Оптимізація чи модернізація?

09 квітня 2011, 11:15
Власник сторінки
інформаційні технології, криптологія
0
1288

З метою оптимізації системи центральних органів виконавчої влади, усунення дублювання їх повноважень, забезпечення скорочення чисельності управлінського апарату та витрат на його утримання, підвищення ефективності державного управління та ...

Відповідно до пункту 15 частини першої статті 106 Конституції України Президент України підписав Указ «Про оптимізацію системи центральних органів виконавчої влади» від 9 грудня 2010 року №1085/2010.

Звернувшись до української Вікіпедії, читаємо, що оптимізація - процес надання будь-чому найвигідніших характеристик, співвідношень (наприклад, оптимізація виробничих процесів і виробництва). Задача оптимізації сформульована, якщо задані: критерій оптимальності (економічний — тощо; технологічні вимоги — вихід продукту, вміст домішок в ньому та ін.); параметри, що варіюються (наприклад, температура, тиск, величини вхідних потоків у процесах переробки гірничої та ін. сировини), зміна яких дозволяє впливати на ефективність процесу; математична модель процесу; обмеження, пов'язані з економічними та конструктивними умовами, можливостями апаратури та ін.
Чи готовий сьогодні владний апарат забезпечити більш ефективне обслуговування потреб громадян України при зменшеній чисельності? Чи дійсно «перетасування карт» є запорукою суттєвого підвищення рівня життя пересічного громадянина? Хотілося б отримати відповіді на ці питання.
А може Україні потрібна не оптимізація витрат, а системні зміни? А чи можна системні зміни замінити одним словом «модернізація»?
Українська версія Вікіпедії дає можливість ознайомить з визначенням «модернізація».
Модернізація – перехід від традиційного аграрного суспільства до світського, міського й індустріального. Переважною більшістю теоретиків розглядається як соціальний та цивілізаційний процес спрямованої трансформації суспільств, який розгортався протягом ХVІ–ХХ ст.
Сам термін у перекладі з англійського означає «осучаснення» та передбачає впровадження у суспільство ознак сучасності. П. Штомпка виділяє три значення поняття:
- синонім усіх прогресивних змін, коли суспільство рухається уперед згідно прийнятої шкали змін;
- синонім сучасності, коли йдеться про комплекс соціальних, політичних, економічних, культурних й інтелектуальних трансформацій, котрі мали місце на Заході з XVI ст. і досягнули свого апогею у XIX–XX ст.;
- зусилля слаборозвинених або відсталих суспільств, спрямовані на те, щоб наздогнати провідні, найбільш розвинені країни.
Традиційними вважається цілий спектр суспільств – від примітивних неписьменних суспільств до племінних федерацій, патримоніальних, феодальних, імперських систем, міст-держав тощо.
Так що Україні сьогодні більш потрібно?

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.