Масові закриття та «мертві» підприємці – є привід «наїхати» на…

26 червня 2011, 14:49
Власник сторінки
фінансист
0
915

Опозиція заявляє про масові закриття підприємців - 200 тис.осіб, ДПА України констатує збільшення + 24 тис.осіб. Хто правий? Спробуємо порахувати


Після того, як восени 2010 року оприлюднили проект нового Податкового кодексу почалися масові акції протесту підприємців під стінами Уряду. Представники малого та середнього бізнесу наполягають, що нові податкові правила позбавляють їх можливості нормально працювати. 

Ситуація з підприємцями в Україні й досі залишається напруженою, не зважаючи на те, що нещодавно, в першому читанні, парламентом внесено зміни до Податкового кодексу, які начебто покращують ситуацію та полегшують податкове навантаження безпосередньо на підприємців.   

Опозиційні представники політичних партій та журналісти відомих видань з різних областей України стверджують, що негативна дія Податкового кодексу призвела до різкого скорочення чисельності підприємців.  За даними опозиції, за півроку після прийняття Податкового кодексу в Україні 200 тис. підприємців припинили підприємницьку діяльність, і до кінця року так вчинить ще 170 тис. людей.

Державна податкова служба України офіційно заперечує скорочення кількості суб'єктів малого та середнього бізнесу внаслідок набуття чинності Податковим кодексом, зокрема, низками норм кодексу, які регулюють цей сегмент, та навпаки повідомляє про їх стабільний ріст.  Крім того, Податкова повідомила, що з початку 2011 року порівняно з аналогічним періодом 2009 і 2010 років кількість фізичних осіб-платників єдиного податку також практично не змінилася і становить близько 1 млн осіб.

Так, станом на 01.11.09 за наявними офіційними даними ДПА  чисельність підприємсців становила 2 317,4 тис.осіб,  на  01.01.2011 року - 2 424,0 тис.осіб, на 01.03.2011 – 2 455,7 тис.осіб та на 01.04.2011 – 2 448 тис.осіб.  Отже, ріст дійсно існує.

Правда існують не зовсім офіційні дані, по деяким старим повідомленням всім відомої  інформ служби УНІАН, про те що станом 01.01.2011 року кількість фізичних осіб підприємців становила 2,7 млн.осіб., то за цими даними десь поділося 300 тисяч осіб?

Зрозуміло одне, негативний вплив Податкового кодексу на малий та середній бізнес є, і  в цифрах він обов’язково повинен десь відобразитись. Але масштаби негативного впливу навряд чи можуть бути такими масовими, адже у нас у всіх є друзі і ми не сліпі щоб не бачити, що наприклад, хтось з наших знайомих закрився чи кількість магазинів або ларьків на ринках зменшилась і т.д.  

Враховуючи різні дані, було б цікаво дослідити динаміку зміни кількості приватних підприємців з 2000 року по сьогоднішній день, та проаналізувати вірогідність різкої зміни чисельності підприємців, адже цифри, особливо в довготривалому періоді,  можуть сказати набагато  більше ніж будь-які чутки чи навіть нові «свіжі» показники. До того ж, підрахувати приблизну вірогідну кількість можна і без прямих кількісних даних.

На початку проведення аналізу, виникла проблема, дані за період з січня 2011 року про кількість фізичних осіб-підприємців неможливо знайти. Їх не було ні на сайті Державної служби статистики, ні на сайті Державної податкової Адміністрації України, так само виявились відсутніми на сайті міністерства економічного розвитку і торгівлі. Так само виявились відсутніми , такі «неважливі» дані,  на сайті  Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва, хоч правда з 2000 року та до січня 2011 року вони є, і публікувались там щоквартально, із детальним аналізом.

Отже, згідно даних державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва дійсно спостерігається постійний ріст кількості фізичних осіб підприємців  з 2000 року по сьогоднішній день, як і повідомляла ДПА.

Так, паралельно з ростом кількості ново зареєстрованих, відбувається впевнений ріст тих хто закривається.  З 2000 року по 2003 рік даний показник збільшувався (з 16,21% до 17,7%) , з 2003 року по 2006 рік зменшувався (з 14,39% до 6,65%), з 2007 року та в кризові 2008-2009 роки збільшився (з 8,54% до 10,56%). В 2010 році даний показник зупинився на 9,50%. Тобто, період зменшення припадає якраз на нестабільні та кризові роки, тож говорити про різку зміну кількості приватних підприємців не варто.

