Перший пішов. Бровари

28 листопада 2011, 11:16
Власник сторінки
громадський діяч
0
735
Перший пішов. Бровари

Днями ми відзначили сьому річницю Помаранчевої революції, яка продемонструвала, що українці готові захищати свою свободу, власну гідність і власні права.

Але, нам ще треба навчитися захищати їх щоденно, і не тільки в глобальному всеукраїнському масштабі, а захищати свої права у своєму селі, селищі, містечку або місті.

Тому акція, яка пройшла в Броварах  24 листопада демонструє, що, власне, це домашнє завдання ми вже почали виконувати. Єдине, дивує, що місцева влада ще не звикла до того, що суспільство змінюється. Змінюється в кращій бік, в бік готовності щоденно захищати свої права і контролювати владу.


Нагадаю, що мені випала честь побувати на «митті вікон» (саме в такій дії громада висловлювала свій протест), і разом з броварчанами вимагати прозорого прийняття рішень Броварською міськрадою, відстоюючи своє право на свободу.

Озброївшись ганчірками і миючими засобами люди мили вікна адмінбудівлі, маючи на меті побачити які ж рішення приймають народообранці за зачиненими дверима. Тим самим броварчани висловили свій протест на заборону депутатами проводити відео зйомку під час пленарних засідань, що суперечить ряду законів України.

Все пройшло успішно: близько півсотні активних громадян, п’ять провідних телеканалів, і, як результат натиску громадськості – депутати Броварської міської ради прийняли рішення не включати скандальний проект рішення до порядку денного, відмовившись таким чином від його розгляду.

Проте, на наступний день на офіційному веб-сайті міськради було розміщено замітку «Пікетування Броварської міської ради», в якій повідомляється, що 24.11.2011 представниками громадських організацій було проведено несанкціонований захід пікетування Броварської міськради.

Натомість, хлопці з громадської ініціативи «Маєш право знати» розказали, що повідомлення про проведення мирних зборів громадян, було завчасно подане на ім’я броварського міського голови Ігоря Сапожка , як того вимагає стаття 39 Конституції України. Працівники патрульної служби ГУ МВС також були повідомлені про проведення даної акції і вільно могли забезпечити дотримання правопорядку під час пікету.

Тому рішення про визнання акції «несанкціонованною» є абсурдним. Є таким, що суперечить законодавству і Конституції України.


Річ у тому, що зараз все більше з’являються такі ініціативи за мирний протест, які не тільки будуть вчити українських громадян як користуватися своїми правами, але й створять чітку законодавчу рамку для влади, аби вона розуміла як повинна обслуговувати громадян, які наймають владу на роботу. А броварчани дійсно найняли депутатів своєї ради та мера. Народообранці мають обслуговувати наше право на захист своїх інтересів, в тому числі, і на мирний протест.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
ТЕГИ: громада,Бровари,акція протесту
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.