"Неправильний" прапор

24 січня 2012, 16:02
Власник сторінки
0
987
 Неправильний  прапор

Інцидент, який стався у Донецьку на День Соборності – дуже показовий.

Акція 22 січня у Донецьку відбувалася на мосту, який з’єднує Ворошиловський та Калінінський райони нашого міста. Там представники політичних і громадських організацій побудували «живий ланцюг». Наша колона (партії УДАР) пішла до цього місця з розгорнутими партійними прапорами. Відразу ж нас зупинили співробітники міліції і почали вимагати згорнути наші стяги, хоча у цей самий час, повз нас з розгорнутими прапорами і транспарантами пройшла колона однієї з проросійських організацій, але співробітників міліції зовсім не зацікавила… Оскільки в заявці не була вказана «хода», ми виконали цю вимогу – зняли з флагштоків прапори та пішли до наміченого місця акції.

Залишалося пройти ще кілька десятків метрів. Дехто з нашої колони, у тому числі й я, загорнулися у прапори, інші несли їх в руках. Співробітники Ворошилівського районного відділення знову з’явилися поруч з нами і майор міліції Андрій Гапонюк, до речі заступник начальника Ворошилівського районного відділу МВС, буквально спробував відібрати прапор «УДАРу» у активіста партії Сергія Окуня та в мене.

Жодних пояснень його діям не було. Нам знадобилося чимало часу, щоб змусити його назвати своє прізвище та показати документи. Все, що ми чули у відповідь – слова про «складення адміністративного протоколу» та адміністративне затримання.

Знаходячись увесь цей час під прицілом відео та фото камер журналістів та зрозумівши всю абсурдність своїх дій, співробітники міліції відступили. Живий ланцюг на мосту з’єднався!

Ось який коментар ми отримали від юриста Партії «УДАР» Володимира Бондаренка: «Вважаю, що співробітники правоохоронних органів не мали права перешкоджати учасникам заходу, які мирною ходою, без порушення громадського порядку, пройшли 400 метрів без піднятих партійних прапорів. Конституція України припускає перешкоджати пересуванню виключно за рішенням суду. Фактично, це не було масовим заходом, а ходою окремих громадян, які переміщалися з одного місця на інше. Більше того, дії співробітників міліції, які зафіксовані на відео, доводять грубе порушення ними ст. 5, 10, 11 Закону України «Про міліцію».

Що ж сталося 22 січня в Донецьку?

Є буква закону, його дух, зміст. Закон служить громадянам, громадяни зобов’язані не порушувати його. Ми виконали вимоги співробітників міліції, поки їх дії хоч на краплю відповідали духу і букві закону.

Але ми не будемо слухняно виконувати розпорядження людини, яка бездумно підкоряється вказівкам вищого начальства «не пущать», «вилучити», «зупинити», якщо ані він, ані закон не в змозі пояснити його дії.

Ми не боїмося, - це вони бояться! Бояться будь-якого прояву іншодумства, «не тих» слів, навіть «не того» кольору на прапорах.

Вони не змогли нам перешкодити 22 січня! Не зможуть і далі!

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.