Волохи на Закарпатті

16 червня 2011, 09:19
Власник сторінки
журналіст
0
773

*

зовсім нещодавно у своїй програмі досліджував питання "волохів". на території сучасного Закарпаття поселення волохів є тільки в декількох районах області і невеличкими групами людей, максимально до трьох тисач людей. я особисто побував  тільки в с. порошково перечинського району.

побут, вид і стиль життя максимально нагадує життя ромів та світогляд із мовою в них трохи інші, мову можна прирівняти до румускої періоду 18-19 ст. а світогляд наближеий до до відкритих суспільств, що все поглиають в себе.

не дивлячись на певні відмінності вони ж себе в переважній більшості не ідентифікують як волохи, будь ким тільки не волохами і це спричинено не ненавистю до себе, а простим процесом асиміляції, який серед даного населення має дуже великий вплив. найчастіше називають себе румунами, українцями та всіма іншими етносами-національностями які проживають поруч з поселенням.

якщо трохи залізти до історії то можна знайти достатньо доказів та фактів, що волохи вже давненько живуть на території центральної та південої європи. навіть нестор літописець в повісті минулих літ неодноразово згадує про них. в багатьох середньовічних і більш пізніх країах були волоські права чи такі які дуже їх нагадують, хоч так і неназивались... тобто доказувати їх давнє існування та діяльність немає потреби... проблема тільки в тому, що різні дослідники та джерела під волохами роуміють різне населення.
перший варіант - це люди, що займались скотарством та були пастухами, здебільшого різноетнічні групи людей.
другий варіант - це однорідне населення, основним заняттям якого було розведення худоби та пастуша справа. вважаються предками історумунів, румунів та арумів.  навіть є теорія, що вони походять від варварського племені "вовки", що згадується при нападі на Рим в 399 р. н.е., яке потім відтіснили на дунайські території.

хоч погляди й різні на питання хто такі волохи та люди це ті самі ...

більше псати н буду :) прибережу для статті :))


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.