Сільський туризм у моді

07 вересня 2011, 13:38
Власник сторінки
журналіст
0
535

Ні на море, ні в гори, а до зелених садиб – саме туди починають їздити відпочивати містяни. В Кіровоградській області їх вже п’ятдесят.

У місті Знам’янка Кіровоградської області в міському парку відпочинку можна побачити більше п’ятдесяти  дубів-велетнів. Їх вік - близько 400 років. Втім парк, у якому ростуть дуби, потребує догляду, а тому знамянчани у пошуках інвестора. Тетяна Кулик, директор міського краєзнавчого музею говорить: «Щоби писати проект-пропозицію, треба інвестора, який сказав би яку суму він може вкласти в цей парк. На ту суму ми й напишемо конкретний інвестиційний проект. Ми чекаємо людей, які хотіли б вкласти сюди гроші».

Недалеко від парку є й  зелена садиба «Вишивана хата». Сюди можна приїхати на екскурсію або на тур вихідного дня. Але якщо захочете залишитися на ніч – не вийде. Майстриня проживає одна, а тому боїться ночувати з незнайомцями.

Подивитися там є на що. Майстриня має у своїй колекції близько 80 рушників, давній одяг, взуття, посуд та постіль. Її гордість – рушник XVIII століття. Збирати усе почала три роки тому. За відвідування своєї садиби та трьохгодинний екскурс в історію вишиванок - грошей господиня не бере. З нею краще розраховуватися старовинними рушниками, ряднинками, посудом чи іншими давніми речами.  

А от в селі Успенка Онуфріївського району можна завітати на страусину ферму. Там як дорослі страуси так і малі. Якщо пощастить - можна потрапити і на шлюбний танок птаха. Туристи на фермі в основному школярі.

Недалеко від ферми – зелена садиба «Агап і Хая». Взимку там відпочивають рибалки та мисливці, а от влітку практикується сімейний відпочинок. Власник зеленої садиби запевняє, що приїжджають на відпочинок гості з Харкова, Києва, Кривого Рогу, Дніпропетровська та інших міст. Проживають там в двох та трьохмісних номерах. За добу відпочиваючі  викладають до 300 гривень за кімнату. Серед додаткових послуг – прокат моторних човнів, відпочинок у сауні та більярдній. Це ще близько 300 гривень. Відпочиваючі умовами задоволені. Дехто з них їздить вже чотири роки поспіль. З самого відкриття садиби.

В селі Протопопівка Олександрійського району можна завітати до сільської зеленої садиби «Вербиченька». Там майстриня Ніна Ляшко облаштувала стару хату під музей-світлицю. Музеєм своїм задоволена. Говорить, що він у неї інтерактивний та сучасний. Там все можна помацати руками і всім користуватися. Нещодавні гості з Америки залишилися задоволені відвідуванням її садиби. Ті пили ряжанку зі старих кухлів та їли вареники з макітри.

У садибі може відпочити будь-хто, але найчастіше там залишаються ті, хто цікавиться історією краю. У світлиці можна й побратися за старими українськими обрядами. Усе – безкоштовно. Для майстрині це не бізнес-проект, а як вона сама говорить: «…це щось трошки інше…».

Фахівці з туризму говорять: перспектива у зеленого відпочинку є. Містяни вже почали зраджувати традиційному морю. Віддають перевагу чистому повітрю та свіжому молоку. 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.