Хабарництво в університетах, або танго на двох

03 жовтня 2011, 20:22
Власник сторінки
викладач
0
945

Хабарництвом у наших університетах нікого не здивуєш. І все ж, нещодавнє затримання одного з деканів Ужгородського національно університету стало обласним інформприводом.

Все ж, варто нагадати, що, як і в танго, хабарництво має двох суб'єктів – давача й отримувача. І карати потрібно всіх, а не лише поодиноких хабароотримувачів, які комусь перейшли дорогу чи не поділились з ким потрібно. Переконаний, що в УжНУ, як і в більшості інших українських храмів науки, кримінальні діяння скоюють тисячі осіб вимагають, пропонують, дають і беруть хабарі, а також не повідомляють про ці злочини, що теж може кваліфікуватись як злочинна бездіяльність/приховування злочину. Звісно, не всі беруть чи дають. Але при бажанні з викладачів і студентів-корупціонерів можна назбирати не одну виправну колонію. Й оскільки право на освіту гарантоване Конституцією і міжнародними угодами, всі ці хабарники могли би спокійно в колонії продовжувати викладати і навчатись – у вільний від роботи час, звичайно. Декілька таких колоній-університетів, і в Україні вища освіта мала б шанс трохи декриміналізуватись.

Я регулярно сперечаюсь iз прихильниками теорії, що при відмові у дачі хабара, викладач завжди "завалить" студента. Викладач здатний попсувати нерви, занизити оцінку, навіть поставити двійку при першому складанні. Але якщо студент знає матеріал – він/вона своє завжди доведе. Особливо, якщо принесе з собою диктофон чи напише заяву в правоохоронні органи. Знайомий з людьми, які склали іспити у професорів, які в Ужгороді мають давню славу несамовитих хабарників, – хоч окремі студенти  й переконували, що жодна жива істота без хабара у цих науковців не складала. Вважаю, що хабарі дають безпринципні, ліниві люди з обмеженими інтелектуальними здібностями. 

В Ужгороді, як і по всій Україні, університетів і академій -- хоч греблю гати. І ми всі знаємо їм ціну. Якби хоч один із місцевих вишів захотів стати осередком освіти, він би почав кампанію з декриміналізації. Чи ви десь бачили в цих закладах інформаційні плакати, що пропагували би нетерпимість до хабарництва? Чи телефони довіри, за яким потрібно повідомляти про вимагання, провокацію, давання чи отримання хабарів? Чи якийсь викладач починав курс з попередження, що за пропозицію хабара студент буде зданий у міліцію? Чи на засіданнях кафедр, факультетів, загальноуніверситетьських зборах піднімаються питання корупціїї? Чи є в університетських правилах згадка про корупцію? Чи проводяться опитування студентів і викладачів, на кшалт щорічного моніторингу індексу корумпованості Transparency International? Чи видано Ужгородським університетом прес-реліз із приводу арешту одного з деканів за підозрою в отриманні хабара, чи плануються збори трудового колективу, студради чи профспілки, які б висловили своє ставлення щодо факту затримання? Де заява ректора? І т.д., і т.п. Ото ж бо... А об'єднання-роз'єднання вишів, якась чергова псевдореформа – питання технічні, які у порівнянні  зі станом корумпованості  на рівень освіти і науки суттєво не впливають.

Хотілось би нагадати, що хоч корупція в Україні є нормою, такі діяння є кримінально карними – при бажанні, звісно. Наприклад, провокація хабара тягне до п'яти років тюрми. Отримання хабара розміром від 80 до 3,400 грн. – до двох років тюрми, більшого за 8,500 грн. – від восьми до дванадцяти років за ґратами з конфіскацією. За те, що студент чи люблячі батьки запропонують хабар, наприклад,  декану, вони можуть бути оштрафовані на 1,700 грн. і більше чи провести  до двох років у виправному центрі. За власне дачу хабара покарання вдвічі суворіше, ніж за його пропонування (ст. 369 ККУ).

Отже, хабарництво у всіх його різновидах є злочином. Варто пам'ятати, що приховування тяжкого злочину карається арештом або строком ув'язнення до трьох років. Не варто студентам і викладачам забувати, що злочини, скоєні групою осіб за попередньою змовою, наприклад, коли староста групи збирає гроші на "задобрювання" викладача, є обтяжуючою обставиною.

Але є і добра новина:  

Особа,  яка  пропонувала  чи дала хабар,  звільняється від кримінальної  відповідальності,  якщо  стосовно  неї  мало   місце вимагання  хабара  або  якщо після давання хабара вона добровільно заявила про те,  що сталося, до порушення кримінальної справи щодо неї  органу,  наділеному  законом  правом  порушувати  кримінальну справу (ч. 6 ст. 369 ККУ).

Тому, любі студенти, дiстаємо мобільні і дзвонимо в СБУ. І, можливо, завтра не буде пар:)

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.