Два виходи для Януковича - один для України

17 серпня 2011, 10:55
Власник сторінки
0
487

Знову про судову реформу

Апеляційний суд в пятницю, 12 серпня залишив Тимошенко під вартою. Можливо для цього були підстави. І у відповідності до букви закону. Скоріш за все так.

Президент України Віктор Янукович мав шанс вийти з того глухого кута, в якому він опинився або через свої рішення, або через ігри своїх придворних. І міг закрити очі на порушення букви законів. Як це він робив і раніш.

Президент України мав вивести Україну, як державу, з того дикого становища, в яке він її так миттєво ввів.

Ключові європейські держави, США та Канада виступили з заявами, в яких висловлювалась тривога відкату України назад, на шлях авторитаризму.

З іншого боку Росія, захищаючи свої інтереси, не тільки не втягувалась в дискусію про законність підписання газових угод, а й рішуче виступила на їх захист.  Таким чином східний сусід не тільки не сприймає натяки на перегляд умов газового договору, про які так наполегливо говорить українська влада, але й відкрито переходить на шантаж ціною 500 дол. США. І якщо почнеться газова війна, а в опалювальний сезон спокуса є, та й фактор виборів в Думу Росії, то Президент не зможе бігти за захистом на захід. Не говорячи про те, що шлях до євроінтеграції, постановою судді Кирєєва, різко сповільнився.

І щоб вийти владі з тупику є зараз два шляхи.

Перший, це найпростіший. Запустити якийсь шум. Наприклад, завести кримінальну справу на Віктора Ющенка в стилі "аля-Кучма". За ті ж газові контракти. Показати картинку для світу в стилі борьби з корупцією. І ніби не тільки з опозицією. Сподіваюсь, що Віктора Ющенка, та його політсилу вже ніхто не вважає опозицією. Знову побачимо мильну оперу про ходіння по муках, як одного разу було. Де в головній ролі тоді був Леонід Данилович Кучма. Те шоу закінчилось мильною бульбашкою. Яка лопнула. Але ж стільки різних сцен. А чому і зараз не зрежисувати такий блокбастер. Шум пройде, але потім настане Новий рік. І знову ми з цікавістю будем спостерігати за  "турботою" можновладців про покращення життя вже сьогодні.

Другий, це на День Незалежності, Президент України Віктор Федорович Янукович робить заяву про корінну реформу судової системи, правоохоронних органів, та вносить необхідні законопроекти на розгляд Верховної Ради України як невідкладні. Цей крок позитивно буде сприйнято на Заході. Такі дії будуть для них зрозумілі. Адже сильна та незалежна судова система є ключовим фактором в демократичному, цивілізованому світі.

Такий крок позитивно буде сприйнято і в Росії. Ключовий політик, прем'єр-міністр Володимир Путін, перед виборами, виводиться з під удару підписання ним нелегітимних газових угод.

Але головне! Такий крок буде сприйнято і в українському суспільстві. Окрім невеликої групи фанів влади, якщо й такі є, вже більше ніхто не вірить в сильний, неупереджений, незалежний суд та в справедливе судочинство. І тільки тоді, при сильній судовій системі, зникне у громадян України такий комплекс, як вибіркове правосуддя. І незалежно хто опиниться на лаві підсудних, вирок суду Іменем України буде сприйнято як належний.

Мабуть це утопія. Хтось одного разу сказав, що якщо раніш Янукович мріяв про другий термін, то тепер йому потрібно зробить так, щоб не попасти на третій. І сильна судова система загроза ж йому, як і тим, хто зараз реально при владі, власникам газет, заводів.... пароходів.

Два шляхи для влади. Але тільки один для України!

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
ТЕГИ: Янукович,судова реформа
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.