Доступ до правосуддя стає дорожчим

31 жовтня 2011, 10:07
Власник сторінки
Юрист, громадський діяч
0
796

З 1 листопада 2011 року при зверненні до суду для захисту своїх порушених, оспорюваних чи невизнаних прав та законих інтересів доведеться сплатити чи малу суму грошів.

Саме завтра вступає в силу Закон України «Про судовий збір» (далі – Закон). Слід відзначити, що до цього часу діяли положення ще Декрету Кабінету міністрів України «Про державне мито», прийнятого у далекому 1993 році, а також Постанова Кабміну «Про Порядок оплати витрат з інформаційно-технічного забезпечення судових процесів, пов'язаних з розглядом цивільних та господарських справ».

Раніше, при звернені до суду необхідно було сплатити державне мито та витрати на інформаційне-технічне забезпечення розгляду справи (так звані витрати з ІТЗ). При цьому, сума державного мита мала прив’язку до суми позову та неоподатковуваного мінімуму доходів громадян. Витрати з ІТЗ визначалось фіксованою сумою взалежності від того, майновий чи немайновий характер вимог.

Скажімо, якщо позивач хотів стягнути з боржника суму боргу за договором позики (розписки), то йому слід було сплатити державне мито у розмірі 1 відсотка ціни позову (стягуваної суми), але не менше 3 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (3 х 17 грн. = 51 грн.) і не більше 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (100 х 17 грн. = 1700 грн.) та витрати на інформаційне-технічне забезпечення розгляду справи у розмірі 120 грн.

Для розірвання шлюбу у судовому порядку необхідно було сплатити 0,5 неоподатковуваного мінімуму доходів громадян державного мита (8 грн. 50 коп.)  та 30 грн. витрат на інформаційне-технічне забезпечення розгляду справи.

Згідно нового Закону замість державного мита та витрат на інформаційно-технічне забезпечення розгляду справи буде справлятись єдиний платіж – судовий збір. Закон встановив, що це збір, який справляється на всій території України за подання заяв, скарг до суду, а також за видачу судами документів і включається до складу судових витрат. Платниками судового збору є: громадяни України, іноземці, особи без громадянства, підприємства, установи, організації, інші юридичні особи (у тому числі іноземні) та фізичні особи - підприємці, які звертаються до суду.

Закон закріплює, що судовий збір справляється у відповідному розмірі від мінімальної заробітної плати у місячному розмірі, встановленої законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Таким чином, для обчислення ставки судового збору необхідно враховувати законодавчо встановлений розмір мінімальної заробітної плати на 1 січня року звернення до суду. На сьогодні, згідно з Законом України «Про державний бюджет на 2011 рік» розмірі мінімальної заробітної плати на 1 січня 2011 року встановлений у розмірі 941 гривня.

Тож, з 1 листопада цього року, щоб через суд стягнути борг за договором позики (розпискою) необхідно сплатити: 1 відсоток ціни позову, але не менше 0,2 розміру мінімальної заробітної плати (188 грн. 20 коп.) та не більше 3 розмірів мінімальної заробітної плати (2 823 грн.).

Для розірвання шлюбу у судовому порядку необхідно тепер сплатити 0,1 розміру мінімальної заробітної плати94 грн. 10 коп., а при поділі майна при розірванні шлюбу - 1 відсоток ціни позову, але не менше 0,2 розміру мінімальної заробітної плати (188 грн. 20 коп.) та не більше 3 розмірів мінімальної заробітної плати (2 823 грн.).

При звернені до суду можна подати заяву про забезпечення позову – для того, щоб боржник, або, наприклад, один із супругів, не продав майно (подарив чи іншим чином переоформив право власності) до винесення рішення у справі, і суд накладав на таку власність арешт. За подачу такої заяви плата не стягувалась. Тепер, це «коштує» 0,1 розміру мінімальної заробітної плати94 грн. 10 коп.

До вступу в дію Закону, при зверенні до суду із адміністратиним позовом щодо «дітей війни», «чорнобильців», перерахунку пенсії працюючим пенсіонерам, сплачувалось 3 грн. 40 коп. Відзавтра доведеться сплатити судовий збір у таких справах у розмірі 28 грн. 23 коп. (0,03 розміру мінімальної заробітної плати).

До всіх вищезазначених платежів необхідно додату суму комісії банку, яку стягне фінансова установа при сплаті судового збору. 

Окрім іншого, судовий збір тепер справляється за подання, зокрема, заяви про перегляд заочного рішення, заяви про приєднання до апеляційної чи касаційної скарги на ухвалу суду – раніше це було «безкоштовно».

         Також встановлена плата за:

1)  повторну видачу копії судового рішення - 1 гривня за кожний аркуш копії;

2)  видачу дубліката судового наказу та виконавчого листа - 3 гривні;

3)  роздрукування технічного запису судового засідання - 5 гривень за кожний аркуш тексту на папері формату А4;

4)  видачу в електронному вигляді копії технічного запису судового засідання15 гривень;

5) виготовлення копії судового рішення у разі, якщо особа, яка не бере (не брала) участі у справі, якщо судове рішення безпосередньо стосується її прав, свобод, інтересів чи обов’язків, звертається до апарату відповідного суду з письмовою заявою про виготовлення такої копії згідно із Законом України “Про доступ до судових рішень” - 1 гривня за кожний аркуш копії.

            Закон встановив і ряд позивачів, які звільняються від сплати судового збору, зокрема:

 1) за подання позовів про стягнення заробітної плати, поновлення на роботі та за іншими вимогами, що випливають із трудових правовідносин;

2) за подання позовів про відшкодування шкоди, заподіяної каліцтвом або іншим ушкодженням здоров'я, а також смертю фізичної особи;

3) за подання позовів про стягнення аліментів.

Слід зазстережити, що в Інтернеті поширюється багато інформації щодо нових ставок судового збору, однак, деякі юристи припускаються грубої помилки – прив’язують його розмір до мінімальної заробітної плати протягом року, а не на 1 січня, як-то визначив Закон. Зокрема, на сайті Київської міської кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури розміщена інформація про судовий збір, який порахований невірно!

Враховуючи вищезазначене, при зверненні до суду радимо проконсультуватися з юристом щодо правильності обчислення судового збору та можливості звільнення від його сплати.

Закон зазначає, що кошти судового збору спрямовуються на забезпечення здійснення правосуддя, зміцнення матеріально-технічної бази судів,сучасних систем фіксування судового процесу, придбання та обслуговування комп'ютерної і копіювально-розмножувальної техніки та інше.

Сподіваємось, що підвищення «такси» за звернення до українського правосуддя і справді зміцнить його матеріально-технічну базу, суди почнуть розсилати повістки та повідомлення (самостійно й вчасно), судові рішення, придбають сучасну компьютерну техніку та з посмішкою будуть зустрічати сторін судового процесу!

     З повагою, адвокат Ігор Польщиков

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
ТЕГИ: юрист,адвокат,адвокатские услуги,судебная реформа,судебная система,судебный адвокат
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.