Події навколо Громадської ради при Держземагентстві

09 серпня 2011, 12:13
Власник сторінки
Веб-разработчик
0
602

Держземагентство проти контролю громадськості?

В країні триває непростий процес створення громадських рад при органах державної влади. У постанові Кабінету Міністрів України №996 від 3 листопада 2010 року «Про забезпечення участі громадськості у формуванні та реалізації державної політики» безпосередньо зазначено, що громадські ради при органах влади повинні бути утворені протягом трьох місяців з моменту набрання чинності постанови. Тобто, граничний термін закінчувався ще на початку лютого цього року. Але до сих пір менше, ніж в половині центральних органів влади створені громадські ради, а в деяких не створено  навіть ініціативних груп з підготовки установчих зборів таких рад.

А от в одній з державних установ влада почала формування вже аж другої за рахунком громадської ради! Можливо, вони так намагаються вибитися у передовики? Є така дуже цікава державна установа, що донедавна мала назву Державного комітету земельних відносин. Що там до чого відносилося – достеменно невідомо. Але, вірогідно, відносити вже не стало до чого! Тому вище керівництво держави вирішило змінити «відносини» на «ресурси». Бо, мабуть, коли комітет всі державні та недержавні землі виміряв, усі відносини закінчились. А ось земельні ресурси ще залишилися. Тому назвали колишній комітет Державним агентством земельних ресурсів (далі – Держземагентство).

Громадська організація «Поступ» в особі Анатолія Васюри  вирішила взяти участь у створенні громадської  ради цієї установи. Установчі збори щодо обрання складу громадської ради при Держземагентстві відбулись 16 червня 2011 року в актовому залі Держземагентства за участю офіційно уповноваженого представника головного земельного відомства.
Усе відбувалось у демократичній обстановці, з дотриманням усіх передбачених законом процедур, що підтверджується оригіналами затверджених документів та зафіксовано на відео. Учасниками установчих зборів з формування складу громадської ради стали представники 31 громадської організації. Протокол установчих зборів разом з копіями документів були передані Держземагентству для затвердження складу громадської ради.

Але тут трапилося несподіване! Держземагентство листом від 08.07.2011 з якихось невідомих причин, посилаючись на якусь доповідну записку радника голови Держземагентства самому голові установи, відмовилося затверджувати персональний склад громадської ради. Одночасно з цим, 20.07.2011 на офіційному веб-сайті Дежземагентства оприлюднена інформація про новий прийом документів від інститутів громадянського суспільства для участі у повторних установчих зборах.

Такі дії керівництва Держземагентства свідчать лише про те, що персональний склад громадської ради, до якої увійшли такі авторитетні громадські організації як: «Громадянська позиція», «Поступ», «Фундація регіональних ініціатив», Профспілка працівників галузі земельних відносин України, профспілка «Народна солідарність», та інші, є вкрай незручний для бюрократів. Зазначені організації відстоюють принципи прозорості, боротьби з корупцією та відкритого діалогу суспільства і влади. А Дерземагентству, мабуть, навпаки потрібна «кишенькова» громадська рада, що буде тільки підтакувати усім ініціативам державного органу.

У зв’язку з цим 10 інститутів громадянського суспільства, в тому числі й «Поступ», що увійшли до складу невизнаної громадської ради при Держземагентстві, 27.07.2011 вирішили висловити свій категоричний протест шляхом проведення пікетування будівлі відомствапроти такої ганебної поведінки і дискримінації інтересівгромадян керівництвом Держземагентства, проти безпідставного та свавільного ігнорування чиновникамиконституційних свобод та прав громадян на реалізаціюсвого права на участь в управлінні державними справами. З метою підтримки до акції також приєдналася «Асоціація членів громадських рад України».
Головною вимогою учасників пікету було визнаннякерівництвом Держземагентства вже обраного 16червня 2011 року складу громадської ради. Проведення акції фіксували, у тому числі на телекамери, журналісти та представники громадськості.

Двогодинний пікет із прапорами громадських організацій, транспарантами, гучномовцями не залишивбайдужими робітників державної установи, що визирали з відкритих вікон та прислуховувалися до незвичного для їх установи заходу. Адже в останній часпитання щодо земельних відносин в країні особливозагострилися, враховуючи багатомільярдні кредити, що бере уряд нашої країни під державні гарантії. Тобто, шановні співвітчизники, фактично під наші звами гарантії. А якщо врахувати, що майже уся промисловість зараз знаходиться у приватній власності, а процес приватизації державних активів ще далеконе закінчується, то не важко припустити, що то можуть бути за розрахунки за державними гарантіями. Це ж наша українська безцінна родюча земля! Томугромадськість останнім часом дуже занепокоєна вірогідним дерибаном землі з боку владноможців.
Керівництво державного земельного агентства відмовилось вийти до представників громадськості. Алевже через годину проведення акції до голови невизнаноїгромадської ради Дмитра Філіпчука, голови Профспілкипрацівників галузі земельних відносин, надійшов дзвінок від керівництва Дерземагентства з пропозицією провести зустріч начебто з самим головою агентства Сергієм Тимченком. Та якщо «гора не йде до Магомета, то Магомет сам пішов до гори». Та, попри очікування, Д. Філіпчук повернувся з Дерземагентства знову ні зчим. Жодних домовленностей поки що не досягнуто.

Але одне  ясно, що впливати на владу можливотільки об’єднуючись. Поодинці нічого неможливо домогтися. Такі публічні акції не до вподоби чиновникам  і можуть бути використані як один з механізмівгромадського впливу. Усім зрозуміло, що земля по-винна бути тільки у власності українського народу. Ігромадськість повинна мати певні інструменти кон-тролю за використанням і розпорядженням земельними ресурсами. Одним з таких інструментів длясвідомого громадянина і є членство у громадській організації «Поступ», яка ставить собі за мету захист івідстоювання законних інтересів членів своєї організації зокрема, і усіх громадян України взагалі.
Організатори пікету попередили владу, що цетільки перша акція. Наступний захід планується провести під стінами Мінагрополітики.

Денис Чубко, член Ради «Поступу»,
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
ТЕГИ: поступ,ДАЗР,Держкомзем
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.