Кияни готуються до війни за землю?

25 серпня 2011, 12:40
Власник сторінки
0
503

Навіть після того, коли скандальний будмайданчик на вулиці Маяковського зрівняли із землею, жителі району не почуваються спокійними. Враження таке, що люди готуються до нової війни за землю.

Події, що відбувалися днями на Троєщині у Києві не лишили осторонь, мабуть, жодного киянина. Навіть після того, коли скандальний  будмайданчик на вулиці Маяковського зрівняли із землею, жителі району не почуваються спокійними. Не вірять чомусь вони, що ситуація не повториться знову.
Я читаю відгуки під публікаціями про побоїще на Троєщині і вони викликають у мене серйозне занепокоєння. І не тому, що у соціальних мережах досі обговорюється скандальна ситуація, а тому, що вона набула досить небезпечної конкретики. Враження таке, що люди готуються до війни: «Потрібно діяти їхніми ж методами: на арматуру – арматурою. А на їхній газ – коктейль Молотова. Охоронці на роботу і з роботи ходять поодинці і невеликими групами, відслідковувати, де в них барлоги і зробити засаду…Бо бандити розуміють лише силу». Або ось іще: «Скільки ж це безчинство можна терпіти? Пора озброюватися і давати відсіч». Ось і є вже конкретні рекомендації до дії, а головне - розподіл: вони і ми, їхні і наші. Інтелігентних і доброзичливих киян вже дістали. І хто не розуміє, що ситуація наблизилася до небезпечної «точки кипіння», той серйозно обпечеться. Хто посіє вітер, той пожне бурю, - попереджає мудре народне прислів’я.
Я не знаю, чи кладуть на стіл очільникам міста їхні аналітики ці витримки з форумів? Коли ні, то це велика помилка і необачність. Бо те, що у столиці загострилася ситуація внаслідок  рейдерських захоплень земельних ділянок і незаконних будівництв, - вже доконаний факт. Я був свідком того, коли на скандальний будмайданчик по вулиці Маяковського прибув голова КМДА Олександр Попов, який і повідомив, що будівництво офіційно визнали незаконним. Але статус майже мера не врятував і його, - для найнятих «Київміськбудом» охоронців авторитетів, вочевидь, не існує. Бо із-за огорожі, яку Попов наказав знести, так само полетіло каміння, як і на мешканців мікрорайону, що відстоюють свою ділянку.
Ще більше обурює поведінка міліції, а точніше – її бездіяльність. Жодної реакції на атаку з вогнегасників, жодних дій не було зроблено і тоді, коли у екскаваторі вибили скло. Навіть не спробували затримати людей, які попсували техніку комунального підприємства "Київблагоустрій". Разом з тим, представники правопорядку активну вишукували серед учасників акції, що протистоять «забудовникам», організаторів та представників громадських організацій,  які допомагають громадянам відстоювати свої законні права І виникає логічне запитання: чи то правоохоронцями керують люди в погонах, але без мізків, чи то є цілеспрямована вказівка вкрай загострити ситуацію в столиці і спровокувати людей на агресивні дії?
Натомість саме громадські організації та ініціативні групи у таких ситуаціях виявляються  більш організованими і стають на захист громадян. Київська міська організація «Фронт Змін» передала заяву представників ініціативної групи мешканців будинків 40-52, що на проспекті Маяковського лідеру партії Арсенію Яценюку. У документі люди попросили захистити їх від свавілля рейдерських забудовників. Крім того, вони попрохали подати депутатське звернення до Генпрокуратури України та голови КМДА аби ті, вжили заходів та знайшли винних у побитті людей і притягнули їх до відповідальності за скоєний злочин. І відповідні запити без зволікань вже подані.
Інтелігентні виважені кияни все ж намагаються утрясати спірні питання цивілізованими методами, і все ж останні події наочно дають зрозуміти, що ситуація у Києві зараз напружена. Кияни у своєму рідному місті вимушені протистояти незаконним рішенням і все частіше вступати у протистояння із владою, яка асоціюється із «чужими» та (як це не парадоксально) з правоохоронними органами, захищаючи свої права. І частіше всього – це права на свою територію, землю, парки, сквери.  У Києві вже слід оголошувати надзвичайний стан, бо  будівельні майданчики перетворюються на поля бою.
І ось знову читаю у відгуках після публікації: «Молодці мешканці будинків на Маяковського! Ця банда вас боїться! Продовжуйте боротьбу! Одного разу ви вже відбили атаку на вашу територію!!! Не допустіть бандюків з їх висотками та бажанням заробити гроші!». Я не знаю, скільки людей прочитають ці заклики, але те, що кияни найбільше мають виходів у соціальні мережі – це факт. І владі про цей факт слід знати.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.