Oceana зарядила позитивом

05 грудня 2011, 20:01
Власник сторінки
Економіст
0
512

Церемонія жеребкування ЄВРО-2012 (02.12.11) навряд чи залишає привід для оптимізму вболівальникам збірної України (не лише тим, що живуть в Україні). Дякувати хітовому гімну ЄВРО - настрій зріс!!!

Я навряд чи здивуюсь, коли наші хлопці виграють у шведів, бо я вірю у те, що вони вийдуть в 1/4 фіналу ЄВРО-2012.
Вірю як і багато інших вболівальників. Ми чекаємо ЄВРО і не замислюємось над тим, що економічно-політичної реакції ("післясмак") не уникнути. 
Що може дати нам цей футбольний європейський форум? Багато чого для того, хто прагне та мріє!
Далі по суті.

Молодь має бути соціально активною

Заснування та функціонування Європейських клубів у школах Кролевецького району — це лише один із багатьох способів досягнення дуже важливої мети щодо розвитку Європейської свідомості, яка є складовою процесу самореалізації. Як відомо, самореалізація – запорука успіху. Вже в юному віці ті, що прагнуть успіху мають шукати нові можливості для пошуку свого шляху в динамічному житті, яке вимагає дотримання певних умов з боку тих, хто шукає омріяне  місце під сонцем. Міжнародна діяльність (молодіжна дипломатія) є однією  з частин (сфер впливу) функціонування молодіжних Євроклубів.

Перші шкільні європейські клуби почали працювати в Португалії в 1990 році. Зараз там активно працює мережа з 300 клубів. Ідея створення шкільних європейських клубів належить Маргариті Белард, національному координатору програми «Європейський вимір в освіті». Саме вона визначила, що:

*Європейські клуби – це центри діяльності у сфері Європейської освіти.

*Європейські клуби сформовані на підставі пропозицій, поданих початковою та середньою школами, відповідно до конкретної ситуації та їхніх можливостей.

      *Членство в клубах не є обов'язковим для всіх учнів і вчителів. Клуби мають такі цілі:

  • запроваджувати справжній Європейський настрій серед їхніх членів, який потрібно передавати усілякими способами іншим;
  • шукати підтримки відповідних організацій з метою покращення поширення інформації про:
    • Європу (її географічні, історичні, культурні, економічні особливості тощо);
    • Європейські організації (структуру, спосіб діяльності, цілі тощо);
    • Європейську спільноту та держави - члени Ради Європи (їхнє політичне, соціальне, культурне життя тощо);
    • культурну та природну спадщину;
    • труднощі, що постають перед сучасною Європою;
    • цілі Європейської інтеграції;
  • сприяти розумінню Європейського плюралізму з його подібними та відмінними рисами;
  • сприяти вихованню толерантності та взаємної поваги;
  • сприяти розумінню Європейської взаємозалежності та потреб міжнародної співпраці;
  • виховувати в учнях — молодих громадянах Європи — почуття відповідальності, зокрема щодо миру, прав людини та захисту навколишнього середовища і культурної спадщини.

Декілька фактів з історії питання. Перші українські євроклуби були засновані в 1995 році. Вони поширюють свою діяльність на школярів та студентів. Основним завданням є інформування молодих людей в дусі спільних європейських цінностей, сприяння встановленню гарних стосунків з однолітками за кордонами, європейськими молодіжними неурядовими організаціями та підтримання курсу України на інтеграцію в європейську спільноту.

         Ідея (формалізована ініціатива) полягає в тому, що в кожній школі району може функціонувати Євроклуб як осередок молодіжного спілкування, навчання та сучасних можливостей для самовиявлення (лідерства). З вересня 2011 року на базі Кролевецького Районного Будинку дітей та юнацтва розпочав діяти Координаційний центр Євроклубів «Pu-Re» (назва від public-relations, англ., громадські зв’язки), керівник гуртка – Володимир Любивий.

