Культ святості

16 серпня 2011, 05:40
Власник сторінки
Людина
0
781

Скільки ще всього незрозумілого і неясного у релігї. Скльки загадок і секретів. І залишається одне питання - у що вірити? Кому довіряти? У цій статті я спробую пролити світло на ще один незрозумілий момент релігії.

 

 

           Зіштовхнувся з таким феноменом релігії як святість.  І  виникло логічне запитання, хто ж такі святі і чи треба до них     молитися? Для початку розберемось хто  ж такі святі. Ісус сказав: « Будьте святі, бо я святий». Отже кожна людина має шанс  на святість. В Новому Заповіті, святі – це ті в кому перебуває Святий Бог (з грецького хагос ).  Єврейський вислів кадом має значення незаплямованої чистоти. Святі – це люди в яких постійно перебуває святість Бога (що і робить їх святими) і Те, що живе в їх приводить в страх і захват перед Творцем. На думку православ’я святі – це люди які ділами своїми заслужили особливе місце в раю біля Бога і постійно моляться за тих хто на землі. І молитва до них це не молитва як до Бога, а як до представників наших перед Отцем. Мовляв вони ближче до Бога і їхня молитва буде гарантовано почута. Це як молитва про допомогу в молитві. Але Біблія каже нам, що є лише один посередник між людьми і Богом – Ісус Христос (1Тим. 2:5), і тим більше навіщо мені молитися до сумнівного святого, коли я можу напряму звернутися до Бога? Так, дійсно Об’явлення Івана Богослова 5:8 говорить про те, що святі на Небі все таки моляться за людей які живуть на землі. Але чи чують святі наші молитви? Мені здається, що чути і відповідати на молитви це прерогатива Бога. І чому святі – це лише певна кількість людей яку канонізувала церква? Хіба так може бути, що будучи у раю душа не свята? Та ні, у раю усі святі, до того ж усі без винятку. То що тепер робити? Молитись до усіх душ, що знаходяться у раю, чи до Одного Бога? Здається мені, що до Бога молитись правильніше. Принаймні упасти в єресь неможливо. Чому  єресь? А ви ніколи не вслухались у молитви до святих? По ідеї ми просимо щоб такий  то такий святий помолився за мене перед Богом. Добре. Візьмемо за приклад  молитву до святого Миколая: «Великий угоднику і святителю Божий, Миколаю, пастирю й учителю всіх, хто зі щирим проханням вдається за твоєю допомогою! Ти допомагав тим, які до тебе вдавалися, допоможи й мені в усіх труднощах і потребах життя мого(1). Коли прийде хвилина, де сила моя заслабла, де  труднощі,що стають на дорозі життя мого, завеликі для мене, ти , угоднику Божий, подай мені помічну твою руку(2) і стань мені на охорону (3), як ставав завжди тим, хто у труднощах  небезпеці пам’ятав про тебе. Поблагослови мене святительською твоєю рукою(4) ,настав на стежку добру(5) ,запали в мені віру не похитну(6) і моли Христа Бога спастись душі моїй. Амінь.»

За всю молитву св. Миколаю  шість разів приписуються функції Бога, серед яких: здатність допомогти, захистити, благословити, пдтримати, запалити віру і наставити на правильну дорогу. Чи це не  забагато? З яких пір св. Миколай виконуючий обов’язки Бога? Невже душа у раю не радіє і не прославляє Бога, а опікується людьми? І як би сильно і голосно православна церква не заявляла б про те, що молитва до святого це лише прохання про допомогу , факт залишається фактом, святим часто приписують такі особливості і здатності, які притаманні лише Богу. І на практиці молитва до святого не логічна. Бо лише Богу відомо, про що ми просимо і лише він має здатність задовольняти наші молитви.

Чим більш заглиблювався в цю тему, тим більш сумнівався в святості деяких канонізованих церквою осіб. Наприклад. У 1165 році Римо-католицькою церквою до лику святих було причислено Карла Великого(близько 747р. - 814р.) короля Франків  і першого Імператора Заходу. Славний був чолов’яга. Всього то шість дружин, три наложниці, організація походу проти слов’ян, початок війни з саксами. Ну чим не святий?  Виникає думка а які критерії? Що вже треба зробити щоб стати «святим»?

Основними критеріями канонізації святих в Російській Православній церкві вважаються :

·         Праведне життя

·         Беззаперечна православна віра

·         Народне шанування

·         Чудо творіння

·         Нетління мощі, якщо такі є

Другий пункт заявляє, що православна церква єдина істинна, і всі інші шість мільярдів «іновірців» не мають право на вічне життя. З чим в принципі можна посперечатись .

Третій пункт заперечує слова самого Ісуса про те, що його гнали і нас гнати будуть (Мт.10:22).

Четвертий і п’ятий пункт нелогічні, бо Бог сам визначає кому давати дар і чиї мощі мають бути нетлінними. І це не аргумент чому людина не може бути святою.

Але якщо навіть і керуватись такими критеріями то як можна пояснити, що у 1981 р. собор РПЦЗ зачислив до лику святих всіх слуг царської сім’ї  і саму сім’ю Миколи II які були розстріляні у Іпатіївському домі комуністами? Вибачте, але, вони загинули не через віру , а внаслідок політичних репресій.  Я сумніваюсь,що царська сім’я і прислуга (серед яких були католики і протестанти) відповідали усім п’ятьом вищезгаданим критеріям канонізації.

Що ж виходить, я можу молитись до Миколи II? Молитись до людини яка брала безпосередню участь у Першій Світовій Війні і Російсько-Японській війні? Але як? Де логіка? Але повернемось до нашої теми: хто є святі?

Святі це люди в яких знаходиться Бог , це душі у раю. Святі не потребують наших молитов до їх, це ми потребуємо їхніх молитов. Біблія ясно говорить нам: « просіть і буде вам дано,шукайте і знайдете,стукайте і відчинять вам(Мт.7:7) просити, шукати і стукати треба до Бога. Всі наші молитви мають бути спрямовані лише до Бога. Бо є лише один посередник між людьми і Богом - Ісус Христос.

 


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
ТЕГИ: религия,Бог,спасение,культ,святой,Иисус
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.