Після прийняття Податкового кодексу 40 % підприємців планують піти з ринку

22 лютого 2011, 11:00
Власник сторінки
0
587

Тривожні сигнали чути як на заході так і на сході – сотні тисяч підприємців здають свої свідоцтва та поповнюють армію безробітних.


Після прийняття Податкового кодексу 40 % опитаних підприємців планують піти з ринку. Держава зіткнеться з серйозними проблемами безробіття та протестних  політичних настроїв  у суспільстві. Вчорашній середній клас може стати небезпечним джерелом хвилювань і політичних потрясінь. Вкрай складна ситуація на західній Україні. Не маючи великих промислових підприємств, регіон позбавлений альтернативи малому бізнесу, що до сьогодні рятував від безробіття.

Останні п’ять років увесь світ намагався спростити свої податкові системи, зменшити адміністративне навантаження на бізнес. Усі розуміли, тільки комплексом чітко спланованих заходів можна боротися з кризою. І тут роль дрібного бізнесу визначальна. Тоді як ми за  простотою процедур сплати податків в останній десятці на рівні з  латиноамериканськими й африканськими — Гамбія, Болівія, Ямайка, Панама,  Чад, Конго. За часом, який підприємства і підприємці в середньому витрачають на провадження податкової звітності, ми на 174-му місці — 657 годин на рік!

За даними Світового банку, кількість платежів українських підприємств і громадян до бюджету є найбільшою у світі — 135 податків і зборів. Ми рекордсмени за цим показником. Не повірите, якщо в нас 135 податкових платежів, тоді як у Швеції — лише два! У Гонконгу, Катарі — по три.

Всупереч Конституції України Податковий кодекс запровадив відповідальність за відмову давати показання або пояснення щодо себе.  Як відомо, стаття 63 Конституції України передбачає, що особа не несе відповідальності за відмову давати показання або пояснення щодо себе, членів сім’ї чи близьких родичів, коло яких визначається законом. Натомість Податковий кодекс запроваджує таку відповідальність.

 

Депутат облради Юрій Бабій (Фракція «Фронт Змін»)

21022011


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.