 

 

«Той, хто має план і не діє – займається мрійництвом, а той, хто діє і не має плану – самогубством»

 

         Засідання об’єднання на стартовому етапі відбуваються в основному у формі занять лекційно-тренінгового змісту, оскільки для того, аби мати успішну практику потрібно пройти відповідну теоретичну підготовку. Приємно відмітити, що завдячуючи підтримці з боку керівника Кролевецького районного центру занятості Миколи Коблюка, заняття проходять в чудових умовах конференц-залу установи. Теоретичний курс складають теми: «Основи знань про Євросоюз», «Основи фандрейзингу», «Основи паблік-рілейшнз», «Формула успіху». До складу Координаційного центру Євроклубів «Pu-Re» входять представники практично всіх міських шкіл (окрім ЗОШ № 4 та № 7) – старшокласники (8-11 класи).

Чисельний склад координаційного центру: близько 30 осіб з яких сформувався актив, тобто ті учні, які сприйняли ідею і активно працюють над її досягненням, висуваючи цілий ряд актуальних ініціатив, що будуть реалізовані в майбутньому. Мета діяльності молодіжного об’єднання – забезпечити реалізацію практичних намірів встановлення тісних комунікаційних контактів з ровесниками країн членів Євросоюзу задля популяризації гуманітарних цінностей (традицій), розроблення та отримання фінансування (грантів) на виконання проектів обміну шкільними делегаціями (дитячо-юнацькими та молодіжними) з побратимами міста та району з інших країн через розширення мережі побратимських стосунків територіальної громади міста Кролевець та Кролевецького району, їх практичного наповнення соціально-гуманітарними та економічними ініціативами.

 

         Сьогодні в Кролевецькому районі діє не так багато шкільних Євроклубів. Наприклад, Євроклуб «Дружба» СШ № 3 (керівник: Вєльська Лілія Юріївна).

 

         Один з можливих видів планованої структури: модель молодіжного об’єднання з  двох груп (палати: законодавча та виконавча) по 12 осіб (шкільна молодь віком від 15 років).

         Підрозділи та напрями роботи:

а) Дискусійний клуб (риторика, ораторське мистецтво та публічне спілкування, дискусії та дебати, практичний досвід публічних виступів);

         б) Пошуковий та експедиційний корпус;

         в) Піар-клуб;

         Форми роботи: засідання, лекції, семінари-тренінги, виїзні засідання, турніри, конкурси, розважальні шоу, флеш-моби, квести тощо.

 

Інноваційність такої форми навчання старшокласників в тому, що діяльність гуртка відбуватиметься на підставі Положення, яке моделює діяльність молодіжної громадської організації. А це, безумовно, може бути корисним в перспективі для розбудови громадянського суспільства в Кролевецькому районі. Шкільна молодь, яка отримає досвід діяльності по програмі Координаційного центру Євроклубів «Pu-Re», в подальшому житті матиме можливість адекватно реалізуватися як лідери та активісти громадських організацій, неформальних об’єднань тощо.

         І головне – після укладання Угоди про побратимську співпрацю між Кролевецьким районом та гміною Мальборк (Поморське воєводство, Республіка Польща) 23 вересня 2011 року створені формальні умови для практичного наповнення змістом прагнення місцевої громади до взаємодії з громадою сусідньої країни з метою розвитку соціально-економічної сфери життя. Порівнюючи з лижним спортом: лижня існує, ставайте на лижі та їдьте! А це вже зі сфери розроблення та реалізації спільних проектів та програм. Логічним буде розпочати з реалізації ініціатив молодіжного спрямування.

         14 жовтня 2011 року відбулась офіційна презентація концепції молодіжного спільного українсько-польського проекту  «Нова генерація: відкриття молодіжної ініціативи в рамках побратимських взаємостосунків». Основні  положення концепції були обговорені представниками Консультативної ради центру (експерти, що виявили бажання сприяти діяльності молодіжного об’єднання) та членами польської делегації під час перебування в Кролевці 23-24 вересня 2011 року.  

Будемо сподіватись на те, що проект вдасться успішно реалізувати навесні 2012 року, а кролевецька молодь отримає відчутне підкріплення з боку активістів сільських шкіл Кролевецького району та друзів з польських міст та містечок. Ініціатива підтримується Сумським обласним благодійним фондом  «Благовіст» та депутатом Сумської обласної ради Григорієм Кириком.

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.