Нажаль, офіційних даних про кількість тих, хто припинив свою діяльність в І кварталі 2011 року по Україні в цілому, немає, що наводить на думку «навіщо приховувати ці дані, якщо все добре?».  На запит від газети про надання інформації з даного питання до  Державної  реєстраційної служби, яку нещодавно було утворено, нам порадили звернутись до того ж самого держкомпідприємництва (який фактично вже передав функції з реєстрації суб’єктів господарювання), в зв’язку з тим, що ніби технічні можливості новоствореної служби не дають можливості надати такі дані. 

Якщо порівняти офіційні дані Держкомпідприємництва та Державної Податкової Служби України, тобто дані про кількість зареєстрованих та кількість тих, що перебувають на обліку, то вони досить сильно відрізняються. Різниця між ними станом на 01.01.2011 становить 691,5 тис.осіб.   Розрив в даних реєстрації та тих, що перебувають на обліку пояснюється владою просто.

До 01 липня 2004 року підприємці, як і всі інші суб’єкти підприємницької діяльності, після державної реєстрації протягом 3-х днів повинні були стати на облік до податкової, або коли хотіли припинити діяльність спочатку знімались з обліку в податковій, а потім йшли до державного реєстратора. І  як ми бачимо тепер,  деякі з них не доходили до податкової в першому випадку, та до державного реєстратора в другому, так як в другому варіанті за закриття ще й потрібно було платити суму від 200 грн.  Ніхто це питання тоді, тай сьогодні, особливо не контролює, адже на той час головним завданням було збільшення кількості підприємців.  

В зв’язку з цим виникла  чимала кількість «мертвих» підприємців, тобто тих, що зареєстровані як підприємці, але зняті з обліку в податковій.   Працюють вони чи ні? Це питання і сьогодні цікавить мало кого, хоч з слів державного реєстратора робота в даному напрямку з боку держави проводиться, правда якось кволо та повільно.  

По Чернівецькій області динаміка зміни кількості фізичних осіб підприємців  практично не відрізняється від загальних по Україні. Спостерігається стабільний ріст як зареєстрованих так і тих, що припиняють свою діяльність.

Але, нажаль , за даними ДПА по Чернівецькій області,  негативний вплив Податкового кодексу таки виявився, і матеріалізувався він в основному,  не в кількості підприємців, що припинили свою діяльність, а в тих, хто хотів би почати підприємницьку діяльність. Так, станом на 01.06.2011 бажаючих зайнятись підприємницькою діяльністю на 2 тисячі 154 чоловіка стало менше ніж в минулому році. А кількість тих, що вирішили припинити свою діяльність зросла на 1 тисячу 134 підприємця. Кількість платників єдиного податку зменшилась на 2358 чоловік, а тих що сплачували фіксований податок на 2231 особу та очевидно що вони перейшли на загальну систему оподаткування, так як кількість таких підприємців збільшилась на 4983 чоловік.  І цей факт підтверджує те, що в більшості випадків закривались саме «мертві» підприємці.  

Якщо врахувати статистичну питому вагу  Чернівецької області  2% по кількості підприємців  до  загального показника по Україні, то за нашими підрахунками всього по Україні кількість підприємців, що припинила свою діяльність за 5 місяців 2011 року  повинна бути в межах 100-120 тис. підприємців. В цілому по державі це не великий показник і він є середнім.

Та турбує все ж таки співвідношення кількості тих що закриваються до новозареєстрованих. Згідно даних ДПАУ з листопада 2009 року по квітень 2011 року , практично за 2,5 роки кількість новозареєстрованих приватних підприємців по Україні збільшилась всього на 130,6 тис.осіб  до 100-120 тис.підприємців, що закрились за нашими підрахунками за останні 5 місяців.

Отже, стверджувати про масові випадки закриття приватних підприємців не варто. Є тверда впевненість, що все ж таки на сьогоднішній день підприємці терплять і вичікують змін. Закрити бізнес, що працює не так вже й легко, а після власного бізнесу йти та працювати на когось ще важче.

А самі ж масові закриття навіть повинні бути як факт, якщо врахувати те, що роботу по виявленню та закриттю «мертвих» потрібно проводити активніше. Не можуть же більше 600 тис.осіб висіти просто так, вони ж існують і можливо навіть працюють, а це вже очевидний список тіньового сектору. 

Та з іншого боку, хіба може Україна сподіватись на процвітання та чесні податки, якщо в головних наших показниках немає єдинства, і цифри зареєстрованих суб’єктів господарювання не сходяться з цифрами платників податків, чи може тоді зійтись бюджет  такої країни?

Людмила Капуловська

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.