Чи зможе Газпром диктувати ціни на товари в Україні?

06 жовтня 2011, 10:28
Власник сторінки
Спеціаліст - практик систематизації бізнес процесів
0
577

Чи зможе Газпром диктувати ціни на товари в Україні?

Зростання ціни блакитного палива в Україні вже нікого не дивує, це стало  звичною справою.  А ось і свіженьке! Цього разу 29 вересня 2011 року вийшла постанова НКРЕ УКРАЇНИ за  №1648 «Про затвердження граничного рівня ціни на природний газ для промислових споживачів та інших суб’єктів господарювання», в якій сказано, що з 1 жовтня 2011 року для споживачів даної категорії затверджується новий рівень граничної ціни і  становить він 3382,00 грн. за 1000 м3 це без урахування ПДВ  та збору у вигляді цільової надбавки. Додамо до даної ціни всі обов’язкові податки та збори і отримуємо ціну реалізації газу для промислових споживачів в розмірі  4139,57 грн., що в порівнянні зі старою ціною 3700,76 грн. за 1000 м. куб. збільшилась на 440 грн.  Як результат: підприємства виробники товарів першої необхідності збільшують собівартість продукції, яка тягне за собою збільшення роздрібної ціни. А як відомо, збільшення цін на товари першої необхідності можуть викликати тотальне зростання цін на все.

Причиною зростання газової ціни в Україні,  є подорожчання імпортованого Російського газу відповідно до діючих угод.

 А яка причина зростання ціни на природний газ видобутий на території України?

Велика кількість промислових підприємств працюють з приватними газовими трейдерами, що постачають Український газ. Ці компанії, також відповідно до постанови, мають можливість збільшити ціну, і в постанові немає розподілу на газ що імпортується, та  газ власного українського видобутку. Так було і раніше, але зараз, в період особливого загострення газових відносин виникає багато питаннь...

По факту, приватні видобувні компанії мають можливість отримувати на подорожчані газу надприбутки, а населення, якому КАБМІН нібито відклав підвищення ціни на газ, отримують підвищення цін не на газ – а на всі продукти харчування та інше.

З приватним видобутком все зрозуміло, - держава дає можливість заробити певним структурам. А що ж з власним українським видобутком, що належить державі? НАК Нафтогаз, Укргазвидобування та інші держ. видобувні підприємства. Хто є споживачем так званого дешевого газу видобутого в Україні держ-підприємствами?  Або якщо його ціну прирівняно до ціни російського імпортованого ресурсу, - то куди витікають гроші зі збільшення маржі?

Необхідність якнайшвидшого встановлення  енергозберігаючого обладнання на підприємствах що виробляють стратегічну продукцію для населення України, та зниження цін на продукцію за рахунок оптимізації енергетичної складової - першочергове завдання. Отримання знижки на газ для цих підприємств, за рахунок дешевшого українського ресурсу, є менш реальним в Україні, але не є менш важливим. Сподіваємось нова політика керівництва нашої держави націлена на зменшення енергоспоживання в цілому, та на розвиток вітчизняного видобутку за прозорими схемами, що принесе користь всім українцям, а не лише деяким персоналіям.

Серж Дмашинский
спеціально для ФОРУМУ ПРИРОДНОГО ГАЗУ
www.gazforum.com.ua

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
ТЕГИ: газ
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.