Участь у грантових проектах – суспільна користь чи прихований задум?

06 січня 2012, 11:56
Власник сторінки
0
625
Участь у грантових проектах – суспільна користь чи прихований задум?

Перед тим, як прийняти рішення щодо участі в тому чи іншому гранті, необхідно пам’ятати істину відому з дитинства : «Безкоштовний сир лише у мишоловках»...

Наразі багато українців беруть участь у грантових проектах. Серед них громадські діячі, представники засобів масової інформації та просто пересічні громадяни. За звичай подібні заходи відбуваються у формі навчань, тренінгів, курсів та семінарів. Усі вони відбуваються за сприяння іноземних неурядових структур.
Найбільш активні іноземні організації сьогодні активно пропонують участь в багатьох грантах на території України. До них можна віднести наступні структури : Міжнародний Фонд "Відродження" (IRF) США, Агентство США з міжнародного розвитку (USAID), МГО "Інтерньюз-Нетворк ", іноземна програма "UNITER" (об’єднаймося заради реформ), окрім вищезазначених є і ряд мало відомих, які також здійснюють свою діяльність на території України. Найчастіше долучається до подібних тренінгів студентство та молодь. Так як є найбільш активними та прогресивними верствами суспільства. Також охоче співпрацюють з іноземними грантами різноманітні громадські організації та рухи. Незважаючи на те, що значна кількість проектів є благодійними та дійсно корисними, серед них є й такі, які передбачають собою моніторинг певних процесів, які відбуваються в Україні. Досить часто об’єктом дослідження стають громадські дослідження виконання місцевих програм, громадські експертизи діяльності місцевих органів влади та впровадження механізмів залучення громади до контролю за діяльністю органів місцевого самоврядування. Багато учасників подібних моніторингів чи перевірки діяльності органів влади мають на меті отримання певної матеріальної винагороди чи іншого виду заохочення. Проводячи свої заходи учасники грантових проектів часто-густо не у повній мірі усвідомлюють свої дії, в ході участі в реалізації того чи іншого іноземного проекту, що в подальшому може призвести до винесення інформації внутрішньодержавного характеру на розгляд широкому загалу. Окрім того учасники проектів виконуючи грантові зобов’язання несвідомо можуть виконувати чийсь задум. Тобто бути маленькими фішками у великій грі.
В більшості випадків, організатори заходів такого роду, з метою залучення значної кількості учасників, пропонують різноманітні заохочення, матеріальні винагороди, обіцяють отримання практичного досвіду за кордоном та стипендії для здійснення подальшої професійної діяльності. Проте фактично винагороду чи роботу отримують лише певні особи.
Учасники та представники іноземних грантових проектів є практично в кожному куточку нашої держави. Їх діяльність активно висвітлюється у ЗМІ та соціальних мережах. У кожного є шанс прийняти участь у гранті та спробувати реалізувати власний проект за кошти іноземних організації. Проте перед тим, як прийняти рішення щодо участі в тому чи іншому гранті, необхідно пам’ятати істину відому з дитинства : «Безкоштовний сир лише у мишоловках». Окрім того добряче помислити та усвідомити усю правомірність власних дій, аби в подальшому це не призвело до неочікуваних наслідків!
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.