ЄС про Тимошенко

09 жовтня 2011, 16:54
Власник сторінки
студент-журналіст
0
526

Як ставляться представники ЄС до ситуації, що склалася з Юлією Тимошенко в Україні

Договір про зону вільної торгівлі може так і не бути підписаним до кінця року, якщо вже найближчим часом чинна влада не звільнить лідерку опозиції Юлію Тимошенко. Саме такі застереження з боку ЄС були головними для України на Саміті Східного Партнерства у Варшаві. Адже головні умови співпраці з ЄС це дотримання демократичних засад та прав людини. І вибірковість правосуддя в Україні далеко не є тому прикладом.
«Чому українська прокуратура не цікавиться так політиками з інших політичних таборів? Чому наприклад досі не установлено, хто стояв за фальсифікаціями виборів у 2004 році. Тут хочу також привернути увагу, що пан Ківалов, який тоді був головою центральної виборчої комісії, зараз є депутованим Партії Регіонів», - не розуміє експерт польського Інституту Міжнародних Справ Лукаш Адамскі. Про негативний вплив справи над Тимошнко на подальшу співпрацю з ЄС застерігає і керівник європейської делегації Єва Синовець: «Справу над Юлією Тимошенко буде проаналізовано відповідно до правил, що домінують в країнах ЄС. Тому, звичайно це може мати вплив на те як будуть проходити переговори щодо Асоціації, і коли вона буде підписана».
Для того, аби продовжити переговори з ЄС щодо Асоціації Україні потрібно виконати головну умову: допустити опозицію до наступних парламентських та президентських виборів. 
Однак схоже, що президент України Віктор Янукович ще не готовий до підписання договору про зону вільної торгівлі. Під час двосторонньої зустрічі з прем’єр-міністром Польщі Дональдом Туском у Варшаві він заявив, що хоча багато вже було подолано на шляху наближення до ЄС, однак чимало ще має бути зроблено: «До того, як підписувати угоду про створення зони вільної торгівлі, нам, безумовно, ще треба пройти деякі процедури внутрішні».
Вирок в справі Юлії Тимошенко може стати ключовим не лише для України, але й для всієї ініціативи східне партнерство, побоюються в ЄС. Адже наразі Україна є лідером серед країн-членів східного партнерства і саме від її прикладу залежить чи продовжить існування ініціатива після 2013 року. «Те, що Україна спромоглась раніше отримати від ЄС політичні обітниці, почати переговори з приводу створення зони вільної торгівлі, після прийняття Східного Партнерства це все було отримано теж іншими країнами», - говорить Лукаш Адамскі. 
І хоча міністр з європейських справ Польщі Миколай Довгилевич зауважує чималу ініціативність України в наближенні до ЄС, більшість експертів все ж пророкують, що ще пройде не один рік, поки можна буде говорити про реальність членства України в Євросоюзі.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.