Відносини між постачальниками та споживачами природного газу – Українські реалії.

22 вересня 2011, 07:33
Власник сторінки
Спеціаліст - практик систематизації бізнес процесів
0
2332

Відносини між постачальниками та споживачами природного газу – Українські реалії.

У будь якому економічному виші вчать, що передумовою успішного бізнесу є  грамотно побудовані відносини постачальник-клієнт. Навіть в наших умовах, при веденні «бізнесу по українськи», в багатьох галузях клієнта починають цінувати і ставитися до нього більш - менш пристойно, чого не скажеш про промислових та госпрозрахункових споживачів природного газу. Газ - в нашій країні, дуже швидко з товару (а для споживачів він лише витратна складова виробництва своєї продукції) перетворився на містичний заполітизований продукт, і постачальники цього "дива" поводять себе відповідно.

                Середньостатистичний споживач (я не маю на увазі хімічну та металургійну галузі, у яких свої умови постачання) має на вибір три категорії постачальників, а саме: дочірню компанію НАК «Нафтогаз України» ДК «Газ України», що продає імпортований російський ресурс, приватних постачальників, що продають газ видобутий на території України та  обласні газові господарства, які продають, як газ ДК так і газ видобутий на території України, придбаний у приватного постачальника.

                 Детальніше розглянемо кожен із вище зазначених варіантів.

  ДК «Газ України» - найбільший та найважливіший продавець на газовому ринку. Співпраця з цією компанією не всім доступна та не проста. Відношення до споживачів таке, що навіть директор дуже серйозного заводу-виробника почуває себе на аудієнції в цьому "храмі газу" "мальчиком с улицы". Дана організація продає ресурс за граничною ціною встановленою Національним комітетом з питань електроенергетики України на умовах стовідсоткової попередньої оплати з драконівськими штрафними санкціями у договорі на поставку газу.

Приватні постачальники –  широко представлені на ринку природного газу України кількість їх нереально велика, умови співпраці найвигідніші для споживача, тут можливо отримати досить суттєву знижку по ціні, майже всі приватні постачальники працюють по ціні нижче за граничну ціну встановлену НКРЄ України. Також можливо домовитись про умови оплати не сплачувати стовідсоткову попередню оплату а розраховуватись частково протягом місяця, що для вітчизняного виробника дуже важливо, і відношення до клієнта в зв’язку з високою конкуренцією на рику досить не погане. Ніби ось він вихід, але не все так просто, досить великий відсоток  постачальників газу не є кваліфікованими спеціалістами галузі, пропонують умови співпраці з попередньою оплатою тому що не мають власних обігових коштів, і виходить ситуація з якою зіштовхнулось багато споживачів газу: передплатив кошти  не отримав ні ресурсу, ні грошей. У багатьох компаній орендований офіс один два працівника і жодних матеріальних цінностей, які могли б покрити витрати. Ось декілька порад щодо співпраці  з приватними постачальниками:

-          завжди просіть довідку про наявність страхового запасу у постачальників, він повинен складати 10 відсотків від квартального обсягу поставки ресурсу;

-          довідку про наявність матеріально технічного обладнання та про кваліфікацію персоналу;

-          просіть завести пробну партію лімітів газу без попередньої оплати;

-          також звертайте увагу на походження ресурсу  вимагайте показати договір на постачання між постачальником та власником ресурсу, ось перелік деяких видобувних компаній та планові обсяги видобутку газу:

 

данні за 2010 рік

Полтавська газонафтова компанія

«Пласт»

«Дельта»

Пари

«Марьинське»

«Нафтогазвидобування»

«Тиса-газ»

«Куб-газ»

Східний геологічний союз

«Променергопродукт»

«Природні ресурси»

«Регал петролеум»

«Еско-Північ»

«Укрнафтабуріння»

млн.м.куб.

224,6

39,0

8,0

8,8

25,7

637,5

3,4

57,6

18,5

13,4

165,1

84,9

95,1

76,6

-          на сайті НКРЄ України є інформація про видачу, порушення, позбавлення постачальника ліцензії на проведення постачання природного газу,  де постійно оновлюється інформація та викладаються зміни цін на газ www.nerc.gov.ua;

-          компанія, яка планує добросовісно працювати на ринку та розвиватись – інвестує в свій фірмовий стиль, сайт та кваліфікованих спеціалістів. Турбується про свою клієнтоорієнтованість та привабливий вигляд.

Розглянемо останню групу постачальників – обласні газові господарства, дана категорія постачальників є найбільш надійною для споживача, але й найдорожчою. Облгази працюють з тарифом на постачання який додається  до граничної ціни газу встановленою НКРЄ України і становить близько 45-50 грн., в кожному регіоні України він різний. На відповідну якість обслуговування доводиться лише сподіватися, організації даної категорії використовують адміністративний ресурс і підходять до співпраці з позиції «пломбіратора»: «незгоден відключимо». Ні про які знижки, поправки до договору нічого й сподіватись.

            Як ми можемо бачити, ситуація на газовому ринку для споживача, м’яко кажучи, не досить комфортна та прозора, але в наших силах хоч трохи її покращити, споживач не повинен сприймати все, як належне,  газ - це товар, хоча й стратегічного значення, і споживач сплачує за нього кошти в основному наперед, тому повинен отримувати якісні послуги.

Серж Дмашинський

www.gazforum.com.ua

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
ТЕГИ: Украина,потребление,потребитель,поставка
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.