Новорічний стіл

16 грудня 2011, 15:14
Власник сторінки
Голова Правління Медичної мережі "Добробут"
0
892

Новий рік – це радісно, весело та… дуже смачно. Невід'ємною частиною новорічних свят є щедро накритий стіл і хочеться спробувати всі кулінарні шедеври.

При цьому необхідно уникнути неприємних наслідків, пов’язаних з переїданням та надмірним споживанням алкоголю. Як же витримати цей святковий марафон, не зашкодивши здоров’ю, і, у разі виникнення проблем, як їх подолати? Щоб не затьмарити приємні враження від відпочинку важкістю в шлунку і головним болем, рекомендується дотримуватись наступних простих порад.

Підготовка до застілля

Не варто влаштовувати собі сувору розвантажувальну дієту перед святами, тому що організм не буде підготовлений до важких страв. Замість цього, краще дещо знизити калорійність продуктів. Не потрібно сідати за святковий стіл голодними. Це дуже розповсюджена помилка і перший крок до переїдання. За годину-дві бажано легко перекусити, випити склянку чаю з лимоном та медом. За дві години до їжі можна прийняти сорбенти – вони допоможуть нейтралізувати дію алкоголю; безпосередньо перед застіллям – ферменти, рослинні гепатопротектори, вітаміни групи «В». Останні стимулюють вироблення ферменту алкогольдегідрогеназа, що розщеплює алкоголь.
Нагадаємо, що продукти для святкового столу потрібно підбирати свіжі та якісні.

Поради за святковим столом

Не слід починати святковий вечір зі складних та жирних страв – жири знижують секрецію шлункового соку, уповільнюють перетравлювання та негативно впливають на підшлункову залозу, особливо в комплексі з алкоголем. Віддайте перевагу рослинній їжі, наприклад, сирим овочам. Вони допоможуть шлунку перетравити незвичну їжу, а клітковина, яка в них міститься, адсорбує шкідливі речовини та швидше виведе їх з організму.

Користуйтеся невеликою тарілкою. Не наїдайтеся одразу. Їжте повільно, добре пережовуйте їжу. Відчуття ситості від спожитої їжі з’являються через 20-30 хвилин, тому можна непомітно з’їсти зайвого. Між прийомами їжі витримуйте паузу щонайменше одну годину. Вживайте те, до чого звик ваш організм і не захоплюйтесь екзотичною їжею – вона може викликати алергію. Намагайтесь не запивати їжу.

Десерти містять легкозасвоювані вуглеводи, які на повний шлунок уповільнюють процес травлення і є сприятливим середовищем для розвитку шкідливих бактерій, тому вживайте їх години через дві після основних страв і, краще, у вигляді легких фруктових закусок. 
Якщо все-таки з’їли зайвого і відчуваєте симптоми переїдання, такі як важкість, дискомфорт у шлунку, печію, здуття живота, надмірну відрижку, вам допоможуть ферментні препарати, які в своєму складі містять жовч, зелений чай з лимоном, гірка трав’яна настоянка, відвар шипшини. В деяких випадках допомагає тепла грілка на живіт.

Алкоголь має бути якісним. Важливо правильно підібрати напій. Надавайте перевагу прозорим несолодким і негазованим напоям, наприклад, сухому білому вину, горілці. Забарвлені напої важче переносяться, оскільки містять складніші органічні сполуки, і з більшою ймовірністю можуть викликати похмільний синдром. 

Правильно поєднуйте напої та закуски. До вина найкраще підійдуть фрукти, сир, морепродукти та м’ясо. Міцні напої поєднуються з стравами зі свинини, баранини, ікрою, грибами, соліннями. Важливо вибрати один напій на весь вечір та не змішувати його з іншими. Краще алкоголь не запивати або ж використовувати для цього мінеральну негазовану воду з низьким вмістом солей, компот із сухофруктів або просто воду з лимоном. Газовані напої пити не варто, оскільки вони містять вуглекислий газ, який підсилює дію алкоголю. Обов’язково закусіть, не пийте на голодний шлунок. Більше рухайтесь, часто провітрюйте приміщення, в якому знаходитесь.

При сп’янінні допоможе склянка холодної води з 5-6 краплями нашатирного спирту, прогулянка на чистому повітрі. При надмірній нудоті промийте шлунок розчином питної соди (1 чайна ложка соди на 1 літр кип’яченої води кімнатної температури), прийміть сорбенти.

Як допомогти організму зранку

Похмілля – це хворобливий стан організму, який є результатом прийому значних доз спиртного, обумовлений токсичною дією продуктів його метаболізму. Найчастіше похмілля проявляється головним болем, нудотою, сухістю в роті, загальною слабкістю. При цьому відбувається зневоднення організму, подразнюються слизові оболонки шлунково-кишкового тракту, нервова система переживає стрес. 

Звичайно, профілактика похмілля полягає у помірному вживанні алкоголю. Відносно безпечна доза алкоголю для здорових людей становить еквівалент 20-40 мл етилового спирту за один день і залежить від здатності ферментативної системи переробляти алкоголь. 

Якщо ж зранку ви все-таки відчуваєте симптоми похмілля, варто вжити таких заходів:

•    Необхідно поповнити дефіцит рідини в організмі. Пийте якомога більше, наприклад, компот із сухофруктів (чорносливу, кураги, груш, яблук). Він містить фруктозу, багато вітамінів і мікроелементів, які швидко виводять токсини із організму та нормалізують рівень цукру в крові. Гарний засіб від похмілля – традиційні та перевірені часом капустяний та огірковий розсоли, гарячий чай з медом та лимоном. 

•    З метою прискорення виведення токсинів можна використати наступні медикаментозні засоби: 

  • сорбенти (їх приймають по 2-3 таблетки через 2 години до або після їжі та інших препаратів),o    вітаміни групи В та вітамін С,
  • рослинні гепатопротектори,
  • антацидні препарати.
Не рекомендується приймати болезаспокійливі ліки. Вони можуть ще більше подразнити слизову оболонку шлунка та негативно вплинути на печінку. 

•    Прийміть контрастний душ, випийте склянку води з 20 краплями м’ятної настоянки, поспіть деякий час. 

•    Після святкового застілля вживати алкоголь можна лише тоді, коли попередньо прийнятий вийде з організму. В кожної людини на це потребується різна кількість часу – від декількох діб до двох тижнів.

При переїданні страждають всі органи травлення, особливо шлунок, підшлункова залоза, печінка. Вони також потребують відпочинку. Що ж їсти на наступний день? Їжа має бути легкою, нежирною та не смаженою. Зранку дуже добре з’їсти нежирного бульйону. Він допоможе відновити порушену роботу шлунка та кишечника. Овочеві салати покращать моторику шлунково-кишкового тракту, слизисті супи мають обволікаючу та заспокійливу дію на слизову оболонку. Не зайвим буде випити трав’яного відвару з ромашки, м’яти, календули чи зеленого чаю з медом, улюблений кисломолочний напій. Декілька днів приймайте ферментні препарати три рази на день під час їжі. Якщо свята пройшли важко, корисно влаштувати кілька розвантажувальних днів, вживаючи лише овочеві, фруктові, кисломолочні продукти. 

Якщо неприємні відчуття не минають протягом 2-3 днів, краще звернутись до лікаря.

Звичайно, ці рекомендації мають загальний характер і стосуються людей, які не страждають хронічними захворюваннями.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
ТЕГИ: медицина,Новый год
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.