УКБС-НБУ: Використання персональних даних вимагає чіткої регламентації

31 августа 2011, 10:01
Экономист
0
747

УКБС просить НБУ конкретизувати порядок застосування норм Закону про захист персональних даних

Асоціація «Український Кредитно-Банківський Союз» звернулась до Національного банку України щодо необхідності прискорення прийняття регулятором підзаконних нормативно-правових актів, які б деталізували та конкретизували порядок застосування банками норм ЗУ «Про захист персональних даних»  (від 1 червня 2010 року N 2297-VI, далі - Закон).

Законом встановлено нові правила, що регулюють порядок створення, реєстрації та функціонування баз персональних даних фізосіб, до яких, в т.ч., відносяться паперові картотеки або електронні бази клієнтів, що були сформовані банками під час здійснення банківської діяльності, ідентифікації клієнтів, тощо.

Після прийняття Закону, УКБС ініціював перед Нацбанком прийняття підзаконних актів, але на той час регулятор зазначив, що НБУ внесе зміни до діючих Правил зберігання, захисту, використання та розкриття банківської таємниці (постанова Правління НБУ від 14.07.2006 № 267) або розробить новий нормативно-правовий акт після прийняття вповноваженими держорганами (зокрема, КМУ) підзаконних документів з питань захисту персональних даних.

Разом з тим, експерти УКБС зазначають про необхідність якнайшвидшого прийняття Нацбанком регуляторного акту, який би встановив механізми застосування Закону, оскільки його відсутність створює додаткові ризики для діяльності банківських установ.

Адже, з 01.01.2012 вступає в силу ЗУ № 3454-VI «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за порушення законодавства про захист персональних даних», який передбачає адміністративну та кримінальну відповідальність за порушення вимог Закону.

«Закон є досить загальним документом, який для належного виконання банками положень про захист персональних даних потребує прийняття додаткових підзаконних нормативно-правових актів, - зауважила Генеральний директор УКБС Галина Оліфер. – Згідно ст. 6 Закону порядок обробки персональних даних, які належать до банківської таємниці, затверджується Національним банком України».

 

Рубрика "Я - Корреспондент" является площадкой свободной журналистики и не модерируется редакцией. Пользователи самостоятельно загружают свои материалы на сайт. Редакция не разделяет позицию блогеров и не отвечает за достоверность изложенных ими фактов.
РАЗДЕЛ: Пользователи
Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.