Вздовж лінії Керзона

11 грудня 2011, 10:52
Власник сторінки
0
514

Рецензія на книгу В.Ковальчука "Злочин без кари".

«150 тисяч українців, які залишалися на Холмщині, Підляшші, Посянні, Лемківщині після організованого державою переселення на більш – менш добровільних засадах, були після війни депортовані і розсіяні малими групами по території, на якій раніше жили німці…»,- так пише  підручник з історії для школярів, що знову і знову братимуть його до рук, знаючи після школи про трагічний період лише декілька речень. А потім і те забувається, а залишаються в голові тільки сухі дати без пояснення. Ось що треба розглянути на шкільних уроках історії , так це книгу Василя Ковальчука «Злочин без кари». По-перше, книга заснована на реальних фактах. У творі вказані імена, уривки з розповідей безпосередніх очевидців, інтерв’ю . Окремий розділ займає інформація про створення Товариства «Лемківщина». Тобто твір збагачений науковими фактами,  набагато ширшими, аніж подають у школі. Також твір пронизаний віршами автора. З художньої точки зору, «Злочин без кари» являє собою так званий підбір оповідань з народу. Читач тут же яскравіше сприймає події, уявляючи собі реальну людину, її зовнішній вигляд, тому це допомагає закарбовувати в пам’яті дрібні деталі.

Намагаючись прискорити асиміляцію переселенців, органи влади, звичайно, допускали переїзд в одну місцевість не більше 3-4 українських сімей, що дуже руйнувало етнокультурну. Так,звикнути можна, але певна самобутність втрачається. До кінця 1947 у місця, звідки було депортовано українське населення, переселено близько 14 тис. осіб польської національності. Впевнена, що від цього полякам, які, у свою чергу, теж прижились десь ,краще не стало.

«Були здійснені  масові переселення вздовж лінії Керзона: поляків - з території західних областей УРСР у Польщу, українців – з території Польщі в УРСР.»,- знову ж цитую книгу з історії. З цих слів можна зрозуміти тільки те, що людей «повідривали» від рідної землі. Цим і перейнявся Василь Ковальчук. Отож, читайте книгу на уроках в школі, щоб глибше глянути в душу лемка, у якому уособлюється дух всього ображеного народу.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.