Інтеграція України до Європейського Союзу

13 грудня 2011, 23:22
Власник сторінки
0
612
Інтеграція України до Європейського Союзу

Можливі негативні наслідки вступу України до ЄС

На сьогоднішній день, за словами прем’єр-міністра України Миколи Азарова, кілька попередніх раундів переговорів щодо підписання угоди про зону вільної торгівлі з ЄС пройшли дуже продуктивно і впритул наблизили момент укладання угоди: «Погоджено 9/10 питань, які регулюються угодою про зону вільної торгівлі проте ті, що залишаються в дискусії мають принципове значення для України». Прем’єр-міністр стверджує, що: «ЄС практично виставляє квотну завісу для продукції нашого агропрома, для надання послуг, наприклад, таких, як автоперевезення. Ми з таким асиметричним обмеженням доступу на ринки не погоджеємося. Наші товари і послуги не повинні бути в резервації. Угода за будь-яку ціну Україні не потрібна».

І насправді,  на даному етапі економічного розвитку України вступ  до ЄС не є необхідним, скоріше, він навіть є для нас невигідним. Звичайно, ні для кого вже не таємниця, що дана інтеграція надає Україні величезні можливості для розвитку міжнародної торгівлі з усіма країнами-членами ЄС, що, в принципі, є позитивним, адже збільшиться ВВП країни, відбуватиметься технічний та технологічний прогрес та ще багато позитивних перетворень. Але, на жаль, зараз ніхто не говорить про можливі негативні наслідки цієї інтеграції. Адже, по-перше, якість українських товарів є нижчою, аніж якість європейських товарів, за рахунок того, що на багатьох підприємствах обладнання не оновлювалось ще з часів Радянського Союзу,  Державне фінансування є недостатнім, за рахунок цього собівартість виробленої продукції є вищою аніж таких самих європейських товарів, тобто вона буде, відповідно, більш дорогою, аніж європейські аналоги. Вітчизняні виробники опиняться у дуже скрутному становищі, багатьох просто не стане, вони не витримають конкуренції. Ринок буде «завалений» неякісними товарами з дуже високими цінами. По-друге, вступ до ЄС означає, що податки мають знаходитись на такому ж рівні, як в країнах Європейського Союзу( зарплати та пенсії також), але де Україна візьме кошти на підвищення зарплат та пенсій за сьогоднішніх умов, коли її зовнішній борг уже становить приблизно 52 міл’ярди доларів США? З цього висновок,що податки будуть непомірно високими. Люди просто будуть невзмозі їх платити, як це відбувається зараз у країнах, які нещодавно вступили в ЄС.  Бідність в країні посилиться. Україна опиниться у такому- собі «вакуумі власних проблем», які, можливо, не зможе самостійно розязати.

Інтеграція України до ЄС має на меті покращення рівня життя населення та поліпшення політико-економічної ситуації в країні шляхом вступу Ураїни до зони вільної торгівлі з країнами Європейського союзу, тобто відкриття для українських виробників нових ринків збуту своїх товарів. Проте українські товари не тільки втратять популярність на Батьківщині, але й не зможуть продаватися за кордоном, бо не відповідатимуть високим європейським стандартам якості. Зросте бідність, зросте податковий тягар, зросте невдоволення владою серед населення, зросте рівень корупції та злочинності.

Наразі Україні потрібно  вирішувати внутрішні проблеми, підвищувати рівень життя населення, укріплювати національну економіку, покращувати екологічну ситуацію в країні. Дуже велику увагу потрібно приділити розвитку стратегічних галузей виробництва, таких як, наприклад, сільське господарство країни, адже маючи такі природні ресурси, які наявні в Україні та фінансування цей сектор може стати дуже прибутковим. Відповідно, розвиваючи сільське господарство, оновлюючи матеріально-технічну базу, даючи достатньє фінансування цього сектору українські товари рослинного та тваринного походження стануть конкурентоспроможними щодо інших країн, що підвищить добробут населення.

Також потрібно ввести спеціальні програми для підтримки малого та середнього бізнесу, що також зміцнить економіку країни та добробут населення і зробить України більш сильною і незалежною державою, бо  призведе до появи середнього класу в нашій країні, який зараз практично відсутній.

Цей перелік проблем, що зараз наявні в Україні не є вичерпним. Існує ще дуже багато питань, які потребують втручання та допомоги держави. Наприклад, недотримання у вугільній промисловості елементарних норм безпеки, через що  люди, які працюють у шахтах, щодня, виходячи на роботу, грають у лотерею «Виживу- не виживу». Також високий рівень корупції, «розгрібання» національного багатства і ще багато інших проблем. В першу чергу потрібно їх вирішити, щоб потім, якщо Україною буде прийнято рішення вступати до ЄС  цей вступ насправді приніс користь для нашої держави і щоб він не  мав таких болючих наслідків для населення, які він має зараз.

Щоб переконатись у тому, що наразі цей вступ є для нашої країни скоріше негативом, потрібно просто подивитись на економічну ситуацію, що склалась у країнах, що нещодавно вступили до ЄС: Латвії, Литві, Естонії, Польщі та Угорщині. В цих країнах різко понизився рівень життя населення та виросла бідність, виросли ціни( і продовжують рости), в рази збільшились податки, зросло безробіття, та є ще безліч проблем що були спричинені вступом до Європейського Союзу.

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.