Як покращити роботу двірників в Києві

18 березня 2011, 08:31
Власник сторінки
Девелопер
0
1026

Весна. Пробуджується нове життя. Дзвінкіше цвірінькають птахи. Дітки усміхаються та тягнуть нас у двори. Так хочеться дихати на повні груди та радіти від життя!


Втім, коли добре придивитися до того, що саме знаходиться за межами наших квартир: у дворі, в парках та на вулицях міста – стає зрозумілим, що ми залишилися без догляду за чистотою. І це явище тотально охопило наше місто.

Зрозуміло, що ми живемо в час змін, коли один менеджер міста змінюється іншим, коли загальна культура деяких представників суспільства значно відстає від загалу та відсутні адміністративні регулятори цього перепаду, коли стратегія розвитку відсутня, а за вікном ще й економічна криза – одним словом, комусь може здатися, що не до «махання віничком» зараз, аби були неголодні.

Втім, я займаю іншу позицію і як киянин, який народився тут і любить своє місто та поважає своїх сусідів, маю своє бачення щодо змін на краще та пропоную свої думки, як би я вирішив проблему чистоти міста на місці його менеджерів.

Ми всі є свідками того, що якийсь конкретний двір чи вулицю прибрали, але в цілому місто брудне. Часто можна побачити – ідеш по прибраній дорозі, потім по сугробам. Або два двірники – кожен прибрав біля свого підїзду, а посередині їх не цікавить. І порядок навіть з виникнення та розвитком ОСББ не зміниться, оскільки розриви завжди збережуться. Скажу більше, буде гірше, бо тоді кожен буде чистити лишень свій клаптик… А місто – це не клаптик.

Значить систему прибирання необхідно системно перетворити шляхом створення: 1) нового районування територій прибирання, 2) створення сучасного окремого підрозділу.

Київ адміністративно поділено на округи. Вони значно менші за райони. Необхідно на основі цих округів утворити мобільні бригади, які зможуть відповідати комплексно за чистоту своєї території. При цьому, вони мають прибирати навіть ті зони, що підпадають під юрисдикцію інших комунальних служб, виставляючи їм після одного попередження рахунки по завищеному тарифу.

Так працюють в Чикаго, США. Наприклад, якщо ви не покосили газон на своїй приватній ділянці, служба контролю за дизайном та чистотою в місті, накладає штраф. Втім, якщо іншого дня вони проїдуть повз і досі нескошений газон порушника правил – вони автоматично викликають бригаду, що скосить газон. Але за ці послуги буде виставлений чек. Як ви думаєте на яку суму? Краще б ви ніколи не знали!

Тепер про сучасний менеджмент прибиральниками. Прибиральники вони і в Африці прибиральники. Їм потрібна робота, одяг та їжа. А над ними – начальник бригади, який завжди наглядає. Він має бути обладнаний сучасними мобільним пристроями, на яких відображається інтерактивно робота підрозділу по округу протягом робочої доби (день/ніч).

Мобільні бригади мають формуватися з людей, яким потрібні гроші та їжа вже сьогодні. Таких людей в столиці десятки тисяч. Дайте їм роботу та цим ви забезпечите собі голоси і цих панів і городян, які одразу оцінять виконану роботу.

Таким чином, недорого та ефективно, київська влада зможе взяти під контроль питання, яке вирішується радянськими методами. Перепрошую, але ми не живемо в Радянському Союзі вже давно. І керівники мають забувати про Союз. Ніякої ностальгії… Чому в березні зупинки не вимиті? Чому міст метро чорний від бруду? Чому на газонах і досі лайно? Чому бордюри не пофарбовані? Чому все таке сіре навкруги, і перехожі поспішають швидше додому з міста? Ми знаємо чому. Тому що в Радянському Союзі сірість віталася, а порядки наводилися на травневі свята. А до цього – ми дивимося на бруд і проходимо своєю дорогою відводячи очі та стискаючи носа.

Нам потрібна нова парадигма життя, нові стандарти… Інакше Київ не перетне лінію епох, яку вже давно пройшли колишні радянські сусіди… Красиве місто, як і красива дівчина – має бути чистим. Інакше – воно мерзотне. А молодь цього міста не пропадатиме в кіно, захоплюючись краєвидами Нью-Йорка, Лондона, Парижа та марячи картинками, щоразу повертаючись до свого гетто.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
ТЕГИ: місто,чистота,двірники
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.