Особливості Закону 4014-VІ про спрощену систему оподаткування

25 листопада 2011, 21:38
Власник сторінки
Програміст, консультант з автоматизації ділових процесів, бухгалтерського та податкового обліку, розрахунку заробітної плати.
0
3703

На решті опубліковано Закон 4014-VІ про спрощену систему оподаткування. І тепер саме час фізичним особам підприємцям вивчити його. Платити податків прийдеться більше, але вічна лафа неможлива.

Янукович підписав закон про спрощенку. А вслід за тим на решті опубліковано Закон 4014-VІ про спрощену систему оподаткування. І тепер саме час вивчити його. Мене особисто він влаштовує. Платити податків мені прийдеться більше, але я знав, що вічна лафа неможлива і невеличке підвищення варте стабільності та впевненості.

Головне з юридичними особами тепер можна працювати на загальних підставах будучи на спрощеній системі оподаткування, тому що 5) підпункт 139.1.12 пункту 139.1 статті 139 Податкового Кодексу виключили; 

Також важливо, що  дозволено бути на спрощеній системі майже усім (для детального огляду краще переглянути Закон самостійно), діяльність яких не ліцензована, не фінансова та не пов'язана з суттєвою відповідальністю (не дозволена серед інших діяльність у сфері аудиту)

Найманих працівників може бити не більше 20 для фізичних осіб підприємців.

Можливі межі граничного доходу за рік суттєво збільшені.

Торговці на ринках (якщо обсяг доходу не перевищує 150 000 гривень)  та інші віднесені до першої групи (дрібні підприємці, що працюють з населенням та види дільності яких обмежені законом)  отримали ставки податку можливо навіть менші, а ніж було раніше (у межах від 1 до 10 відсотків розміру мінімальної заробітної плати на 1 січня податкового (звітного) року) на розсуд місцевої влади, або по максимуму, якщо діяльність не в межах однієї території.   

Торговці на ринках (якщо обсяг доходу не перевищує 1 000 000 гривень) та інші віднесені до другої групи (до якої можуть входити майже усі хто не працює з юридичними особами окрім ріелтерів та мають не більше 10 найманих працівників, можливо пощастило ще оптовикам, ресторанам та виробникам товарів що працюють з юридичними особами) отримали ставки податку майже без змін (у межах від 2 до 20 відсотків розміру мінімальної заробітної плати на 1 січня податкового (звітного) року) на розсуд місцевої влади, або по максимуму, якщо діяльність не в межах однієї території.

Плюс до цього 1 місяць на рік такі підприємці звільняються від сплати податку, на час лікарняних також.

Фізичні особи підприємці, що отримують дохід менше 3 000 000 грн. на рік (без ПДВ якщо ви його платник) віднесені до третій групи і для них можливо ще 2 варіанта:

1. сплачувати 5% відсотків;

 2. сплачувати 3% відсотка, та бути платником ПДВ (можливо за певних умов (бо пропоновані зміни "п.1 1)" явно не зрозумілі - тому і у Податковий Кодекс мабуть не внесені) - наприклад реалізація платникам ПДВ повинна бути не менше 50%, що визначає п.182.1. Податкового Кодексу, або отримувати дохід більше 300 000 грн. (без ПДВ) згідно п.181.1.

Про порядок переходу, штрафи, звітність та порядок сплати мабуть ще рано думати, бо окрім того що майже нічого точно не зрозуміло, так ще й змінитися може.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
ТЕГИ: економіка,підприємці,оподаткування,спрощенці,єдиний податок,фізичні особи,ФОП
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.