Вибори київського мера мають бути одночасно з виборами народних депутатів

07 лютого 2012, 13:51
Власник сторінки
0
397

Законопроект № 9761 "Про внесення змін у деякі законодавчі акти щодо виборів у Києві"

Я пропоную провести  чергові вибори київського міського голови та депутатів столичної ради одночасно з  виборами народних депутатів України  та   узгодити особливості взаємодії виборчих комісій під час проведення виборів. Ці зміни я вніс до   законопроекту № 9761 "Про внесення змін у деякі законодавчі акти щодо виборів у Києві",  який зареєстрував у ВР днями.

 Обгрунтовуючи  запропоновані мною зміни до виборчого законодавства, хочу нагадати, що чергові вибори в  Києві мали б відбутися в травні 2012 року, адже  вибори депутатів Київської міської ради та Київського міського голови відбулися в травні 2008 року. Відповідно до чинних на той момент положень Конституції України міська рада була обрана строком на 5 років, а міський голова – строком на 4 роки. В подальшому, після скасування змін до Конституції України, строк повноважень ради та голови скоротився до 4 років.

 Нажаль, вибори до органів місцевого самоврядування в Києві не відбулися разом із виборами до органів місцевого самоврядування у 2010 році. Проте, право громадян обирати міського голову та депутатів місцевих рад не може обмежуватися, тому очікувати чергових місцевих виборів 2015 року ми не можемо. Тому, на мою думку, для того, щоб ефективно організувати проведення виборів ми запропонували проводити вибори  в  Києві одночасно із виборами народних депутатів України 28 жовтня цього року.

 Я також пропоную затвердити особливості взаємодії виборчих комісій під час проведення одночасних виборів. Так, законопроектом передбачається проведення  виборів дільничними виборчими комісіями, сформованими для проведення місцевих виборів та  врегульовати порядок формування виборчих комісій. При цьому ці комісії будуть мати подвійне підпорядкування: з питань виборів народних депутатів окружним виборчим комісіям, а з питань місцевих виборів – територіальним.

 Якщо законопроект буде підтриманий у ВР, то тоді буде встановлений порядок усунення неузгодженостей і суперечностей під час паралельної роботи комісій. Крім того, буде уточнений статус та вимоги щодо несумісності членів виборчих комісій, та порядок розв’язання колізій між нормами різних виборчих законів.

 Також, в законопроекті я  виступаю за  відновлення діяльності районних у місті Києві рад, як представницьких органів місцевого самоврядування, та уточнюю положення, відповідно до яких Головою КМДА та районної в місті Києві державної адміністрації є Голова відповідної ради або Київський міський голова.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.