Галузеву угоду підписали, проігнорувавши Вільну профспілку освіти і науки України

04 березня 2011, 17:57
Власник сторінки
0
1284

1 березня 2011 року відбулось підписання Галузевої угоди між Міністерством освіти і науки, молоді та спорту України і Центральним комітетом Профспілки працівників освіти і науки України. Вільна профспілка освіти і науки України, якій уже понад 7 років і я

1 березня 2011 року відбулось підписання Галузевої угоди між Міністерством освіти і науки, молоді та спорту України і Центральним комітетом Профспілки працівників освіти і науки України. Вільна профспілка освіти і науки України, якій уже понад 7 років і яка входить до складу СПО і вела колективні переговори, була проігнорована.

       Цими діями підписантів Галузевої угоди грубо порушено право Вільної профспілки освіти і науки України на укладення і участь у Колективній угоді згідно зі ст.3 Закону України «Про колективні договори і угоди». Зроблено це, незважаючи на те, що 23 грудня 2010 року між Профспілкою працівників освіти і науки України і Вільною профспілкою освіти і науки України згідно зі ст. 4 Закону України «Про колективні договори і угоди» створено Спільний представницький орган Профспілки працівників освіти і науки України і Вільної профспілки освіти і науки України (далі – СПО) для ведення переговорів з Міністерством освіти і науки, молоді та спорту України  та укладення Галузевої угоди на 2011–2015 роки.

       У ході ведення переговорів та узгодження позицій сторін Вільна профспілка освіти і науки України запропонувала зміни до проекту Галузевої угоди і, зокрема, два варіанти її назви:

1. Галузева угода між Міністерством освіти і науки, молоді та спорту України та Профспілкою працівників освіти і науки України і Вільною профспілкою освіти і науки України;

2. Галузева угода між Міністерством освіти і науки, молоді та спорту України та Всеукраїнськими профспілками освіти і науки України.

        Обґрунтовуючи свою ініціативу, Вільна профспілка освіти і науки України, як приклад, навела підписану 9 листопада 2010 року Генеральну угоду
про регулювання основних принципів і норм реалізації соціально-економічної політики і трудових відносин в Україні на 2010-2012 роки. Як видно з назви, жодна профспілка не претендує на свою особливу і виключну роль в даній угоді, а її підписантами з боку працівників є всі профспілки, які брали участь у переговорах. Такий підхід відповідає демократичним засадам українського суспільства, встановлює рівноправність усіх учасників соціального діалогу. Проте, очевидно, для профспілки працівників освіти і науки України такий варіант назви Галузевої угоди  є небажаним, бо кожен учитель, кожен працівник сектору науки, культури і спорту, чи просто громадянин України, прочитавши угоду, зможе дізнатись, що окрім
Профспілки працівників освіти і науки України існує ще Вільна профспілка освіти і науки України.

       23 лютого цього року СПО повідомив Вільну профспілку освіти і науки України про відхилення її пропозицій і спрямування проекту Галузевої угоди на розгляд робочої групи Міністерства освіти, науки, молоді та спорту України у попередній редакції. Згідно з нею виходить, що в Україні є лише одна освітянська профспілка - стара «державна», а Вільна профспілка освіти і науки України не згадується жодним словом.

       Вільна профспілка освіти і науки України справедливо вважає дії Профспілки працівників освіти і науки України і Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України дискримінаційними, і такими, що грубо порушують Конституцію і чинне законодавство про колективні переговори і угоди та основоположний принцип рівності усіх профспілок. Тому вона висловила своє обурення міністерствам соціальної політики та  освіти і науки, молоді та спорту і у випадку ігнорування її прав і надалі звернеться зі скаргами до Міжнародної організації праці та Інтернаціоналу освіти.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.