Пат Януковича

30 липня 2011, 14:41
Власник сторінки
Александр Трошин, Заместитель главы правления ГО "Новый Киев" маркетинг, политология
0
557

Цікава ситуація складається для України як наслідок «гросмейстерської» гри Президента Януковича.

Цікава ситуація складається для України як наслідок «гросмейстерської» гри Президента Януковича.

Чітко заявлений курс нинішньою владою на євроінтеграцію України обумовив певні дії у цьому напрямку. Насамперед, йдеться про підписання угоди про зону вільної торгівлі з ЄС, яка унеможливлює у той самий час входження України у Митний Союз із Росією, Казахстаном та Білоруссю. Зрозумілою є позиція керівництва Росії із затягування України у цю організацію, адже, саме захищаючи свої національні та геополітичні інтереси насамперед, Росія розуміє, що цей Союз не має жодного сенсу без України в ньому. Цим обумовлені нещодавно запроваджені мита та обмеження на українське молоко, м’ясо, а також значне підвищення акцизів на металопродукцію і т.ін. Тобто робиться все для того, щоб поставити Україну перед необхідністю чітко визначитися: або дружба із Росією, або ЄС. Іншого просто не дано, бо зрозуміло, що входження в Митний союз унеможливить навіть подальші переговори між Україною та Брюсселем щодо подальшого просування у напрямку інтеграції.

У той самий час Президентом Януковичем ще напередодні виборів 2010 року була чітко заявлена позиція про наміри євроінтеграції України у найкоротші можливі терміни і, відповідно, вживання всіх можливих заходів щодо просування у цьому питанні. Однак, як здається сьогодні, було забуто те, що в Європі вважається ледь не головним, в той час як в Україні нинішня влада цьому, м’яко кажучи, не придає особливого значення, - безумовне дотримання демократичних цінностей та свободи слова. Лише лінивий сьогодні не пише про утискання і жорстку цензуру з боку влади, а виключно політичне переслідування опозиції сьогодні визнано навіть консервативним Зоходом, який звичайно тричі думає перед тим, як щось казати. Не на руку українській владній еліті сьогодні і події у сусідній Білорусі, стосовно якої вже було впроваджено досить дієвих і відчутних заходів з боку Європи і Америки. Можна впевнено сказати, що метою цього було не лише «наказати» Лукашенка, а й продемонструвати як Україні, так і навіть Росії свою силу. Зрозуміло, ЄС все менше боїться російського газового шантажу, впевнено рухаючись у бік енергетичної незалежності завдяки впровадженню новітніх технологій у цій галузі.

Але, як випливає, навіть ця непроста ситуація, коли тиснуть як з Заходу, так і зі Сходу, не зупинила владну машину від відверто театрального суду над Тимошенко. Виходить, аж занадто вона незручна для Януковича та його оточення напередодні парламентських виборів.

Однозначно, складається патова ситуація: влада практично заблокувала собі рух у будь-якому напрямку. Цікаво буде побачити її наступний хід, який у будь-якому разі передбачатиме жертву якоюсь фігурою. 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.