Безпритульні тварини – наші друзі !

02 лютого 2012, 20:54
Власник сторінки
юррист-переводчик
1
6349

Безпритульні тварини – наші друзі !


Дуже часто нам доводиться бачити  на вулиці безпритульну  собаку або кішку, очі якої дивляться на нас жалісно з відданістю та  докором…
    Проте, знаходяться такі добрі люди які підгодовують безпритульних тварин або забирають собі до дому, але є й такі, що навпаки, отруюють цих бідолах, вважаючи себе "господарями природи".
    Нажаль, в нашій країні доля бездомних тварин не захищена взагалі, хто хоче може пнути ногою бідолашного собаку, хто хоче може отруїти на очах у дорослих та дітей….знаючи, що за таке жорстоке діяння йому нічого не буде.
    Наприклад за кордоном ставлення до тварин набагато краще,  їх сприймають як членів суспільства.  Там теж є  випадки поганого поводження з тваринами, але це поодинокі випадки, покарання за які дуже суворе – від немалого штрафу до кількох місяців (а то й років) у в’язниці.
    На сьогоднішній день Законодавством України це питання регулюється наступним чином:
    Відповідно до ст.17 Закону України «Про захист тварин від жорстокого поводження» забороняється застосовувати   негуманні   методи   умертвіння тварин, що   призводять  до  загибелі  від  задушшя,  електричного струму,  больових ін'єкцій,  отруєння,  курареподібних препаратів, перегріву, та інші больові методи.;
    Згідно зі ст. 299 КК України знущання над тваринами, що відносяться до хребетних, вчинене із застосуванням жорстоких методів або з хуліганських мотивів, а також нацькування зазначених тварин одна на одну, вчинене з хуліганських чи корисливих мотивів, - караються штрафом до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців. Ті самі дії, вчинені у присутності малолітнього, - караються штрафом до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до двох років.
    Сумно, але це лише на папері, у житті це не працює. Я сама зіткнулась з такою проблемою, коли на моїх очах чоловіком було отруєно двох безпритульних собак, я відразу написала заяву в міліцію про виявлення ознак складу злочину та покарання винного. Але яке в мене було здивування, коли в міліції з моєю заявою не знали, що робити, куди і кому її направити,тому, що за роки праці в міліції не разу не було такого звернення!!! Крім того, як потім з’ясувалося з розмови з дільничним, в цій ситуації він нічого не може вдіяти, тому, що цей чоловік звичайно буде все заперечувати, а доказів як такових немає, крім слів. А які можуть бути докази? Крім трупів двох невинних собак!
    Це наглядно демонструє, що Закон не діє на практиці.
    Я вважаю, що проблема в тому,  що в нашому законодавстві немає накатаної практики щодо  вирішення таких питань міліцією, та і що казати, міліція не дуже хоче займатися такими справами… із за цього  і люди не звертаються до міліції, бо знають, що це марно.
    На мою думку, треба бути як і нашій державі, так і людям більш уважнішими до долі безпритульних тварин, тому, що -  як казав сам Римським Папа «у собаки теж є душа як у людини, вона теж почуває біль»
    Ось дуже багато пишуть, що безпритульні собаки нападають на людей, кусають, боліють сказом….Проте, мушу  прокричати, що це дуже рідкісні випадки…та і не треба забувати скільки справжніх історій, коли собака рятувала долю людини. Чому деякі люди цього не пам’ятають?
    Отже, якщо ми не будемо проходити повз, коли на наших очах жорстоко поводяться з безпритульними тваринами, та будемо звертатися до правоохоронних органів і домагатися, щоб такі злочинці були покарані законом, то і закон запрацює і практика з’явиться щодо вирішення таких спорів.


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.