Справа всього українського народу

12 квітня 2011, 07:50
Власник сторінки
інформаційні технології, криптологія
0
509

Стаття 17 Конституції України визначає, що захист суверенітету і територіальної цілісності України, забезпечення її економічної та інформаційної безпеки є найважливішими функціями держави, справою всього Українського народу.

Про територіальну цілісність, про економічну безпеку написано та сказано вже дуже багато. Інформаційна безпека, на жаль, в України це цензура. Головна мета – де допустити розгортання інформаційних війн на інформаційних просторах України.


Якщо заглянути до української версії Вікіпедії можна побачити, що інформаційна безпека — стан захищеності життєво важливих інтересів людини, суспільства і держави, при якому запобігається нанесення шкоди через: неповноту, невчасність та невірогідність інформації, що використовується; негативний інформаційний вплив; негативні наслідки застосування інформаційних технологій; несанкціоноване розповсюдження, використання і порушення цілісності, конфіденційності та доступності інформації.


На тій же сторінці Вікіпедії сказано: «Згідно українського законодавства, вирішення проблеми інформаційної безпеки має здійснюватися шляхом:

- створення повнофункціональної інформаційної інфраструктури держави та забезпечення захисту її критичних елементів;
- підвищення рівня координації діяльності державних органів щодо виявлення, оцінки і прогнозування загроз інформаційній безпеці, запобігання таким загрозам та забезпечення ліквідації їхніх наслідків, здійснення міжнародного співробітництва з цих питань;
- вдосконалення нормативно-правової бази щодо забезпечення інформаційної безпеки, зокрема захисту інформаційних ресурсів, протидії комп'ютерній злочинності, захисту персональних даних, а також правоохоронної діяльності в інформаційній сфері;
- розгортання та розвитку Національної системи конфіденційного зв'язку як сучасної захищеної транспортної основи, здатної інтегрувати територіально розподілені інформаційні системи, в яких обробляється конфіденційна інформація.»


Указом Президента України «Про Положення про порядок здійснення криптографічного захисту інформації в Україні» від 22 травня 1998 року №505/98 визначено, що для криптографічного захисту:
- конфіденційної інформації використовуються криптосистеми і засоби криптографічного захисту, які мають сертифікат відповідності;
- інформації, що становить державну таємницю, та службової інформації, створеної  на замовлення державних органів або яка  є власністю  держави, використовуються криптосистеми і засоби криптографічного захисту, допущені до експлуатації.


Питання захисту інформації,  що становить державну таємницю, та службової інформації, створеної  на замовлення державних органів або яка  є власністю  держави, залишимо органам державної влади, хоча питань там більше, ніж відповідей.
А ось питання захисту конфіденційної інформації розглянемо, бо стосується воно кожного, хто користується комп’ютером. Сьогодні це мільйони людей в Україні.


Почнемо з основного – з операційних систем. В Україні більшість використовує різні версії операційної системи, розробленої корпорацією Microsoft. Все було б добре, якби не парадокс.


В Україні сертифікована тільки операційна система Windows XP. Про Vista та Windows 7 годі й казати. Але, слава Богу, фахівцям відомо, що на поточний момент операційна система Windows 7 проходить державну експертизу у галузі технічного захисту інформації. Для криптографічного захисту інформації будуть використовуватися вітчизняні засоби. Пора б радіти, якби не одно «але».


Але експертиза у галузи технічного захисту інформації відбувається на підставі заявлених властивостей відповідно до діючої нормативної бази.  З чого можна зробити  висновок: Microsoft може не заявити певні функції і вони не будуть перевірятися. А якщо ці функції будуть працювати на іноземну розвідку? Пам’ятаєте слова Уїнстона Черчіля: «Хто володіє інформацією, той володіє світом»?

Залишається питання: хто буде володіти Україною, якщо не змінити підхід до сертифікації іноземних продуктів?

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.