Якою має бути конституція

01 листопада 2011, 20:10
Власник сторінки
Юрист, автор радикальної програми реформ і нової Конституції України.
0
560
Якою має бути конституція

Якщо конституція - це фундамент держави, то закон про вибори влади - це фундамент конституції.

   З точки зору духу закону конституція демократичного суспільства – це особливий публічний договір між усіма громадянами народу з метою утворення та існування держави; 
виборів чесної, компетентної і ефективної влади; делегування їй повноважень, необхідних  для  здійснення державою особливих функцій, які гарантують її  прогресивний розвиток та забезпечують рівність прав і гідні умови життя усіх її громадян.

   Тому конституція є легітимною тільки тоді, коли вона приймається всім Народом (або краще спеціально уповноваженими для цього конституційними виборцями, яким делегував ці права Народ) особливою процедурою - референдумом. З точки зору матеріального права конституція -   це кодекс фундаментальних - конституційних законів. які регулюють відносини влади між двома суб'єктами конституційного права -  народом і обраною цим народом вищою державною владою.  

   Виходячи з цих положень права, концепція нової конституції України повинна бути наступна:  конституція - це сукупність конституційних законів, які:

1) забезпечують владу Народу в Україні та контроль громадян за діяльністю вищих органів державної влади; 
2) регулюють порядок виборів вищих органів державної влади, їх повноваження, структуру, обов'язки  та відповідальність; 
3) визначають основи правової системи держави - основні принципи та правила формування законодавства України; 
4) закріплюють основи економічної, військової могутності та незалежності України; 
5) гарантують: конституційні права і свободи - це права і свободи усіх людей, які перебувають на території України, яких не може бути позбавлено чи обмежено судом чи відмовлено у їх здійсненні та за порушення яких встановлено конституційну та кримінальну відповідальність; конституційні привілеї - це спеціальні права громадянина України, яких він може бути позбавлений судом за вчинення злочинів чи невиконання конституційних обов'язків ; конституційні обов'язки громадян України  - це обов'язки, встановлені конституційним законом для громадян України з метою захисту інтересів народу і держави. За порушення цих обов'язків встановлюється відповідальність - позбавлення конституційних привілеїв. 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
ТЕГИ: народ,влада,Конституція,легітимність
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.