафт, людина стала мінятися дедалі швидше. Так, у період неоліту, який тривав на Україні з 6 до 2 тис. років до н. е., людство зазнало глибших змін, ніж за попередні 2—3 млн. років. Хоч цей період зветься неолітом, тобто новим кам'яним віком, він мав мало спільного з каменем. «Революційне» значення неолітичної цивілізації полягає насамперед у тому, що люди знайшли докорінно нові способи добування поживи. Замість збирання плодів і полювання вони нарешті самі навчилися продукувати поживу.

Унаслідок Великого переселення народів, в середині I тис. н. е.,  на територію України прийшли нові народи, серед них були Готи (II- IV ст.), котрі на початку IV ст. на українських теренах створять державу на чолі з королем Германаріхом. Від готів слов’яни запозичили такі слова, як шолом, меч, хліб, плуг.

Згодом,  у IV ст. в причорноморських степах від Азовського моря до Дунаю з’явилися племена гунів, котрі розбивши готів, панували на українських землях  до 453 р. аж  до смерті  наймогутнішого гунського правителя Аттіли.

Важко уявити становлення людини на зорі віків без хоча б одного фактора, представленого вище. Лише одна думка наводить на довгі роздуми та припущення. Цінуйте історію своїх предків, ніколи не нехтуйте можливістю відкрити для себе щось нове і передавайте свої знання від покоління до покоління, аби наша незламна історія українського народу завжди цвіла і процвітала в віках і століттях та в пам’яті українців.

 

 

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.